Wiecie może dlaczego, gdy Bilbo miał na sobie pierścień, Smaug spojrzał na niego i ten odzyskał
swoją widzialność ? Kurczę, dziwnie to brzmi, ale nie wiem jak to opisać :) Mam nadzieję, że wiecie
o co mi chodzi. Daaaawno czytałam Hobbita ( musze chyba to powtórzyć) i nie wiem, czy jest to
nawiązanie do książki czy wymysł do filmu. Trochę naleciało Okiem Saurona w tamtej scenie i się
zastanawiam czy ma to jakiś związek. :)
Mnie natomiast zaskoczył fakt, ze Smaug wiedział w ogóle o Pierscieniu. Ciekawe skąd? Może od Saurona. W końcu podobno miał z nim jakiś kontakt, bo wiedział że "ciemność nadchodzi".
No właśnie mnie też. A ten moment z tym okiem i ogniem (kojarzycie?) też mnie zaintrygował. Dlatego jak nie dojrzałam momentu, ściągania pierścienia, pomyślałam, że to ma jakiś związek. Swoja drogą co skłoniło Bilba tak na prawdę do ściągnięcia tego pierścienia. Bo chyba nie słowa Smauga. Chyba? :)
To, ze coś zaczeło do niego przemawiac. Może się wystraszył. Przypomnij sobie scenę w skarbcu, jak Bilbo ma Pierścień na palcu i coś do niego przemawia "mój skarb".
Wydaje mi się, że właśnie słowa Smauga ;) W fantasy, smoki są na ogół bardzo stare, mądre i sprytne, dysponują potężną mocą, mogą manipulować i poniekąd "zauroczać" przeciwnika. Myślę, że Smaug użył czegoś w rodzaju psychicznej perswazji, wpłynął na umysł Bilba i nakazał mu się ujawnić. Jeden mały hobbit nie mógł się oprzeć woli starego, przebiegłego, zaprawionego z bojach smoczyska ;) A poza tym całkiem możliwe, że smok miał jakieś konszachty z Sauronem, który zamanifestował przez niego swoją moc.
Kiedy Smaug wypowiada kwestie o skarbie, BIlbo czuje pewnie troche Saurona i pierścień staje się niewygodny, o czym świadczy pojawienie się na moment jego oka. Nie wytrzymuje i ściąga pierścień.
Ja to odebrałam w ten sposób, że Smaug wyczuł po prostu złoto, nie wiedział, że to jest ten Pierścień.
No bo nie wiedział. Jedynym smokiem tzn demonem był balrog w mori który służył morgothowi. Smaug był posłuszny Sauronowi .za to balrog służył komu innemu. Sauronowi nie przeszkadzało to ze balrog chroni przejście przez morie. To samo z szelba wiedział gdzie ona jest lecz nic z nią nie robił.
"smokiem tzn demonem" ? ...... Nie jest też powiedziane, że Smaug służył Sauronowi, a Balrog służył Morgothowi, a później albo nikomu albo Sauronowi o czym może świadczyć to, że w miarę "dogadywali się" z nim orkowie w Morii. Co do Szeloby to jej obecność była Sauronowi na rękę, bo chroniła wejście do Mordoru.
Tak to samo balrog był mu na rękę. Chronił przejście przez morie. Melrok pan saurona stworzył wszystkie smoki więc logiczne ze pózniej nad nimi zapanował sauron. Lecz nie do końca. Gandalf w obawie o to ze smok może nie tylko zając całe krolestwo erebor i je zniszczyć to jeszcze w dodatku całe srodziemie bal sie ze wykorzysta go sauron.
To, że Morgoth stworzył smoki nie daje Sauronowi władzy nam nimi. Jednak był niżej hierarchii od Melkora. Wydaje mi się, że nie udałoby mu się zapanować nad Smaugiem ani nad innymi smokami, ale na pewno nie miałby problemu, żeby się z nimi dogadać
Sauron nie miał władzy nad balrogiem ani nad balrogami bo jak byś chciał wiedzieć to było ich wiecej. Ich prawdziwym panem był Melker czyli morgoth.
Melkor, który już dawno nie istniał w Ardzie, czyli praktycznie rzecz biorąc Balrogowie prawdziwego pana już nie mieli. Przecież wiem, że było ich więcej. To, że Sauron mógł później się dogadywać ze Zgubą Durina (Balrog z Morii gdybyś nie wiedział) to tylko domysły, więc się nie spinaj. I tak jest to bardziej prawdopodobne niż to, co ty napisałeś, czyli że Smaug był posłuszny Sauronowi.
Też tak myślę, namieszali w głowach tym że pojawiają się słowa "mój skarb", a równie dobrze Smaug mógł się odnosić tylko do złota, mógł też wyczuć że przedmiot który ma Bilbo jest czymś więcej i ma coś magicznego, Pierścień w końcu działał na różne istoty.
Gowno prawda:/ pierścień miał władze nad orkami,ludźmi,troallami,goblinami,pajakami itp. Ale nie nad smokami.Smaug nie wiedział co bilbo ma przy sobie. Smoki były bardziej przebiegłe i madrzejsze w końcu stworzył je Melrok pan saurona który zrobił z niego jego prawa rękę.
Czy ja gdzieś powiedziałem że Pierścień miał władzę nad Smaugiem?
Pierścień działał nawet na tak potężne istoty jak Majarowie (co nie znaczy że miał władzę nad nimi!) więc równie dobrze mógł działać na smoka, to tylko luźne przepuszczenie nie podparte żadnymi dowodami.
Nie "Melrok" tylko Melkor. Czytałem Silmarillion nie musisz mi tłumaczyć kim był :P
To sorry za ten błąd. Zazdroszczę ci ze czytałem bo ja nie;( jakoś czasu nie mam.
Ja? Nieeee myśle ze tam nie jest napisane kto z kim i co;) a jak jest to zacznę . Internet jest to gowno które ma w sobie setki bzdur an mimo to go czytamy więc chce przeczytać sobie książkę.
Oj tam, na przeczytanie kilku stron zawsze znajdzie się chwile czasu :)
Jeśli czytałeś Hobbita i Władcę to polecam się z nią zmierzyć, książka do najłatwiejszych nie należy.
Też tak myślę. Jest gdzieś chyba powiedziane, że Smaug wyczuwał złoto i po prostu było tak i tym razem.
Smoki łaknęły złota i czuły je... skoro pojawił się nowy element w jego kolekcji w Ereborze, to nie trudno zrozumieć dlaczego go wyczuł.
Poza tym, było to jednak zupełnie inne złoto niż całe obecne w Ereborze, tak więc tym bardziej miał prawo je czuć.