PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=469867}

Hobbit: Pustkowie Smauga

The Hobbit: The Desolation of Smaug
2013
7,6 328 tys. ocen
7,6 10 1 328304
6,4 67 krytyków
Hobbit: Pustkowie Smauga
powrót do forum filmu Hobbit: Pustkowie Smauga

....że ludzie nie mają pojęcia, iż Hobbit dwa to ekranizacja książki, bo dzielenie tego nie ma wielkiego sensu.

The_Fallen

Podobno druga część ma się dziać po książce i być pomostem między Hobbitem a Władcą Pierścieni. Nie wiem czy to prawda ale tak słyszałem.

neo_angin

W sensie ja mam na myśli, iż hobbit dwa to nie ekranizacja książki. Zapomniałem dopisać ''nie'' sory za to....zdarza mi się tak czasem.

ocenił(a) film na 7
The_Fallen

Więc czym jest druga część Hobbita ?

ocenił(a) film na 9
Cleaa

pewnie jakimiś idiotycznymi domysłami -.- jakby nie mogli zekranizować książki "Dzieci Hurina" (również Tolkiena).

Doomsayer

Może się okazać, że ten "pomost" zwany "idiotycznymi domysłami" będzie lepszy niż sam Hobbit.

ocenił(a) film na 7
Doomsayer

Druga część nos tytuł "Hobbit: Tam i z powrotem" - o czym więc innym może być druga część ? Ja autora poprosiłabym o jakieś źródło informacji, bo z tego co ja wiem, jest to podzielenie dzieła na dwie części.

The_Fallen

w Hobbicie jest dużo wątków to może dlatego

The_Fallen

chcą zarobić więcej kasy jak twórcy ostatniej części Harrego Pottera

lotr12345

Pewnie i też dlatego.Wiedzą ,ze bardzoo dużo osbo będzie chcialo film oglądnąć wiec im się to opłaca jednak mogli by troche przystopowac z tym dzieleniem filmu na 2 części.
Harry Potter i insygnia smierci - uważam ,że ksiązka wręcz się prosila o podzielenie na 2 części ze wzgledu na grubość ksiązki - okolo 2 razy dłuższa niż Hobbit ale ,że Hobbita? przecież tu nie ma czego dzielic na 2 części.Książka ma okolo 300 stron -chyba ze chcą dodac cos od siebie

Ja uwielbiam Hobbita jak i całego Władcę i osobiście cieszę się ,ze dwa razy bede mogla ogladnać cos co lubię ale z drugiej strony jak pisalam - to naprawde niepotrzebne.
Wolałabym aby skupili się np. na kręceniu innego dzieła Tolkiena :)

Open_W

tylko nie przygód Toma Bombadlina (czy jakoś tak )

ocenił(a) film na 10
Open_W

słyszałąm, że w Hobbicie ma być parę wątków z Niedokończonych opowieści, więc może nie będzie tak źle ;)

Open_W

Właściwie to wszystkie trzy filmy z Władcy Pierścieni też są podzielone na dwie części ( w Edycji Rozszerzonej ), ale jakoś nie spotkałem się z hasłem WŁADCA PIERŚCIENI KOLEKCJA 6 FILMÓW. Podobnie mam np z Titanic - na 2 płytach a przecież to jeden film. Natomiast co do Harrego Pottera to na różnych wydaniach widnieje dumny napis Pełna Kolekcja 8 filmów. I tak samo jak mam podpisany np Powrót Króla Edycja Rozszerzona cześć pierwsza, a na drugim dysku część druga, tak samo mam podpisane Insygnia Śmierci, przy czym Powrót Króla to jeden film ale Insygnia już nie... ciekawe od czego to niby zależy ?
Niemniej jednak dobrze że dają Hobbita w dwóch częściach - im więcej materiału filmowego ze Śródziemia tym lepiej, mam nadzieje ze te dwie części dodatkowo doczekają się wersji reżyserskich.

