Kto jeszcze nie widział newsa niech sobie na spokojnie poczyta:
http://www.theonering.net/torwp/2013/08/07/76679-major-hobbit-the-desolation-of- smaug-
spoilers-revealed-by-german-magazine-cinema/
Pozdrawiam :-)
P.S. No i jest wreszcie mowa o Bitwie Białej Rady w Dol Guldur.
No nieźle..nie radziłbym wchodzić w podaną tam(w tej wiadomości na theonering.net) niżej strone ponieważ zawiera POWAŻNY SPOILER dotyczący fabuły i momentu podziału pomiędzy drugą a trzecią częścią...o ile to prawda...nie polecam!
Za późno :P Już przeczytałem :-) Ale nie zmienia to mojego podejścia nawet jeśli to prawda.
Bo co innego przeczytać jak się zaczyna/kończy i co zawiera film a co innego zobaczyć to przed momentem premiery kinowej :-) Wtedy dopiero odbiera się sobie przyjemność seansu :-) Treść mi jej nie odbiera :-)
Nie ma tam nic nowego o podziale. Jest tylko że Bitwa Pięciu Armii będzie w trójce, co było wiadome. Oraz nie wiadomo czy śmierć Smauga zakończy drugą część.
Azog w Bitwie Pięciu Armii zamiast Bolga to już jakiś totalny bez sens. Pewnie rozbije sobie gdzieś obóz i będzie popijał orkowe trunki, aż do bitwy, inaczej odłoży atak na Kompanie Thorina na później. :D
P.S. Podsumowując zrezygnowano z Bolga lub zmieniono jego losy całkowicie, podobnie jak z ważności postaci Yaznega.
Przedłużanie żywota Azoga jest bez sensu. Powinno się go zapierd*lić / zarżnąć / zarąbać / zdekapitować już na początku drugiej części.
W takim przypadku Azog padnie w Dale, przecież w videoblogu nie walczą tam z powietrzem. :D
No dobra...dam jeszcze bezpośredni link do tłumaczenia :-) Bo może nie każdy się do niego dokopał:
http://thorinoakenshield.net/2013/08/07/hobbit-article-in-cinema-magazine/
Ech, u nas już nie ma " Cinemy " od wielu lat ....
ktoś mógłby przetłumaczyć ten tekst, lub chociaż najważniejsze fakty?.
Praktycznie nic nowego nie ma. Piszę że będzie atak Białej Rady na Dol Guldur. A reszta znane rzeczy, jak np. to ze zjazd w beczkach będzie pełen akcji, ale to widać w zwiastunie. Legolas- Gloin ; )
***SPOILER ALERT***
1."And the clumsy attempts of dwarf Kili towards elf Tauriel provide material for discussions."
to potwierdza domysły niektórych fanów na temat zauroczenia KIliego w stosunku do pewnej elfki ;)
2.Probably in November there will be released a longer version of the 166 minutes theatre film . Within there are more scenes from Hobbiton, e.g. a sequence in which we’ll see Bilbo’s mother Belladonna Took, a song from the Goblin King and a lengthy prologue, which will show new aspects of Smaug’s destruction of Dale. Further there will be more reasons for the antipathy between Thranduil and the dwarves (Arkenstone!) and the hostility of the little warriors towards the elves of Rivendell will reach a new dimension.
No proszę....wygląda na to,że dodatkowe sceny z pierwszej części to będą jedynie te które są tutaj opisane...
3.What will happen in “The Hobbit – There and Back Again”?...później masz już streszczony opis ostatniej części od momentu gdzie prawdopodobnie się zacznie przygoda 2014r. :P
Czyli Kiliemu będzie podobać się Tauriel, jest to zauroczenie, więc szybko przeminie. :)
myśle,że nawet humorystycznie to mogą przestawić..przynajmniej na początku..bo pewnie nie będzie to od razu odwzajemnione uczucie ;P
W zwiastunie jest scena, gdzie Tauriel zatrzymuje się przed jedna z cel więziennych. Moze będzie tam własnie siedział Kili.
Właśnie nie wiadomo, raczej nie liczyłbym wcale na romans, gdyż dla historii byłby on całkowicie niepotrzebny. W sumie napisane jest tam, że Tauriel ma się dość różnić od Arweny, czyli mieć inny charakter, więc nie będzie nim się interesować. Dlatego też mu się nie uda, co sprawi komiczność w tych scenach i całkiem nie dziwiłbym się komentarza GŁUPIŚ.
Racja, chociaż w ostatniej części przy tych postaciach o komizmie raczej nie będzie mowy...wątek ten może skończyć się równie podobnie co zauroczeniem Eowiny do Aragorna, w sensie w Dwóch wieżach kilka poważnych scen,ale też są komiczne...i w suemi jedynie przytulas na koniec...natomiast w Powrocie króla już dramaturgia i poświęcenie:)
p.s. i w sumie w " PK " odwzajemnione uczucie pzejawia się w pomocy czy ratowaniu życia ;)
Ciekawie sie zapowiada. Z tego co wyczytalem najbardziej czekam na watek Legolas- Gloin - ciekawe jak pokaza ich spotkanie :D - oraz oblezenie Dol Guldur. W kwestii smoka... to powiem szczerze ze nie robi on na mnie wrazenia poki co wiec podchodze sceptycznie do tego watku.
jak będzie wyglądał wątek starcia Legolas - Gloin jest opisany w I kronice :P taki troche prześmiewczy...jeżeli nie wiesz to lepiej dla Ciebie...podpowiem jeszcze,że mina Gloina na widok owego elfa jest zawarta w zwiastunie Niespodziewanej podróży ;)
***SPOILER ALERT***
Dokładnie...w zwiastunie gdy Gandalf przestawia krasnoludy przy Gloinie jest scenka właśnie z ręką elfa trzymającą portret Gimlego i żony Gloina, mina przeszukiwango krasnoluda mówi sama za siebie :)
:D No to czuję, że pomimo większej ilości mroku w tej części, nie zabraknie także akcentów humorystycznych :-)
Tylko, żeby z tym humorem też nie przesadzono, bo jeszcze Biała Rada będzie ganiać Saurona wokół murów Dol Guldur, niemalże tak jak ganiano Benny Hila :D
A na dokładkę Sauron z Nazgulami w dyrdy za nimi:)
Nie podawać mi takich scen, bo wyobrażnia zaczyna mi pracować i potem trudno będzie film oglądać, jak sobie przypomnę.
A juz kojarze ta scene z trailera :D mam kronike ale jakos przeoczylem ten fragment bo nie pamietam zeby byla mowa o ich spotkaniu. Musze jutro poszukac :)
Pozdro i dzieki za info.
No tak. Tylko ciekawe co z Białą Radą.
Czy raz jeszcze się zbierze w pełnym składzie. Może tym razem w Lorien? Ewentualnie znów w Rivendell.
Teraz jeszcze ciekawszy jest jej skład, widzę to na razie tak:
Pewni: Gandalf, Radagast
Prawie: Galadriela, Elrond
Możliwe: Thranduil lub ewentualnie na zastępstwo Legolas
Nie pewni: Saruman, Erestor lub na zastępstwo Lindir
Raczej nie wystąpią: Cirdan, Glorfindel, Celeborn
Co do armii, jakieś bitwy nic nie wiadomo, czyli tylko może być.
Ja dla mnie pewny skład to: Saruman, Galadriela, Gandalf, Elrond i Radagast.
Co do reszty. Nie wierzę, że ich pokażą. Z drugiej strony byłoby to dziwne, gdyby Sarumana w Białej Radzie nie było.... jestem pewien, że co do tego składu możemy być pewni i spokojni.
No ale zobaczymy :-) Może coś kolejny videoblog (niech już się wreszcie pojawi), wyjaśni :-)))
„Radę tworzyli Istari: Saruman, Gandalf i Radagast, władcy elfów: Galadriela, Círdan, Elrond, Thranduil, oraz najdostojniejsi Eldarowie, m.in.: Glorfindel i Erestor.”
To wszystko prawa.... ale nie wierzę by w filmie pokazano szerszy skład niż: Gandalf, Radagast, Saruman, Elrond i Galadriela. Nawet Thranduil jest tutaj mocno niepewną personą. Po prostu czuję, że producent trzymać się będzie wątku tematycznego. Skoro w 1 części Hobbita pokazał obrady Białej Rady (chociaż należałoby to nazwać przymiarką do obrad, lub obradamy Małej Białej Rady) i wspomniane były dowody jakich doszukał się Radagast w Dol Guldur, to wnioskować można, że w 2 części pokażą tą samą radę z tym, że z obecnym na posiedzeniu Radagastem, by ten potwierdził swoje stanowisko.
No ale tak jak mówiłem....grudzień nam wyjaśni wszelkie wątpliwości :D
Stawiam na Lorien. Bliżej wydarzeń w Mrocznej Puszczy. Nie będą raczej dwukrotnie powtarzać lokacji Imladris. Ukażą nowy aspekt Lothlorien, mam taką nadzieję przynajmniej.
Dla mnie pewnym składem jest Gandalf, Radagast, Galadriela i Elrond. Nie wiem jak z Sarumanem, ale jego też bym raczej zaliczył do pewnego. Reszta (czyli Cirdan i tak dalej - raczej odpada). Chociaż jest mglista szansa na Celeborna, o ile pojawi się akcja w Lorien.
Glorfinel jest dla mnie wielce nieodżałowaną postacią :( Mogli go wcisnąć do pierwszej części zamiast Lindora (czy jak się ten elf nazywał - co witał kompanię na schodach w Rivendell). Wtedy mielibyśmy cud miód jeśli chodzi o postacie elfów. No ale wszystkiego mieć nie można...:D
No też chciałbym aby tym razem było to Lorien.
Co zresztą byłoby nie tylko logiczne, bo jak wspomniałeś, Lorien jest lokacją bliższą Dol Guldur, no a poza tym w Lorien też Biała Rada miała zebranie z tego co treści książek mówią.
Co do obecności Sarumana... zdziwiłbym się jakby go nie było. Przecież to on ostatecznie wydał pozwolenie na atak. Zresztą wątek Sarumana na posiedzeniu Białej Rady byłby tutaj istotny jako wprowadzenie do fabuły z Władcy ale i jako wyjaśnienie poniekąd, kiedy knowania Sarumana się zaczęły. Bardzo mnie ten wątek ciekawi. No ale lepiej się nie nakręcać na to, co chciałby się zobaczyć bo znając życie, będzie zupełnie inaczej w filmie :-)))
Ale nigdzie w książkach nie jest napisane, że cała Biała Rada uderzyła na Dol Guldur. Przewaznie wspomina się o 5 postaciach.
Tak jak mówisz, nie inaczej :D Nie można sobie robić zbyt wielkich nadziei na początek. Lepiej mieć niespodziankę aniżeli się później srodze rozczarować :)
Ale masz rację - to Saruman wydał pozwolenie na atak, więc powinien być na miejscu zdarzeń. Mnie po prostu zastanawia forma Christophera Lee odnośnie tego filmu. Szanowny Pan liczy sobie już 90 lat, prawie całą scenę w pierwszej części przesiedział. Z pewnością nadal się dobrze trzyma (gra w filmach, nagrywa kawałki muzyczne), ale nie wiem czy uraczy nas pełnym zaangażowaniem w oblężenie Dol Guldur (chociaż efekt i dubler czynią cuda).
Liczę, że Lee nie zawiedzie fanów i pojawi się w wątku Białej Rady.
Mnie osobiście zastanawia jeszcze jeden szczegół - skąd Gandalf wytrzasnął różdżkę Radagasta (ma ją już we Władcy). Ty jesteś specem od broni z tego filmu, więc może masz jakieś przypuszczenia :)