Jeśli liczyliście na przyzwoitość producentów Hobbita pora zejść na ziemię. Toby Emmerich oświadczył właśnie w wywiadzie dla FOX news że zobaczymy Thorina w trzeciej części. To zaś oznacza jedno: gnoje po raz kolejny zmienią fabułę i po cudownie ocalałym Bolgu będziemy mieć Thorina w trójce przewodzącego armii krasnoludów. Oznacza to, że racje mieli ci, którzy jeszcze przed premierą jedynki twierdzili, iż producenci zamierzają zrobić z niego klona Aragorna. Będzie tak samo jak we Władcy. 2 pierwsze części Aragorn/Thorin podróżnik i wojownik. 3 część Aragorn/Thorin król i wódz. Na pytanie dziennikarza, dlaczego zdecydowano się na tak drastyczną zmianę fabuły Toby Emmerich powiedział, że sam Bilbo jest za mało wyrazisty, aby skupić na sobie uwagę widza i potrzebna jest silna, główna postać, która pociągnie trzeci film. Dodał też, że zdradza fabułę już teraz specjalnie, aby oswoić fanów z tak dużą zmianą, która to na pewno wywoła protesty i mogłaby się odbić na wyniku finansowym filmu gdyby została ujawniona dopiero w czasie premiery i pierwszych recenzji.
Dla mnie ta informacja jest jak kop w jaja, jednak pierwszym szoku doszedłem do wniosku, że należało się tego spodziewać. Skoro w Troi poprawiono Homera i przedłużono żywot Achillesa po to tylko, aby przez ostatnie 20 minut filmu kobiety miały, na kim zawiesić oko, to naiwnością było wierzyć, że zrobią cały 3 godzinny film rozgrywający się już po śmierci głównego bohatera. Skoro mieli odwagę poprawiać Homera ojca literatury europejskiej to niby, czemu mieliby oszczędzić Tolkiena? Niestety pieniądz, wygoda i ignorancja rządzą tym światem
A skąd masz te informacje? I co to waściwie oznacza? Że Thorin przeżyje Bitwę Pięciu Armii?
Jeśli bitwa pięciu armii bedzie miała miejsce w 2 to tak! Wszystko zależy jak to rozplanują. Może być tak że w dwójce będziemy mieć bitwe o Dol Guldur a dopiero w trójce rozciągniętą do granic możliwości Bitwę Pięciu Armii, ale może być też tak że w 2 będzie BPA, Thorin przeżyje, zostanie koronowany i w trojce jako powiązanie z Władcą poprowadzi armie krasnoludów, elfów i ludzi na Dol Guldur kierowany nie tylko radami Gandalfa ale i chęcią zemsty za więzienie, tortury i śmierć ojca. Tak czy siak Thorin na pewno zginie ale dopiero pod koniec trzeciej części!
Przecież to jest wiadome od dawana że Bitwa Pięciu Armii dopiero w trzeciej części. I tak, to potwierdzone informacje. Niedługo ekipa wraca na plan w celu dokręcenia scen do trójki, w tym rozszerzenia Bitwy, która będzie znacznie bardziej rozbudowana niż w książce.
Po tekście o Torinie walczącym pod Dol Guldur zacząłem się tak śmiać że spadłem z krzesła.
Jeśli Bitwa Pięciu Armii będzie w trzeciej części z cudownym przeżyciem Thorina, który wyruszy do Dol Guldur się zemścić to może okazać się najgorszą częścią. Jeśli wszystko będzie mocno naciągane w fabule pomimo reszty wizualnej, muzycznej itd. to nie dam więcej niż 7/10, a może kto wie niżej. W każdym razie 2 część w takim przypadku może okazać się najlepszą.
Wywiad z Tobym Emmerichem był w ramach materiału o premierze Hobbita na DVD I Bluray. Jeśli dobrze zrozumiałem powiedział o tym żeby zminimalizować szok fanów. Taka informacja tuż przed premierą mogłaby się skończyć bojkotem części widzów i mniejszymi wpływami w kinie, a tak mamy się z tym oswoić i przyznać racje ich argumentacji. Podobną zagrywkę zastosowano na rok przed premierą jedynki kiedy ujawniono wizerunki kransoldów w dużej mierze drastycznie odbiegające od wyobrażeń fanów. Chodziło wtedy o to samo minimalizacje szoku.
