Wiem, że ten trailer był już na forum, ale teraz jest w wersji z polskimi napisami! Więc załączam link dla wszystkich, którzy nie wszystko zrozumieli z wersji angielskiej :)
http://www.youtube.com/watch?v=E_fDipdklLo
P.S. Wiem, że nie dotyczy on "Pustkowia", ale więcej użytkowników przesiaduje na tym forum, niż na forum "Niezwykłej Podróży" :)
Dzięki, bardzo fajne :) Ale nie wiem czemu tak się czepiają tych orłów, że nie podrzuciły ich pod samą górę. Przecież w książce jest napisane, że bały się łuczników z Miasta na Jeziorze :)
Czepiają się bo w filmie tego nie wytłumaczyli (a powinni)! Więc Ci co oglądali film a nie czytali książki nie mają pojęcia dlaczego orły nie podrzuciły ich dalej :)
No racja:) Może w EE Pustkowia Bilbo albo jakiś krasnolud spyta się Gandalfa dlaczego orły ich nie podrzuciły dalej:)
Takie rzeczy nie musza być tłumaczone w filmie. Od tego jest ksiazka. Film ma za zadanie jedynie wytłumczyć główną fabułę i przedstawić bohaterów. Jak chcesz zgłębiac takie tajemnice jak te dotyczace orłów to polecam ksiażkę "Hobbit, czyli tam i z powrotem"
Chcesz zacząć kłótnie? Bo nie rozumiem czemu ma służyć Twój komentarz. MOIM ZDANIEM powinni wytłumaczyć dlaczego orły ich nie podrzuciły dalej. Ty możesz mieć własne zdanie.
Wystarczyłaby krótka wymiana zdań między Bilbem a Gandalfem i po sprawie. Jak zykle musisz prowokować. Ale inaczej nie umiesz co zresztą juz każdy na tym forum wie.
Rozmowa z Tobą nie ma sensu, więc wytłumaczę Ci sytuację z orłami i na tym zakończmy. Dla mnie mogliby to wytłumaczyć na samym początku filmu w którym Bilbo poszedł na zwiad a potem wraca do przyjaciół i oznajmia, że orkowie są już blisko, wtedy Fili (lub którykolwiek z krasnoludów) rzuca pomysł:
Fili: "Gandalfie a może by tak orły mogły nam pomóc"
Gandalf: "Niestety orły boją się ludzi, którzy mogą ich ostrzelać"
Fili: "No to jesteśmy w kropce!"
Gandalf: "Niekoniecznie, niedaleko stąd jest dom"
Thorin: Czyj dom? Przyjaciela czy wroga?"
Coś w tym stylu (oczywiście można to przedstawić na wiele sposobów). No dobra odpowiedziałem Ci i na tym koniec.
Pozdrawiam!
A jego zdaniem "Takie rzeczy nie musza być tłumaczone w filmie." Skoro może mieć własne zdanie to mu na to pozwól a NIE od razu traktuj jako wstęp do kłótni.
Zauważ, że wziąłem sobie uwagę calays do serca i nie angażuje się w dyskusję w których uczestniczy kamil a dyskutował nawet zTobą w temacie "Zdecydowanie lepszy niż część pierwsza."
Oto końcówka waszej dyskusji:
kamil: Reżyser jest 1, widzów miliony. Kazdemu nie da się dogodzic. Dlatego to on realizuje swoją wizję, bo to jego film, a my mamy się dostosowac. Na 1 miejscu jest on, potem fani, na końcu masy.
Belief: No to Ty się dostosowuj. Ja się nie będę komuś wypinać by mógł... no wiadomo co. Na chałę do kina nie chcę chodzić i nie mam zamiaru płacić za bilety, DVD i całą resztę bo ktoś realizuje swoją wizję zwłaszcza jeżeli jest słaba. Wybacz.
kamil: Kim jesteś i co zrobiłas z belief?
On pisze tak długo, aż zmienisz poglądy na takie, jakie On uznaje, więc wiem, że jego komentarz to prowokacja. Żeby się z nim nie kłócić chciałem szybko to zakończyć pisząc, że to moje zdanie i już, sama dobrze wiesz, że dyskusja z nim nie ma sensu! Dlatego od pewnego czasu tylko przeglądam to forum, choć widzę, że kamil cały czas się kłóci i zaczepia użytkowników którzy mają inne zdanie niż On, chyba tylko Lonelier stara się go upominać. Ja poszedłem za radą calays i się po prostu nie angażuje i jestem tylko obserwatorem, dlatego denerwuję mnie to, że zaczepił mnie w moim temacie bo przecież dialogu nie da się z nim prowadzić, więc staram się to wszystko szybko zakończyć.
Nie wiem co do mnie masz, mimo to pozdrawiam :)
Naprawdę niezmiernie mnie cieszy, że wziąłeś sobie uwagę clays do serca :) Pozwolisz, że na resztę odpiszę prywatnie.
Pozdrawiam :)
A czy wtedy nie musieliby tłumaczyć też tego dlaczego orły w FILMIE nie gadają ;D? Wszak, w książce toczy się rozmowa o tym gdzie i dlaczego ich zostawią. W filmie orły głosu nie mają, to jak to wytłumaczyć? Jak dla mnie jeszcze bardziej by się wkopali ;/
Dla mnie mogliby to wytłumaczyć na samym początku filmu w którym Bilbo poszedł na zwiad a potem wraca do przyjaciół i oznajmia, że orkowie są już blisko, wtedy Fili (lub którykolwiek z krasnoludów) rzuca pomysł:
Fili: "No to jesteśmy w kropce!"
Gandalf: "Niekoniecznie, niedaleko stąd jest dom"
Coś w tym stylu (oczywiście można to przedstawić na wiele sposobów).
Dlaczego w kropce? Przeciez wiadomo, ze musieliby ruszyć dalej. Równie dobrze mogliby powiedzieć, że sa w kropce przed domem Bilba bo orły nie zjawiły się na ich życzenie. I nie czepiaj się, bo równie dobrze mogłoby to zostać wytłumaczone w Lotrze.
Rany, ale Ty utrudniasz.
Fili: "No to co robimy?
Gandalf: "Niedaleko stąd jest dom"
Dialog można ułożyć na wiele sposobów, chodziło mi tylko o to, że można to wytłumaczyć bez potrzeby rozmowy z orłami. - "Szkoda ze jeszcze orły nie przemówią, zeby to wytłumaczyć. Jak by twoim zdaniem mieli to zrobic?"
Powoli ją tracę :) On naprawdę nie może wytrzymać bez kłótni a potem mówią, że to my prowokujemy!
Rozumiem ;) pomysł niezły ale zawsze znajdą się "dociekliwi" ;p i padnie pytanie "a jak Gandalf się o tym dowiedział" ;p ? Mnie to jakoś nie przeszkadza, wolę tę wersję która jest ... albo całkowicie inną - tzn. "gadające orły" ;) brakowało mi w sumie scen z nimi i rozmowy. No cóż, jest jak jest ;p
Tak, ale przyznaj, że jest to dziwne, że akurat ta kwestia jest niewyjaśniona w filmie. Nie każdy musi wiedzieć czemu orły nie poleciały dalej a na logikę bez sensu wydaje się wielokilometrowa wędrówka narażająca na wiele niebezpieczeństw kiedy masz taką świetną podwózkę. Jedno zdanie o agresywnych ludziach względem orłow nikomu by nie zaszkodziło. A w WP też się z tego nabijali. :) No bo to jest nielogiczne :) To tak jakbyś miała samochód a za to zasuwasz zamiast tego w deszczu na piechotę.
Mnie to nie przeszkadza, bo znam odp. fakt, byłaby to dobra inf. dla osób nie czytających książek. Ale zobacz, od WP ludzie się śmiali z tego motywu i zamiast poszukać inf. o orłach to po tylu latach wciąż zadają to samo pytanie ;P
"Mnie to nie przeszkadza, bo znam odp. fakt, byłaby to dobra inf. dla osób nie czytających książek." - Mnie też to specjalnie nie przeszkadza, chodziło mi właśnie tylko o tych widzów, którzy nie czytali książki. Byłaby to dla nich przydatna informacja, zacytuje Belief "ludzie to lenie" i niestety nie szukają informacji :)
Pozdrawiam!
