Po obejrzeniu trailera mam mieszane uczucia ... ale może to celowy zabieg marketingowy ? Trailer kontrowersyjny, więcej rozmów, więcej dyskusji, większa popularność, większa chęć pójścia do kina i ujrzenia finalnego efektu ...
Co do rzekomych, słabych efektów specjalnych ... Hm, ale o co chodzi ? Myślę, że kolorystka filmu jest celowym zabiegiem mającym na celu podkreślić baśniowość miejsc, w których dzieje się akcja. Mówicie, że za dużo komputera ? Hm, Peter w wywiadzie powiedział, że będzie się starał jak najmniej korzystać z CGI ... No i jeszcze wygląd Smauga ... Hm, wiecie, że kilka lat temu Jackson w jakimś wywiadzie stwierdził, że Smaug będzie najdoskonalej wygenerowaną postacią CGI jaka kiedykolwiek powstała ... Przypomnijmy, że Weta dostała wcześniej nagrody za Golluma i King Konga z 2005 roku, a przecież jest rok 2013 ... :) Mówicie, że głowa Smauga wygląda sztucznie, i teraz jest pytanie,
czy faktycznie jest sztuczna, bo trwa jeszcze post-produkcja, czy tylko pozornie wygląda na sztuczną, gdyż jest jakby w cieniu ( celowym ? ), który ma ukryć szczegóły pyska, żeby nie zdradzać za dużo w trailerze ? Hm ?
Nie znam odpowiedz na powyższe pytania, mogę sobie gdybać, ale wiem jedno, Peter Jackson i ekipa to profesjonaliści, więc jeśli coś jest " nie tak " zdaniem widzów to na bank nie jest wina tego, że brakowało im chęci/czasu/umiejętności czy pieniędzy ...
Jestem spokojny o efekt końcowy pozdrawiam :)
Najbardziej sztuczny wydał mi się Legolas. Zapewne różnymi sztuczkami próbowano odmłodzić Orlando do wygladu z czasu LOTR no ale wyszło to trochę sztucznie. jakby był postacią z Gry to bym powiedziała:"Co za super grafika" Reszta świtnie. Nie mogę się doczekać ;-)
Wreszcie jakaś wyważona wypowiedź :-) Jestem zdania, że film bardzo pozytywnie zaskoczy. A kto nie rozumie klimatu, nie ogarnia treści i tego dlaczego obraz jest taki a nie inny, widocznie nie rozumie treści książki Hobbit, nic nie wie o motywach produkcji filmu etc.
Smaug będzie wyglądał rewelacyjnie... co do tego nie mam wątpliwości. Żyjemy niestety w czasach kiedy dzieciaki sypią oceny na lewo i prawo na podstawie trailerów... chodzą do kin na podstawie trailerów etc. Tak jakby sam trailer był pełną treścią filmu, absolutnie wiernym obrazem tego czego się mogą w filmie spodziewać etc. Trochę to śmieszne...
Z jednym się mocno z Tobą zgodzę. Peter Jackson i Weta tworzą grupę profesjonalistów którzy z pewnością produkt końcowy zaprezentują w najlepszej, możliwej formie.
Nic nie wydaje mi się sztuczne czy nie takie. Przeciwnie, trailer jest niesamowity! Bloom faktycznie aż do niemożliwości odmłodzony, ale nie jest to aż taki problem... Dla mnie najważniejsze, że w końcu zobaczę ulubione postaci - Thorina, króla elfów i Legolasa w jednym filmie. Nie mam wątpliwości, że w grudniu wyjdę z kina tak oczarowana, że nie będę mogła wrócić do rzeczywistości :)
http://www.youtube.com/watch?v=ePUq7nOnUxw
trzeźwa analiza teaser trailer'a gorąco polecam!!! przygotowane przez fanów dla fanów...
trochę trwa,ale kto nie ma cierpliwości niech po prostu wejdzie w dany moment który go interesuje i posłucha co mają do powiedzenia ci panowie :)