Jaki szok? Myślałeś że Thorin zginie w dwójce? To raczej oczywiste że skoro BPA będzie w trójce to Thorin również? ... W dwójce prawnopodobnie jeszcze nawet Bard nie zestrzeli Smauga.
Mnie zdziwiło że Torin przeżył pierwszą cześć, przecież tam była bitwa pięciu armii były Orły Orki Wargi Krasnoludy i Hobbit z czarodziejem(a to więcej niż nie jedn duży oddział) ;)
Najlepsi krasnoludowie:
Balin
Dwalin
Gloin
Oin
Thror
Thrain
Okej choć mogło być lepiej:
Thorin - w retrospekcji wyglądał lepiej, ale za to ma najlepszy głos.
Bifur - może być
Dori - w kronikach prezentował się lepiej, tu wyszedł trochę bajecznie
Fili - tu też mogło być lepiej, lecz na tak młodego krasnoluda OK.
Najgorsi:
Kili - beznadziejny wygląd, z pewnością zrobili go dla wzdychających nastolatek.
Ori - wyszedł na głupka w Kompanii, a nie kronikarza jak go Tolkien opisywał.
Mogłeś się bardziej postarać na ten żart aprilisowy i napisać że Thorin przezyje bitwe czy coś, bo to że pojawi się w trójce to jest wiadome dla tych którzy czytali powieść : P
Niektórzy tak właśnie spekulują,nawet jeśli to nie żart. Ludzie myślą,że w Dol Guldur będzie bitwa trwająca co najmniej tyle ile trwała w Two Towers bitwa o Helmowy Jar. Smutne...
Bo w pierwszej części wątki poboczne np. Radagast nie zostały rozszerzone aż tak bardzo. Tak samo trylogia, najdłuższy wątek był chyba jedynie z Aragornem i Arweną, bo cały film opierał się na historii pierścienia
Na pewno będzie duża ale czy długa. Może być czymś w rodzaju bitwy pod czarną bramą.
Jeśli Dol Guldur będzie długą i dużą bitwą to możliwe że film skończy się w momencie wejścia Bilba do skarbca Smauga. Ja bym był za czymś takim gdyż mielibyśmy dużo Smauga w 3 części.
A ja chciałbym,żeby Wasze oczekiwania nie przerosły oceny filmu...i rzeczywistego efektu końcowego....
bo znam już takich, co po lekkim zawodzie wyszczególnionych momentów ostro zaniżali ocenę...
Mnie zwód po tylu latach czekania nie ruszy raczej. Nie ważne jak wiele błędów będzie, film wystarczy mi dla dobrej strony wizualnej i ciekawej historii. Tyle.
Racja. Lepiej oczekiwać znacznie mniej, aby potem nie być zawiedzionym. Może okazać się że w ogóle nie będzie żadnej bitwy w Dol Guldur : P
człowieku luzuj gacie... nie od dziś wiadomo, że 2 część kończy się śmiercią Smauga i odzyskaniem Ereboru, a Bitwa Pięciu Armii będzie toczyć się przez dłuższą część trójki (jak w porocoe króla oblężenie Minas Tirith) zatem thorin zginie pod koniec 3 częśći, czyli wszytsko jest ok o.O
Chodziło mi o to, że Thorin przeżyje bitwę pięciu armii i że produkcja chce przygotować fanów na szok. To by było nienormalne! Wyjawianie fabuły przed premierą, jak i zmiana całej historii to jest tak głupie, że aż niemożliwe. To dobrze, ze jednak to był tylko żart.
haha zobacz co zrobili z krolewna sniezka (: Hobbit to bajka dla DZIECI. wiec musieli podrasowac zeby starsi widzowie byli zainteresowani. ja tam sie ciesze ze w ogole mozna popatrzec na swiat stworzony przez Tolkiena na ekranie.
W BPA gościnnie ma wystąpić także Aragorn. Tak powiedział zastępca kierownika produkcji ds. PR Hobbita Jamie Parker.
W części czwartej Thorin przekaże koronę swojemu bratu bliźniakowi, a sam uda się kajakiem do Valinoru.