Mały plebiscyt. Filmy Jacksona są tak lubiane, bo zawsze można znaleźć w nich coś ciekawego. Tym razem proponuję skupić się na dwóch elementach zdecydowanie wpływających na klimat filmów. A są to tym razem uwaga... różnego rodzaju drzwi i bramy oraz rzeźby i posągi. Oto kilka moich ulubionych spośród wszystkich pięciu filmów:
Drzwi lub bramy
1. zielone drzwiczki "okrętowe" domu Bilba
2. zachodnia brama Morii z runami
3. Czarna Brama
4. pierwsza brama do Minas Tirith
5. drzwi w sali tronowej Orthanku
Posągi lub rzeźby
1. Argonath
2. Schody do ukrytych drzwi Ereboru ( podobizna Throra )
3. król bez głowy na rozstajach w Ithilien
4. posągi przed Minas Morgul
5. pomnik Władcy Esgaroth ;)
Bardzo interesujący temat. We wszystkim się z tobą zgadzam,chociarz do posągów bym dorzucił jeszcze posągi na Wichrowym Czubie,Minas Tirith i szczycie Amon Hen :D
Ja dodam jeszcze ciekawe kolumny w pałacu Thranduila (bardzo oryginalne) i jesli moge dorzucić do tematu, to jeszcze kwestia mostów. Najpiękniejsze są w Rivendell i w królestiwe Leśnych elfów. Takie na kształ łuków - coś pieknego :) A co do bram to jeszcze dodam bramę przy wejściu do Mrocznej Puszczy oraz posągi w Dol Guldur - mroczne i tajemnicze :)
nie wiem czy dwie wieże w Isengardzie też można dodać
ale brama Rohanu zdecydowanie wpływa na klimat filmu Dwie Wieże w Isengardzie też według mnie
a co do posągów w Dol Guldur to chyba najbardziej wpływają na klimat filmu w Hobbit Pustkowie Smauga i w NP gdy wychodzi Nazgull jeszcze grobowce Nazgulli też świetnie wpływają na klimat filmu
Również się z tobą zgadzam kolejny świetny temat stworzyłeś dzięki hmm
nie wiem czy coś jeszcze idzie dodać zgadzam się z kamilem że
posągi w Dol Guldur są mroczne i Tajemnicze
Brama Elfów z mrocznej puszczy
nie wiem czy takie coś mogę dodać od siebie to nie brama ani posągi czy choćby rzeżby ale
Dwie Wieże w Isengardzie
a no i dodam Brama Rohanu
Kurczę za późno już dawno pisałem z Lobelią i nie ma powodów do obaw :) P.S. onetwo86 odpuść te kłótnie i tak nic nikomu nie dają :/ Nie lepiej zakończyć wasz spór? :)
Rozumiem czyjeś zdanie (w tym i Twoje) ale jak myślisz czy ktokolwiek Cię posłucha? Jeszcze bardziej będą do niego pisać. Odpuść i tyle :)
Argonath i koniec tematu . Nie bez powodu znalazło sie to na plakatach Drużyny Pierścienia (najlepszego filmu jaki Peter Lego- Jackson nakręcił) . Żaden posag w lotr i hobbitach nie robił już takiego wrażenia. Zwróćcie uwagę jak dopieszczonym i przemyślanym filmem była Drużyna ...Każda nowa kraina Sródziemia była przesycona nastrojem odkrywania czegoś magicznego ale też tajemniczego .Jackosn wówczas potrafił nadać nowym miejscom aurę tajemnicy ,magii i majestatu. Pamiętacie wejście Hobbitów do Bree ? Argonath i przede wszytskim moment kiedy Gandalf w Morii mówi: "Zaryzykuje i trochę mocniej poświecę ...Oto wielkie królestwo i stolica Krasnoludów..." .Zachwyt na twarzach ,majestat podziemnych komnat i muzyka Howarda Shore'a - widz ma świadomość oglądania czegoś zachwycającego i naprawdę czuć Tolkiena .
Drużyna Pierścienia >>>>>>>>(hobbit 1+hobbit 2)
a ja mogę was zgłosić za pomówienie . Poza tym moja groźba nie była skierowana jako zapowiedź ataku na czyjąś cielesność ale jako zaproszenie do dyskusji gościa ,który potrafi jedynie oczerniać nie mając dowodów.
Pogódź się kamil Drużyna jest lepsza od Hobbitów