Prawie każdy zada sobie pytanie dlaczego te orły ich nie "podwiozły". Podczas gdy Ci którzy nie czytali książki NIGDY nie wpadliby na to że w książce orły rozmawiały. Tu masz zdecydowana racje.
Nie widziałam tego wcześniej. Świetne :)
"Razem kontaktują się z nieprzygotowanym hobbitem, który okrada niepełnosprawnego umysłowo.."
Przy tym tekście już nie wytrzymałam :D
A znasz może inne tak zabawne zwiastuny, bo widziałam ten z WP ale aż taki śmieszy nie jest?
Mi najbardziej podoba się ten tekst: "Nakręcony w najpiękniejszych nowozelandzkich studiach z zielonymi tłami i w tak wysokiej rozdzielczości, że widzom chce się rzygać" - ten tekst zawsze mnie rozwala :) a z obsady: "God of War".
Z "Władcy Pierścieni" nie jest taki śmieszny bo to mistrzowski film i ciężko mu cokolwiek wytknąć :) A tak poza tym to wiele jest śmiesznych, szczególnie polecam: Dragonball: Ewolucja, 1000 lat po Ziemi, Matrix, Batman i Robin, X-Men Geneza: Wolverine, Superman IV, Indiana Jones i Królestwo Kryształowej Czaszki, Mroczny Rycerz Powstaje, Paranormal Activity, Prometeusz i KONIECZNIE WSZYSTKIE CZĘŚCI ZMIERZCHU :)
Przyjemnego oglądania :)
Mnie najbardziej rozwalił "Man of steel": "the power of dubstep". ;-) Trailer LOTRa faktycznie nie taki śmieszny, ale dobre było to o Serkisie, że teraz do końca życia musi nosic kropki na twarzy.
Faktycznie tekst: "the power of dubstep" jest mistrzowski :) Ogólnie prawie wszystkie Szczere zwiastuny są śmieszne i bardzo trafne w swoich komentarzach :)
Ja też :)
W ogóle to dzięki za te tytuły. Najlepszy był chyba "Dragonball: Ewolucja", "Człowiek ze stali" polecony przez Bannera i oczywiście cykl "Zmierzchu" :) Świetnie to robią. Rozbraja mnie w jaki sposób potrafią znaleźć tyle zależności, ale powiem szczerze, że te zwiastuny, których filmów jeszcze nie oglądałam, skutecznie mnie zniechęciły do ich obejrzenia :].
"W ogóle to dzięki za te tytuły." - Nie ma za co :)
"ale powiem szczerze, że te zwiastuny, których filmów jeszcze nie oglądałam, skutecznie mnie zniechęciły do ich obejrzenia :]." - mój kumpel ma tak samo, jak obejrzał szczery zwiastun do "Prometeusza" to do tej pory filmu nie oglądał :)
P.S. Dobre są jeszcze filmiki z serii "Jak to się powinno skończyć", które również tłumaczy Luklaser na YouTube. Jeśli nie oglądałaś to gorąco polecam!
No, fajnie, że ktoś to tłumaczy, bo zarówno HT jak i HISHE to świetna rozrywka. W HISHE najlepsze są pogawędki Supermana i Batmana w kawiarni na końcu. Inteligencja i pomysłowośc twórców potrafi zaskoczyc.
Zgadzam się całkowicie, pomysłowość twórców jest niesamowita, a pogawędki Supermana i Batmana to najlepszy pomysł na jaki wpadli :)
P.S. No i oczywiście fajnie, że są tacy ludzie jak Luklaser, którzy to tłumaczą! Gość odwala kawał dobrej roboty i jestem mu za to dozgonnie wdzięczny :)
Dzięki :) Serię "Jak to się powinno skończyć" znam i bardzo lubię :D
Tam zarówno części Hobbita jak i Władcy mają dobre zakończenia. :)