PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=469867}

Hobbit: Pustkowie Smauga

The Hobbit: The Desolation of Smaug
2013
7,6 328 tys. ocen
7,6 10 1 328304
6,4 67 krytyków
Hobbit: Pustkowie Smauga
powrót do forum filmu Hobbit: Pustkowie Smauga

.....''Tego rodzaju praca to radość, a jednocześnie pasmo zgryzot.dla mnie, jako miłośnika Tolkiena, jedynym odpowiedzialnym sposobem ''ugryzienia'' tej materii było nakręcenie tego,co ja sam chciałem zobaczyć na ekranie.
lektura to doznanie samotne.Każdy ma własną wizję przeczytanej książki.Ja zyskałem szansę przedstawienia swojej własnej wizji, mimo,że nie odpowiada ona ściśle wyobrażeniom czytelników.(...)Trudności było mnóstwo!Bo słowo pisane i obraz bardzo się różnią.Ułożenie fabuły w trzech filmach, mimo,że chodzi o adaptację trzech książek to koronkowa robota.(...)
Efekty komputerowe nie są gadżetami.One po prostu umożliwiały adaptację WŁADCY PIERŚCIENI,co dawniej było nie do pomyślenia.(...).

z wywiadu z Jacksonem z magazynu FILM luty (2) 2002;

....chodziło o wywiad do ekranizacji WŁADCY PIERŚCIENI - ale zapisałam to na tym forum HOBBITA bowiem prawdopodobnie w taki sam sposób Jackson podchodził do kolejnej produkcji z dzieł Tolkiena;
to oczywiste,że Jackson jest miłośnikiem Tolkiena mimo wszystkiego co mu się zarzuca w nieprawidłowościach ekranizacji a co jest sprawą misternej roboty a zarazem duchowego misterium - dla fana - dla miłośnika; być może nie dla czystego producenta.....
zwróciłam uwagę szczególnie na słowa - NAKRĘCENIE TEGO CO JA SAM CHCIAŁEM ZOBACZYĆ / KAŻDY MA WŁASNĄ WIZJĘ / TRUDNOŚCI BYŁO MNÓSTWO / EFEKTY KOMPUTEROWE NIE SĄ GADŻETAMI....

....i tak o ile są filmy w których widza się zabija - zalewa - otumania efektami - to te sa tutaj niemal niezbywalne - ale - każdy widz ma swoje zdanie:)

ocenił(a) film na 8
straightlines

Racja, wybrali go nie bez powodu. Chociaż myślę, że głównie dlatego, że on ma tak jak PJ talent do przedstawiania „bajkowych” historii , miejsc, stworów itd. tak , że jest zachowany umiar i pewien klimat. Mimo , iż bardzo lubię Labirynt Fauna , to moim zdaniem jego filmy mają taki bardzo, bardzo nie wiem jak to nazwać ciężki charakter który przeplata się przez produkcję. Po prostu mnie dołują , ten morał historii itp. jest zawsze taki ponury ciężki i męczy podświadomość .Dobra Hellboy był bardziej „wesoły” niż Labirynt ale nadal mnie „zbijał” ten film. A np. Burton jest dla idealnie wyważony w opowiadaniu swoich historii , a niektórych właśnie ten reżyser „dołuje” ;p także to tylko moje odczucia co do del Toro.

Do Hobbita czy do Władcy Pierścieni absolutnie sobie nie wyobrażam reżyserii tego Pana, choć wiem gdzie by idealnie się sprawdził - Dzieci Hurina , oj tak . Ta historia jest tak pogięta, ciężka ,że tu by się wpasował del Toro ze swoją wizją ;)

J.J. Abramsa - chyba bym prędzej dała tego Pana do nowych Gwiezdnych Wojen niż Tolkiena ;)

ocenił(a) film na 7
calays

JJ Abrams jest rezyserem 7 epizodu Gwiezdnych Wojen.

