PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=469867}

Hobbit: Pustkowie Smauga

The Hobbit: The Desolation of Smaug
2013
7,6 328 tys. ocen
7,6 10 1 328308
6,4 67 krytyków
Hobbit: Pustkowie Smauga
powrót do forum filmu Hobbit: Pustkowie Smauga

Prawa do ekranizacji LOTR zostały sprzedane w 1969 roku za 250 tys. dolarów i 7,5% zysków, a
wiecie może za ile sprzedane zostały prawa do Hobbita?

mati665

będzie fajnie jak inne też będą sprzedane ponieważ liczę na kolejne filmy :)

wort801

ja z kolei mam nadzieję, że Christopher zdołał wykształcić u swoich dzieci (czy kto tam po nim przejmie pałeczkę) kręgosłup moralny i po jego śmierci stanowisko Tolkien Estate odnośnie kolejnych ekranizacji nie zmieni się

Xoxoxox

czemu jesteś przeciwny temu ??? nie chciał byś zobaczyć kolejnych filmów ???

wort801

Nie chcę. Nie chcę by historie opowiedziane w Silmarillionie zostały przeżute przez współczesną machinę komercyjną i wyplute jako papka dla nastolatków w postaci słabych ekranizacji, jeszcze słabszych gier komputerowych i zabawek w mcdonaldzie.

Xoxoxox

jeszcze jedno pytanko na ile oceniłeś drugiego hobbita ???

wort801

Jako głupiutki film przygodowy przy którym można się pośmiać z kolegami - "ok".
Jako ekranizacja książki - "ścierwo do zaorania"

do hobbita akurat mam dystans, więc gwałcenie pierwowzoru mnie szczególnie nie rusza. Natomiast niech hollywood trzyma paluchy z dala od Silmarillionu.

Xoxoxox

ok szanuje twoję zdanie ja osobiście chciałbym zobaczyć Silmarillion

ocenił(a) film na 10
wort801

Silmarillion to splot wydarzeń z Pierwszej Ery trudno by było zrobić z tego film w tej książce jest wiele wątków np ucieczka z Valinoru lub wojna gniewu i to wiele wydarzeń w różnym czasie ale Peter Jackson dał by radę.

ocenił(a) film na 7
Elessar997

Też uważam że Peter Jackson powinien zrobić Silmarillion, ale potrzebuje jeszcze odpowiedzi na moje pytanie.

mati665

Szkoda, ze Jackson rezygnuje z robienia "dużych" filmów.

ocenił(a) film na 8
kamilxxx09

Jackson po nakręceniu lotra mówił że już nie będzie kręcił trylogii

pemmil

Tez fakt.

ocenił(a) film na 8
kamilxxx09

Ale sillmarilionu już nie nakręci bo zanim by zdobył zgodę rodziny tolkienów minełoby wiele lat

pemmil

Mozliwe. Możliwe tez, ze nigdy nie sprzedadza praw.

ocenił(a) film na 8
kamilxxx09

Za jakieś 2 czy 3 pokolenia ktoś sprzeda :)

pemmil

Może:) Dobrze by było. Może filmy zrobi córka Jacksona:)

ocenił(a) film na 8
kamilxxx09

Ona już karierę filmową rozkręca :;

pemmil

Taaa. Mogłaby iśc na modelkę :)

Elessar997

mógł zrobić kilka filmów

ocenił(a) film na 6
wort801

Silmarillion nie jest dobrym materiałem na film, powinien zostać tam gdzie jego miejsce...na kartkach papieru i w głowach czytelników.

użytkownik usunięty
Xoxoxox

Całkowicie sie zgadzam!

ocenił(a) film na 5
Xoxoxox

Całkowicie się z tobą zgadzam. Zwłaszcza, że PJ coraz bardziej zapomina o Tolkienie i rwie w komercję aż miło. To znaczy aż nie miło. Na szczęście Ch. Tolkien nie ma zamiaru sprzedawać praw do ekranizowania ani jednej kartki prac swojego ojca i swojej, a jego syn i spadkobierca [wnuk J.R.R.] także zapowiedział, że szanuje jego zdanie i się z nim zgadza. Więc nie zobaczymy feministycznej Luthien ani innych "ulepszeń". I chwała Bogu.

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem