PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=469867}

Hobbit: Pustkowie Smauga

The Hobbit: The Desolation of Smaug
2013
7,6 328 tys. ocen
7,6 10 1 327649
6,4 65 krytyków
Hobbit: Pustkowie Smauga
powrót do forum filmu Hobbit: Pustkowie Smauga

Jak nieśmiertelność wszystkich członków wyprawy. Mogli by tak iść i iść jeszcze przez 8 części.. aż
by padli ze starości albo zabrakło by scenariusza na następne części.. co za fart.. całkowita głupota
wojsk saurona zachowująca się niczym kitowcy z power rangers (gimby nie znajo, kto oglądał ten
wie), zupełny brak logiki w postaci gandalfa i jego magii mózg rozje.. raz może se machnąć różdżka
a raz nie. raz może się przeteleportowac a inny razem potrzebuje konia.. zero szacunku dla
myślącego widza.. nawet jak się próbuje o tym nie myśleć to i tak się nie da bo razi po oczach.
bezmyślne widowisko. jeszcze smok który 10 razy się zastanawia czy pożreć typa czy iść na spacer
albo pogawędzić trochę dłużej..można by tak wymieniać. dla mnie słabizna, jestem zawiedziony.

użytkownik usunięty
wojtalpl3

Dlatego, że ładuje mu sie mana.

ocenił(a) film na 8

''zupełny brak logiki w postaci Gandalfa'' - heh.....to najmądrzejszy z Majarów - wie lepiej co robić niż widz co myśleć:)

Majar nie jest od szacunku - tym bardziej Majar w ciele starca który musi myśleć co może a czego nie może - a nie piskać ''ooooo mogę wszystko i spełnię wszystkie wasze snyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy''..............................

ocenił(a) film na 8
Baronek7

ach ci ludzie........:)

ocenił(a) film na 3

haha, chyba masz racje. mogli by mu taki pasek nad głowa zmontować.

użytkownik usunięty
wojtalpl3

haha :D

ocenił(a) film na 8
wojtalpl3

Gandalf nie jest typowym magiem ofensywnym, znanym z gier typu " Dragon Age ". To mędrzec, magii używa nader rzadko, nie lubi się nią chwalić i nie wolno mu otwarcie stawać po czyjejś ze stron ze względu na swoją potęgę, co uświadamia mu ciało starca. Ma służyć przede wszystkim dobrą radą, a nie walić ognistymi kulami ;)
" Hobbit " to ekranizacja bajki dla dzieci ale nie obawiaj się, na trupy przyjdzie jeszcze czas.
Smok też jest " bajkowy ", nie zjadł Hobbita, gdyż ciekawość wygrała, a Bilbo połechtał jeszcze jego próżność i ego.

ocenił(a) film na 3
lelen_lis

Wszystko można sobie w jakiś sposób wytłumaczyć. nie wiem tylko czy to twoja interpretacja postaci gandalfa czy tak wynika z książek ? (nie wiem nie czytałem) mnie akurat nie satysfakcjonuje taki przebieg wydarzeń i to co obejrzałem, mimo iż próbowałem bezmyślnie patrzeć się w to pudło i nie zastanawiać nad tym co jest mi przekazywane na ekranie. no niestety poległem i musiałem wylać swoje żale i przemyślenia. :D wiem ze to fantasy i w ogóle.. ale troszkę więcej realizmu by nie zaszkodziło. wiadomo dzieciaki patrzą z innej perespektywy ale dla dorosłego widza trochę kicha. już w Pustkowiu Smauga scena z walczącymi górami* to była przesada że wszyscy wyszli cało.. :D myślałem że w 2 części chociaż 1 polegnie.. niestety znów nieśmiertelni :D.

* https://www.youtube.com/watch?v=XORMBIm7DX8

wojtalpl3

Takie, a nie inne używanie magii przez Gandalfa jest, że tak powiem z góry mu narzucone. Jako jeden z Istarich (magów) nie mógł używać magii w celu zawładnięcia rasy/postaciami ani im pomagać za pomocą magii (jak ktoś ładnie napisał - ciskać kulkami) Magii używał z rzadka, w stanie najwyższej konieczności. Miał służyć, że tak powiem dobrą radą :P Sauron nie jako był równy Gandalfowi, obaj byli Majarami. Jednak w filmie jest nadmiar niedorzecznych sytuacji, jak mówisz. Mnie również w pewnym sensie to mierziło, a szczytem głupoty to było ganianie się Smauga z krasnoludami. Czego nie ma w książce i jest bez sensowne.

ocenił(a) film na 8
wojtalpl3

" Walczące góry ' 9 Skalne Olbrzymy ) były w " Nieoczekiwanej Podróży ", a kwestia ograniczeń Gandalfa pochodzi z książek Tolkiena:

