Hobbit: Pustkowie Smauga

The Hobbit: The Desolation of Smaug
2013
7,6 329 tys. ocen
7,6 10 1 328945
6,4 50 krytyków
Hobbit: Pustkowie Smauga
powrót do forum filmu Hobbit: Pustkowie Smauga

Nagrody.

ocenił(a) film na 10

Tak się zastanawiam jakie nagrody powinien otrzymać Hobbit. Dziś są złote globy, trochę dziwne, że
2 część nie dostala nawet nominacji za najlepszą piosenkę. Jak wy myślicie, czy hobbit dostanie
jakieś nominacje do Oskara ? Tak właściwie to Freeman powinien przynajmniej dostać nominację
do Oskara, bo jako Bilbo jest znakomity.

CatchMe123

Dzisiaj nagrody spadają na psy.

ocenił(a) film na 7
kamilxxx09

Masz racje,teraz wszystko jest ustawione,o uczciwym przyznaniu nagród możemy co najwyżej pomarzyć.

ocenił(a) film na 7
kamilxxx09

Bo Hobbit nic nie wygra to od razu twierdzisz, żeb nagrody spadaja na psy? Typowa gadka trolla:)

użytkownik usunięty
straightlines

Pomijajac Hobbita, to jednak schodza powoli na psy. Od kiedy Lawrence i Hathaway zgarnely Oscara, jakos nie umiem powaznie podejsc do rozdania tych wszystkich prestizowych nagrod :-/

ocenił(a) film na 7

No cóż nie zawsze wygrywa Meryl Streep.

straightlines

Pogadaj sobie.

ocenił(a) film na 7
kamilxxx09

Na tylko tyle Cię stać. Wszelkie nagrody utrzymują ten sam wysoki poziom i byle troll z polandu tego nie zmieni.

kamilxxx09

no tak hobbit nie wygrał to już ci nie pasuje naprawdę żyjesz tylko tym ???

ocenił(a) film na 9
CatchMe123

wątpię. Mimo że bardzo lubię Hobbita i bardzo mi się podobał, to w przeciwieństwie do WP niestety nie zachwycił niczym wybitnym na tyle, by zdobyć jakieś bardziej znaczące nagrody. Może coś tam dostanie, miał nominację za kostiumy czy tam charakteryzacje.. nie pamiętma dokładnie. Ale o Oskarach to nawet nie ma co myśleć. Za piosenkę to raczej bym nie dał, bo moim osobistym zdaniem "I see fire" jest niewypałem. Do takiej końcówki filmu według mnie pasowałoby coś żywszego, niż takie jęki i brzdąkanie na gitarce.

ocenił(a) film na 9
Yatori

Ja wiem, ze piosenkę każdy odbierał inaczej jak widzę, ale dla mnie ona właśnie pasowała świetnie.
Smok lecący na miasto, chwila ciszy, ciemny ekran i kawałek spokojnej dobrej piosenki o tym, że jeśli zginąć to się nie poddawać i zginąć razem w ogniu. Piosenka z tekstem idealnym pod film i bardzo dobrze kontrastująca z zakończeniem. Po za tym to jest styl Eda, ona ma praktycznie same takie wolne kawałki. I jak dla mnie? Świetne!

I też uważam, że Morgan Freeman świetnie zagrał. Choćby nominacja mogła by być.
No i charakteryzacja w filmie pierwsza klasa, tak jak i efekty moim zdaniem :D

ocenił(a) film na 3
Dziwniejsza

A kogo grał Morgan Freeman? Pomocnika Batmana? ;)

ocenił(a) film na 9
PX_9891

A wiesz, że nie zauważyłam co piszę :D Hahaha Martin :D Ogólnie pisałam na szybko i co mi się skojarzyło z nazwiskiem to napisałam się nie zastanawiając. xD Ale dzięki za poprawkę ;)

ocenił(a) film na 6
CatchMe123

Za efekty.

ocenił(a) film na 7
CatchMe123

Moim zdaniem powinien dostać Oskara za efekty specjalne. Smok jest wspaniały, ale po za nim w filmie jest pełno innych postaci i miejsc stworzonych wyłącznie komputerowo. Może jeszcze coś za scenografię, choć tu będzie gorzej.

CatchMe123

Ta część mogłaby dostać nagrody za efekty, ale w mojej subiektywnej ocenie nie zasługuje na inne nagrody :( Na muzyce się trochę zawiodłem, kilka nowych motywów, a tak reszta zbudowana na starych - za co dać ? ( Uważam stare za piękne, ale nowatorskość to podstawa). Reżyser niestety się nie popisał, bo relacje miłosne z elfów z krasnoludami, kolejna porażka Gandalfa itd. - to rzeczy też wytrzaśnięte z chmur, bynajmniej nie Tolkienowskich. Kurcze, ale za tak genialne stworzenie Smauga, coś tam wpaść powinno jeszcze zobaczmy :)

CatchMe123

Jesli mowimy o nominacjach do Oskarow to Hobbit ma szanse na nominacje za kostiumy, charakteryzacje, montaz, dzwiek, efekty specjalne... byc moze za scenariusz adaptowany. Wiecej raczej nie dostanie. Piosenka na Oscarowa sie nie nadaje. Pytanie czy film w ogole dostanie (zasluzyl na) nagrody za wybitny wklad w dorobek kinematografii na tle innych filmow z ubieglego roku i lat wczesniejszych...

ocenił(a) film na 8
CatchMe123

Ach tam, Smaug ma tyle złota, że kto by się przejmował jakimś tam Złotym Globem !
Nie , no ale w sumie szkoda mógł dostać jedną czy dwie zawsze miło .