Na oficjalnej stronie jest lista z datami premier pustkowia smauga:
http://www.thehobbit.com/releasedates/index.html
Najwcześniej (11 grudnia) premiera jest zapowiedziana w Belgii, Francji, Holandii i Szwajcarii.
Myślicie, że gdzieś tam będzie oficjalna premiera, czy np. w USA dadzą ją wcześniej, tak jak zrobili
przy pierwszej części.
Raczej nie będzie jej w Nowej Zelandii, bo miała być w innym kraju.
Jesli chodzi o premiere to obstawialbym tylko i wylacznie GB i premiere w Londynie aby zlozyc hold ku czci Tolkienowi i jego tworczosci (lub ponownie Nowa Zelandie). Innej opcji nie widze.
z jednej strony chciałbym....z drugiej lepiej nie...Wa-wa się ostatnio strasznie ośmiesza organizując wszelakie imprezy...
pewnie było by to trudne bo oczywiście polskie gwiazdeczki, politycy i ścierki pchały by się na taką premierę...no ale cóż najwierniejsi fani by nie odpuścili ;)
O jezu... już to widzę jak te wszystkie beztalencia ala cichopki, mroczki, urbańskie, grycanki i inni pchają się, żeby tylko rano umieścili ich zdjęcie z wielkimi gwiazdami w jakimś szmatławcu pokroju party albo show, tym samym pokazując jakie to z nich "wielkie" gwiazdy :/:/ Więc lepiej żeby nic u nas nie było.
Ja to chce żeby w Londynie była premiera 3 bo się tam w okolicach listopada - grudnia wybieram i przy okazji chce się załapać. Nawet lepiej by było żeby to oficjalne zakończenie przypadło na kraj w którym wszystko się zaczęło. Także jak dla mnie niech robią premierę dwójki gdziekolwiek byle nie w Londynie. No ale jak zrobią zwykłą to i tak nie będzie źle. W końcu Freeman, McKellen, Armitrage i inni ważniejsi aktorzy zapewne też się pojawią. Tak było przy okazji jedynki.
mam tak samo jak Ty :))) ale będzie pewnie nie jedna premiera (tak jak w przypadku AUJ > było kilka większych premier: Wellington,Nowy Jork,Tokio, Londyn) ale wiadomo, ta pierwsza największa :D