Jak myślicie czy Thorin będzie miał Orkrist w bitwie pięciu armii.Pytam bo w filmie można zauważyć że krasnoludą odebrały całą broń elfy z mrocznej puszczy potem w Ezgarot dostali broń od władcy miasta. Ja uwarzam że jakoś dostanie go spowritem.
Ja myślę, że będzie tak jak w książce, czyli w czasie BPA Thorin będzie miał wielki topór Throra, a Orkrist (SPOILER!) dopiero zostanie położony przez Thranduila na jego grobie.
PS: Mam nadzieję, że nie pominą tego fragmentu i Thorin będzie wyglądał (jak to niektórzy mówią) naprawdę "epicko": „Iście po królewsku wyglądał Thorin w zbroi ze złotych łusek, z toporem na srebrnym trzonku zatkniętym za pas, który był wysadzany szkarłatnymi kamieniami."
Ja czytałem że topór Durina zaginoł w Morii. Więc siłą rzecz thorin nie będzie mógł go użyć w BPA.
Fajnie gdyby Thorin w czasie BPA miał mniej więcej taką zbroję: http://img3.wikia.nocookie.net/__cb20080722070119/narnia/images/0/09/King_Miraz. jpg
(:
Wątpię, by tak było. Osobiście liczę, że otrzyma go dopiero pośmiertnie, tak jak w książce. Ciężko mi też sobie wyobrazić, jak miałby go odzyskać wcześniej. Legolas raczej nie będzie się kwapił by mu go oddać ;)
A może dzielna Tauriel, na prośbę Kiliego, zakradnie się z powrotem do twierdzy Thranduila i przymili się do Legolasa, który oczarowany jej wdziękami, zwróci miecz? "Pustkowie" nauczyło mnie, że wszystko jest możliwe ;)
Nawet nie snuj takich scenariuszy! :) Mam szczerą nadzieję, że do takich absurdów nie dojdzie.
Wypadłam z Hobbitowego rytmu, dawno nie zaglądałam na forum, nie wiem, jakie nowe wątpliwości się pojawiły. Tylko odnośnie poniższych rozważań na temat topora Gloina, przyszło mi na myśl, że mógł go ukryć w brodzie ;)
Ja też obstawiam, że Orkrista oddadzą dopiero po śmierci Thorina. A kto z was zauważył, że Gloin jakimś cudem, kiedy wspinają się do ukrytych drzwi, ma swój topór, ten sam którym potem walczy Gimli w LotRze,. Trochę to naciągane, jeśli czepiać się takich drobiazgów, bo w końcu elfy w Puszczy ich rozbroiły, a potem jeszcze pofikali sobie w beczkach. Widać ojciec Gimlego dobrze pilnuje swoich gadżetów ;)