" Nie znamy prawdziwego imienia Gandalfa. Był on jednym z Majarów, stworzonych z myśli Ilúvatara i prawdopodobnie brał udział w Ainulindalë. Był najmądrzejszym z Majarów. Po stworzeniu świata zstąpił razem z innymi Ainurami na Ardę. W Amanie mieszkał w Lórien. Nazywano go Olórinem. Był to prawdopodobnie imię nadane mu przez Eldarów lub tłumaczenie jego pierwotnego imienia na quenyę. Olórin był uczniem Nienny. Od niej nauczył się cierpliwości i miłosierdzia, ale zawsze też pozostawał blisko Manwëgo i Vardy. Wiele wędrował i często odwiedzał elfów, czasem w postaci niewidzialnej, czasem jako jeden z nich. Wlewał w ich serca piękne wizje i udzielał ich rad[1]. Wcześniejsza wersja tekstu dotyczącego Majarów, zawartego w "Quenta Silmarillion" określa Olórina jako doradcę Irma[2]. "

http://pl.lotr.wikia.com/wiki/Gandalf

Up - ja tam się cieszę z tego, że Smauga jest w filmie więcej niż w książce. Tam tylko gada z Bilbem i niszczy Esgarotch.

ocenił(a) film na 8
lelen_lis

INTERPRETACJA postaci Gndalfa jest związana z jego -
a - osobą
b - przynależnością rasową (Majar)
c - wrogiem z jakim miał do czynienia
d - rolą Valarów w kreacji jego ''ludzkiej'' sylwetki -

uważam,że obraz filmowy idealnie to pokazał - tak jak wszystko mającego w dup.... Saurona - tak i myślącego Olorina /Gandalfa z którego istotnie chciano zrobić oczami widzów takiego magika - kuglarza; uważam,że dobra znajomość tego jaki był Olorin i jakie dostał dyrektywy od Valarów sprawia,że postać staje się nawet nie akceptowana ale rozumiana:)

znamienne jest to jak nazwał go Kirdan po tym jako Olorin wpłynął do Lindonu i co mu podarował - nazwał go MISTRZEM i podarował mu NARYĘ - bez pomocy Olorina w Śródziemu walka z Sauronem była by skazana na beznadziejną porażkę - żadnen z elfów - ŻADEN choćby ich razem wziąć oraz wszystkich pozostałych Duendainów nie oparli by się sile Mordoru inspirowanej potęgą Ainura jakim był Sauron toteż do Śródziemia wysłano Istarich z Ainurów by to zrównoważyć;)

ocenił(a) film na 7
wojtalpl3

Jak najbardziej ta interpretacja wynika z książek. Nawet jeśli nie z Hobbita to z "Niedokończonych opowieści" gdzie nie trzeba nawet nic interpretować bo jest to napisane wprost.

Podobnie ciekawski smok, który w filmie i tak jest dużo bardziej agresywnie nastawiony czy walczące olbrzymy to akurat bezpośrednio z materiału źródłowego. Podobnie nieśmiertelność głównych postaci. Nie zabraknie im scenariusza bo ich los jest już wiadomy i część z nich ginie po mniejszej ilości stron niż pierwsza śmierć we Władcy. To już problem Jacksona że tak rozciągnął tą książkę. Choć ci co mówią żeby to zmieścić w jednym filmie też nie mają racji. Jak dla mnie podstawowy plan dwóch filmów sprawdził by się idealnie

ocenił(a) film na 8
wojtalpl3

Ach ten typ widza wychowany przez amerykanskie kino, co to musi wszystkich usmiercac, a kogo bys tam tak chetnie usmiercil? :p
Scena z kamiennymi gigantami i ucieczka z krolestwa goblinow rzeczywiscie byly przesadzone, ale w dwojce chyba nie jest tak zle, nawet piekny Legolas zostal zadrapany... za to w trojce bedzie troche trupow :p

ocenił(a) film na 3
shivar

po obejrzeniu, gry o tron przestałem przywiązywać się do bohaterów/ulubionych postaci. naprawdę obojętne mi to. wedle zasady wszyscy musza zginąc :D
w 3 na pewno.. ale mogli to rozłożyć po równo w każdej części.

w każdym razie dzięki wszystkim za udział w temacie i rozjaśnienie kilku nurtujących mnie spraw.

ocenił(a) film na 10
wojtalpl3

No to ci za
SPOILER
uję jeśli nie czytałeś książki.
3 krasnoludy zginą - Kili, Fili i Thorin. PJ raczej tego nie ominie- za duża zmiana by była. I będzie wielka bitwa, full trupów, przestaniesz narzekać na ich brak.
Spoilera koniec

Gandalf nie macha czarami na lewo i prawo, bo nie po to go do Śródziemia wysłali- ma służyć radą, w bardzo wyjątkowych sytuacjach mieczem. A smok ma charakter- ciekawski, a przy tym bardzo zadufany w sobie, więc zamiast zżerać hobbita od razu, najpierw z nim rozmawia.

Co do 'nieśmiertelności' bohaterów to tak jest w praktycznie każdej książce, każdym filmie. Wyjątkiem jest Gra o Tron- polecam, tam trup ściele się gęsto i często, z bohaterami pozornie głównymi na czele.

ocenił(a) film na 3
nikia45

gre o tron juz przerobilem, genialne. co najlepsze moi ulubieni bohaterowie jeszcze zyja. :D a podobno nie mozna sie do nich przywiazywac wedle zasady "wszyscy musza umrzec" :D

zdaje sobie sprawe ze film jest na podstawie ksiazki. ale czasem zbyt mocno mnie to wszystko razi po oczach :)