lotr12345

nie, dobrze że potter został podzielony, bitwa o Hogwart powinna tyle trwać, co by było niemożliwe bez podziału

ocenił(a) film na 5
The_Fallen

Na theonering.net jest to zdementowane -> http://www.theonering.net/torwp/2011/01/29/41948-will-%E2%80%9Cthe-hobbit%E2%80% 9D-be-filmed-as-a-single-movie/
Książka będzie podzielona na dwa filmy ponieważ mają być użyte wątki nie opisane w książce, a tylko w niej wspomniane -> http://www.theonering.net/torwp/2011/02/06/42073-what-will-be-included-in-the-tw o-hobbit-movies/ przez co robi się całkiem spora ilość scenariusza. Mi to bardzo odpowiada :)

Tak więc nie będzie filmu pomostowego.

The_Fallen

ADAPTACJA, nie ekranizacja.

calgon09

Lamusie, obydwa zwroty są prawidłowe.

ocenił(a) film na 10
The_Fallen

Chociaż ekranizacja to wierne odtworzenie książki. Ale racja, większość ludzi stosuje słowo "ekranizacja" jest to prawidłowe.

Wypowiadając się na temat filmu - ja tam się cieszę, że "Hobbit" będzie podzielony na dwie części, więcej do oglądania :) To moja ulubiona książka z twórczości Tolkiena i cieszę się na myśl, że będę mogła to obejrzeć w kinie. Mogliby jeszcze zekranizować "Niedokończone opowieści", choć wiem, że to temat rozległy, więc chyba wyszłyby z tego więcej jak dwa filmy :)

ocenił(a) film na 4
The_Fallen

w obydwu częściach będą wątki zawarte nie tylko w książce "Hobbit", ale wykorzystają również "Silmarillion", "Niedokończone opowieści" i dodatki z "Władcy Pierścieni" w których wyjaśniono trochę szerzej rzeczy, które w "Hobbicie" były tylko wspomniane. Poza tym wbrew pozorom w "Hobbicie" jest mnóstwo wątków tylko są opisane krócej niże we Władcy, a to dlatego, że głównym odbiorcą tej książki miały być dzieci. Opasłe tomiska byłyby zbyt ciężką lekturą dla młodych czytelników. Z resztą sam Tolkien w swoich listach wspominał, że ze wszystkich zarzutów ze strony krytyków zgadza się z jednym - mógł napisać dłuższe książki :)

ocenił(a) film na 5
zonk_2

Dokładnie tak jak piszesz. Tu jest wywiad z Jacksonem gdzie opowiada czemu Hobbit ma być rozciągnięty na dwa filmy: http://uk.ign.com/videos/2009/07/24/the-hobbit-2012-movie-interview-sdcc-09-pete r-jackson?objectid=492768

ocenił(a) film na 9
zonk_2

I bardzo dobrze, że został film podzielony na 2 części. W nim rozwinięte będą też inne wątki z innych książek jak mówisz. A to bardzo cieszy. Zamiast czekać kolejne 10lat aż ktoś (być może Peter Jackson) zekranizuje Silmarilion, Niedokończone Opowieści czy Dzieci Hurina, będziemy mieli w Hobbicie nieco innych tematów niż tytułowy Hobbit, co niezwykle cieszy!

The_Fallen

Tylko mam jedno pytanie. Skoro to ma być kręcone jako okres między Hobbitem a LOTR to jakim cudem w obsadzie jest Thorin? Przecież on zginał w bitwie Pięciu Armii!
Po prostu marzę żeby ktoś nakręcił Silmarillion. Dzieci Hurina, Beren i Luthien albo o tym jak Feanor stowrzył Silmarille i podróż z Valinoru do Śródziemia. To byłoby coś!

wicia07

Niestety, powyższego komentarza nie mogę usunąć ani z edytować, bo chyba jakiś błąd nastąpił. Okienka pomyliłam i do złego wpisałam :)

wicia07

peszek xd