Według mnie wejście do grobowców powinno być w rejonie Rhudaur. Uważam, że będzie ono na północny-zachód od Rivendell w pobliżu Gór Mglistych. Na tej mapce zapewne będzie ulokowane to miejsce:
http://www.glyphweb.com/arda/r/rhudaur.html
W kronikach jest napisane że to będzie w okolicach gór mglistych więc prawdopodobnie tak
Raczej na pewno góry mgliste. No chyba że jeszcze może etenmoors dosc blisko do angmaru wtedy jest. Albo okolice Carn dum.
Też stawiam że pobliże Carn Dum musi to być miejsce nie daleko Angmaru. W filmie mówili o górach rudaru(wiem że źle napisane) ale w rudarze są 3 pasma gór:enetm moors mgliste i cześć szarych. Ale może chodzi o mount gram. Dość doprze się wpasowuje.
Uwierz to był błąd nacisnąłem o i przypadkiem p wydawało mi się że jest dobrze. Ale jak to często bywa o błędach uświadamiamy sobie gdy już je popełnimy i będzie już za późno.
Góry Mgliste albo Szare brzmią dobrze. Daleko na północy, gdzie żaden wędrowiec nie będzie się raczej zapuszczał. Idealne miejsce na pochówek dla Upiorów. W dodatku blisko ich dawnej krainy.
Więcej na pewno dowiemy się w następnych miesiącach i z samego filmu. Liczę, że będzie też jakaś porządna gra komputerowa, która wszystkie lokacje nam ładnie pokaże na mapie Śródziemia i tak dalej. Coś jak w Bitwie o Śródziemie I.
Niestety, Ale z drugiej strony ok. Będzie porządne, długie RPG oraz konkretna strategia z nacją krasnoludów i elfów, może ludzi z Esgaroth. Na to czekam równie mocno jak na film ;)
Na tą frakcje krasnoludów, w jakimś RPG czy dobrej strategi czekam. Do tej pory Kazady były pomijane i to dość poważnie. W BFME 2 krasnoludy były zdegradowane do małych gostków z toporami,czy włóczniami. Najbardziej mnie wkurzało te pojazdy dziwne, o co chodziło z rzucaniem beczkami jest po prostu głupie.
Tak, te wozy. Można tam było jeszcze posadzić łuczników z Dale albo palenisko. Ale to się nadawało tylko do burzenia budowli praktycznie i nic poza tym :(
Mam nadzieję, że w strategii na podstawie Hobbita będzie więcej lokacji krasnoludzkich, bardziej rozbudowana ich frakcja ogólnie.
W RPG mają o tyle proste zadanie, że bohaterowie są już praktycznie wykreowani. Kazdy gracz może sobie wybrać jednego z 13 krasnoludów, którym chce działać (+ Bilbo i w pewnych miejscach Gandalf). Z tego może być naprawdę konkretna naparzanka. Tyle akcji, tyle misji, tyle miejsc. Stawiam, że wykonawcą będzie EA, więc liczę na ich inwencję twórczą. Ostatecznie może jeszcze zrobić WB Games, Wojna na Północy wyszła im całkiem całkiem moim zdaniem.
Tak Wojna była dość ciekawa a krasnolud wydawał mi się najciekawszy. Ale gra była za krótka by móc się delektować postaciami.
Niestety. 8 misji to trochę mało. Podobnie jak kampania dobra w BOŚ II (chociaż ta obrona Ereboru...majstersztyk według mnie).
Nie ma co gdybać gdzie to jest, o tym gdzie to jest wspomina Biała Rada w I części
Tutaj masz punkt na mapie wg przypuszczeń jednego fana :)
http://forums.revora.net/topic/86883-high-fells/
Bardzo prawdopodobna lokacja. Chociaż ja dałbym to jeszcze dalej na północ, poza zasięgiem orków z góry Gundabad. Ale bez wątpienia jest to ten region.
Yyy, no nie za bardzo...przynajmniej nie wg, twórców filmu (odnoszę się do początku, gdzie mamy przez moment przejście z shire do ereboru ukazane na mapie)
http://gallicka.com/gallery/albums/movies/_1080pFilms/Fantasy_Adventure/theHobbi t/theHobbit_p1/01/thehobbit-p1_0056.jpg
Tutaj jak widać Góry Rhudaur są ulokowane na połud-zach i prędzej tam bym się doszukiwał High Fells...
Tam właśnie jest High Fells, było mówione w filmie że angmara pochowano w górach rhudauru
tak wiem, ale na oryginalnej mapie sródziemia pasmo gór Rhudaur rozciąga się od ettenmoors przez trollshaws na południe aż do rozgałęzienia rzek hoarwell i loudwater.
natomiast w "Niespodziewanej podróży" to przejście na mapie zwięźle ukazuje tylko połud-wsch Rhudaur (tak jakby tylko tam się znajdowały)...
Moim zdaniem jest to celowy zabieg twórców właśnie żeby konkretnie wskazać widzowi miejsce gdzie znajduje się High Fells
Także raczej połud.wschód od Rivendell...a nie gdzieś koło Angmaru.
Może tak a może nie...
Wiesz, jak pokazywali mapę, to jednak było to nawiązanie do opowieści o Ereborze, i pokazali drogę do Ereboru, Jakby dali mapę w mniejszej skali, żeby było widać więcej, to byłaby pewnie za mało szczegółowa, a jakby kamera jezdziła wyżej-niżej, to był to dziwnie wyglądało i zaburzyło sens ukazania, gdzie leży Erebor i jaka jest do niego droga z Shire.
WIem o co ci chodziło, ale na przyszłość pisz nie angmara, tylko czarnoksiężnika z angmaru ;P
To jest lekko zmodyfikowany cytat z filmu.c Wiem że to głupio brzmi ale ludzia mogą tak lepiej kojarzyć.