ocenił(a) film na 8
straightlines

bez lucasa to nie to samo niestety :( (tak sądzę, ale może po obejrzeniu zmienię zdanie )

ocenił(a) film na 7
pemmil

bedzie nowa jakosc, widzisz mi sie ostatnie dwa star treki podobaly:)

ocenił(a) film na 8
straightlines

Się zobaczy, ale z oczywistych względów martwię się o ukochaną sagę. Wiele filmów w nowych wersjach albo kontynuowane po latach nie wypalają, pewnie się zgodzisz. Ty nie masz wątpliwości? Btw dowiedziałem się, że będzie nowy matrix od wachowskich. Nie wiem co o tym myśleć :|

ocenił(a) film na 7
pemmil

Tak słyszałem o tym Matrixie:) Co do star wars to ja i tak pojde do kina nawet jak bedzie taki gniotek jak Mroczne Widmo :) Lucas na pewno bedzie producentem wiec nie bojmy sie na zapas:)

ocenił(a) film na 8
straightlines

Ja także pójdę by sprawdzić :) ale mam nadzieję, że się uda.

ocenił(a) film na 7
pemmil

Ja równiez:) Poza tym Han f%cking Solo bedzie :D

ocenił(a) film na 8
straightlines

W indiana jonesie 4 też ford był :/

ocenił(a) film na 7
pemmil

ale nie było Hana Solo :P

ocenił(a) film na 8
straightlines

Jakoś jako solo wyobrażam sobie tylko młodego :)

ocenił(a) film na 7
pemmil

To jak zobaczysz siodemke to juz spokojnie sobie go wyobrazisz:)

ocenił(a) film na 8
straightlines

No widzisz jak strzeliłam , a nie miałam zielonego pojęcia ;p

ocenił(a) film na 7
calays

Hehe:) To oznacza że się znasz młoda:)

ocenił(a) film na 8
straightlines

haha nie znasz tego ? "Głupi ma zawsze szczęście" ;D przynajmniej ja mam gdy nie znam odp. i na chybił trafił wybieram rozwiązanie . ale dziękuję ;)

ocenił(a) film na 7
calays

E tam, dobra jestes w te klocki i tyle:)

straightlines

Też tak myślę

ocenił(a) film na 8
Baronek7

Zrobił dla siebie film i dobrze, oczywiście są sceny ,które są totalnie absurdalne i nie da ich się wytłumaczyć ale są też takie, które są dobrze zmienione/ zastąpione. E tam , mam wrażenie, że ocena tego filmu to skrupulatne wymienienie tego co było „be i złe”

Ja np. nie rozumiem zarzutów do Smauga – ludzie piszą : to przecież inteligentny Smok a zachował się jak głupie zwierzę w filmie - a przepraszam, nikt już nie pamięta co zrobił w książce? Jak idiota obrócił się na bok i „tarzał” w złocie jak jakiś zwierz / czy pies żeby pokazać Bilbowi jaki ma super mocny pancerz i wykazał się czystym debilizmem bo pokazał Hobbitowi swój słaby punkt czyli brak łuski gdzie został zraniony . Chyba nie jest tak inteligentny bo nie obmyślił swojego postępowania i podstępu Bilba , wszedł potem nie najlepiej na tym ;)

ocenił(a) film na 7
calays

Akurat to nie był debilizm tylko pycha ze strony Smauga:)

ocenił(a) film na 8
straightlines

Równie dobrze można by powiedzieć, że Smaug był tak zapatrzony w siebie i pewny tego, że krasnoludy nie stanowią dla niego wyzwania, że po zwierzęcemu pobawił się z nimi w „kotka i myszkę” ;) w filmie nadal jest pokazane to samo zachowanie Smauga co w książce tylko w innych scenach, możemy sobie pogadać , która scena książkowa czy filmowa lepiej pokazują osobowość Smoka ale na pewnie nie to, że nie okazywał takich cech jakie są zawarte w książce . Moim zdaniem nadal jest zachowany schemat postaci tylko pokazany w innych właśnie scenach.

Tak go ludzie krytykują , że nie zwracają uwagi na wypadające z niego złote monety , kamienie szlachetnie itp. a w książce był na to nacisk właśnie położony, że Smok mienił się od dóbr które wcisnęły się między jego łuski a potem nikt nie ośmielił się dotrzeć do jeziora aby wydobyć skarb znajdujący się w martwym ciele bestii itd. Po prostu jak rozumiem czepianie się o tego nieszczęsnego konia Legolasa ;p to przepraszam ale nie rozumiem o co chodzi ze Smaugiem…serio chciało mi się pobawić w analizę książka-film … ale tego jak tak dużo, że nie wiem czy komukolwiek chciałoby się to czytać. Zgaduje, że nie. ;p

ocenił(a) film na 7
calays

A czego nie rozumiesz ze Smaugiem?

ocenił(a) film na 8
straightlines

Tego jak można czepiać się jego charakteru , jak jego osobowość wg. mnie jest dobrze oddana względem książki … ale tylko dlatego, że gonił krasnoludy i nie mógł ich chapnąć w kuźni zamiast w tunelach to już „be” ;/

ocenił(a) film na 8
calays

To jest ogólnie względem wizji PJ ... a tam, temat rzeka i tak każdy ma już swoją opinie wyrobioną ;p

ocenił(a) film na 7
calays

Bo to jest niedorzeczne. Niby tak wszystkich wyczul na odleglosc a głuchy, slepy i bez wechu. Wyszedl na idiote co ja mam ci napisac. Bardziej kretynskiej sceny juz nie mogli wymyslic.

ocenił(a) film na 8
straightlines

Spoko , jak dla mnie sprytem w książce się mega też nie wykazał w niektórych momentach. Dobra powiedz mi tylko jedną rzecz , to jest tylko pytanie na opinię już nie będę tego potem analizować w nieskończoność ;) - Czy jakby Smaug w ten scenie był ukazany w taki sposób , że widzi krasnoludy i Bilba ale ich nie zjada to stwierdziłbyś , że to jego przejaw „zabawy z jedzeniem” czy nadal źle by to wyglądało? Mnie się wydaje, ze sceny z nim są bardzo pocięte i czekam na rozszerzenie .

ocenił(a) film na 7
calays

Możesz mieć rację młoda. Na pewno kręcono wiecej scen bo np krecono scene z puchrem więc.... no ale koniec koncow ukazali go inaczej, powinno wlasnie byc odwrotnie ze to on sie z nimi bawi....

ocenił(a) film na 8
straightlines

No fakt, może rozszerzona wersja spełni oczekiwania , i nada odpowiedni sens tym „głupim” momentom ;p jeżeli tak będzie to z jednej strony fajnie oraz będzie „usprawiedliwienie” ale też z drugiej strony to obniża wartość filmu, bo pozostaje wrażenie z kina , nikt nie ma obowiązku oglądania rozszerzenia. Mam nadzieję, że w rozszerzeniu ta scena będzie już konkretniejsza , bo jak potrafię znaleźć jakieś uzasadnienie dla różnych scen w filmie to , ta pozostaje dla mnie zagadką bez odp. póki co ;)

ocenił(a) film na 6
straightlines

Według mnie sceny Bilbo-Smaug pokazują wyraźnie że owy smok jest inteligentny. Od początku wie gdzie jest hobbit, jednak woli sobie chwile z nim pogadać, zabawić się nim, by na końcu go uśmiercić. Pozatym domyśla się nawet że Bilbo posiada ze sobą pierścień. Niestety akcja w kuzni jest moim zdaniem zupełnie niepotrzebna i przesadzona. Zabawiają sie za bardzo tam z nim... I jego postać nieco traci. Chociaż nie jest to tez do końca takie głupie jakby się mogło wydawać (nie licząc Thorina na taczce :P )... Bo Smaug jest przekonany ze pokona każdego krasnoluda bez najmniejszego wysiłki, i w tej pewności i złości popełnia więcej błędów, gubi się, daje się zaciągać w pułapki, no i dostaje mu sie trochę. No i końcowa scena pokazuje że zamiast ostatecznie zgładzić Thorina, woli się zemścić, rozwalając Miasto na Jeziorze.

calays

Nie pomyślałaś, ze on może nie chciał ich chapnac? Przecież sam powiedział do Bilba, ze chce zobaczyć, jak Arcyklejnot otumania umysł Thorina. Bo to by go zniszczyło. A Smaug by się cieszył.

ocenił(a) film na 8
kamilxxx09

Jeżeli bierzemy pod uwagę książkę, to tam jest stwierdzenie , że Smaug mimo początkowej ignorancji „problemu” ( po tym jak mu min. Bilbo puchar złoty zwinął z góry bogactw) stwierdził, że poczeka na lepsza okazję żeby ich dopaść . Jemu aż tak bardzo nie zależało na tym aby przekonać się co zrobi krasnolud w szale za klejnotem, była to pewna opcja ale rezygnował z niej na rzecz śmierci bohatera. A jeżeli bierzemy pod uwagę film, to zaraz po tej kwestii powiedział , że rezygnuje z tego. Poza tym nie powiedział, że konkretnie "chce" - tylko, że „kusi” go taka myśl.