PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=469867}

Hobbit: Pustkowie Smauga

The Hobbit: The Desolation of Smaug
2013
7,6 328 tys. ocen
7,6 10 1 327661
6,4 65 krytyków
Hobbit: Pustkowie Smauga
powrót do forum filmu Hobbit: Pustkowie Smauga

Jak wiele scen w tym filmie, ale ta akurat nie pod względem technicznym, ale logicznym - gdyby Sauron rzeczywiście był tak potężny jak tu pokazano, to w prologu do Władcy, mając swój pierścień nie machałby maczugą, tylko zmiótł całą armię przymierza w kilka sekund. A nawet później, mógłby spokojnie zjawić się pod Minas Tirith i wygrać bitwę samodzielnie.

użytkownik usunięty
Xoxoxox

Zdawało mi się, że szkoda ci czasu, a teraz jeszcze widzę, że wystarczy mieć inne zdanie by być uznanym za trolla. Nie zawracaj mi głowy.

ocenił(a) film na 10

,,Po bitwie Isildur udał się wraz z Elrondem do wnętrza Orodruiny by zniszczyć Pierścień, lecz zachłanność, wielka słabość wszystkich ludzi sprawiła, że Isildur zachował go dla siebie. Duch(!) Saurona ukrył się w Wielkim Zielonym Lesie. Tam zaczęła się odradzać jego potęga i Cień padł na las, który zaczęto nazywać Mroczną Puszczą. Pod koniec Trzeciej Ery siły zła ponownie się przebudziły. Duch(!) Saurona, ukrywający się dotąd w Mrocznej Puszczy, powrócił do Mordoru, przybierająć postać ognistego oka bez powieki.''

Mace_Windu_2

Te wszystkie pożal się boże lotrwikipedie powinny się zdecydować, czy opisują świat Tolkiena czy Jacksona.

użytkownik usunięty
Mace_Windu_2

Lotr wiki to mało wiarygodne źródło bo miesza informacje z wielu źródeł często błędne zresztą.

ocenił(a) film na 10

Ok, mój błąd. I tak jednak myślę, że samo stworzenie ciała nie dawało mu niewiadomo jakiej mocy.

użytkownik usunięty
Mace_Windu_2

Patrz wyżej.

ocenił(a) film na 8

Zacznijmy od tego może że po pierwsze użytkownik Mace_Windu_2 miał racje i pomyliłaś się bo prolog kochana to scena w Władcy Pierścieni pierwsza scena naprzykład "Ostatni Sojusz" bitwa na stokach Góry przeznaczenia to jest prolog! Po drugie primo Hobbit to preqwell do Władcy Pierścieni po trzecie w książce nie ma czegoś takiego jak oko Saurona to kolejny pomysł Jacksona ale nie głupi. Po czwarte, w Hobbicie sceny z Dol Guldur i Sauron są dodani dodane i nie wiesz jaką siłę Sauron miał w Hobbicie... po piątek przerażenie Galadrieli świadczyło że zło które się tam kryje jest silne a po szóste przeczytaj jeszcze raz książki nim napiszesz bzdury ja czytałem 5 lat temu i co do książki co nieco pamiętam jeśli chodzi o WP, i takich bzdur jak ty nie wypisuje

użytkownik usunięty
Gandalf_Szary_2

1. Kochany a nie kochana.

2. Nadal nie wiem gdzie niby się pomyliłem. Może jak napiszesz składniej to zrozumiem o co ci chodzi.

3. Oko Saurona jest i w książce.

4. Nie wiem jaką siłę miał Sauron w Hobbicie w książce, i co w związku z tym?

5. Jak dotąd to poza nieskładną paplaniną nie udowodniłeś/łaś mi żadnego błędu.

ocenił(a) film na 8

http://www.filmweb.pl/film/W%C5%82adca+Pier%C5%9Bcieni%3A+Powr%C3%B3t+kr%C3%B3la -2003-11841/discussion/Moment%2C+kt%C3%B3rego+nie+rozumiem+zbytnio,2509926

Użytkownik Annathrax wyraźnie napisał że w książce coś takiego jak płonące oko Saurona na szczycie wieży Barad Dur nie ma. Bzdury piszesz i tyle. W scenie której Aragorn miał walczyć z Sauronem błagam... nie powołuj mi się do scen które kompletnie sensu nie mają jak scena Gandalf vs Czarnoksiężnik z Angmaru, to ta też była bez sensu stąd ją wycieli

użytkownik usunięty
Gandalf_Szary_2

W takim razie zajrzyj jeszcze raz do książek, bo tam oko Saurona jest. A że wygląda trochę inaczej, kto powiedział, że nie wygląda.

Skoro mówię o filmach to naturalne, że będę powoływał się na filmy. Zresztą argument książkowy zignorowałeś. Widzę, że rozmowa z tobą zwyczajnie nie ma sensu, toteż baw się dalej sam.

ocenił(a) film na 8

Od tego mój(moja) drogi(a) miał nazgulli. Którzy w scenie Osilgarth pokazali że sa tchurzliwymi muchami. Od jedne strzały uciekł zamiast atakować i zabrać pierścień. A scena z Nekromantą (tak naprawdę Sauronem) nie jest beznadziejna lecz dodana. W książce jest nazwany że to nekromanta z Dol Guldur ( a w rzeczywistości to odzyskujący siły Sauron). Sauron co prawda mówiono że był słaby ale czy aż tak. Hmm no nie wiem... możemy spekulować że był lub nie. A na koniec przypomnę że Hobbit to adaptacja nie ekranizacja. Więc za nim coś napiszesz zastanów się czy miało to wyglądać tak jak w książce, czy też nie.

użytkownik usunięty
Gandalf_Szary_2

Scena beznadziejna, bo zrobili Saurona zbyt potężnym.

ocenił(a) film na 8

O ile dobrze pamiętam z Hobbita i dodatków do Władcy to potrzeba było całej Białej Rady żeby wywalić Saurona z Dol Guldur.... to coś niecoś mówi o jego sile nonie ?

użytkownik usunięty
MercurialFreddie

Sauron nie siedział tam sam, tylko ze swoją armią i nazgulami.

ocenił(a) film na 10

Książka a film to co innego najlepiej się wzorować na książce bo ona jest oryginalna.Świat Jacksona to zupełnie inna bajka.Sauron w Hobbicie jest pokazany jako potężny władca i fakt ze swoją mocą sam by zniszczył wszystko gdyby tylko chciał się ruszyć.Może macie rację,że w LOTR mógł ruszyć na Minas Tirith,ale ten film nagrywany był 11 lat temu to i inne pomysły Petera.Teraz Jackson miał okazję nagrać swój wstęp do Władcy tworząc Hobbita no to trochę dodał oraz pozmieniał to i owo w tej produkcji ;)

Sauron ukazał się Gandalfowi jako duch może wyglądał jak w prologu,ale nie miał ciała,aby ponownie wziąć w rękę miecz i nacierać.Jedynie pierścień mógł mu to dać z powrotem.Fakt pokonał tutaj Gandalfa był nadal bardzo silny jako duch.W Trzeciej Erze po utracie pierścienia potrzebował tysiąca lat na wytworzenie powłoki cielesnej za pewne tą,którą widzieliśmy w Hobbicie.No a potem już ukazywał się jako wielkie oko bez powieki i taki został do końca.:)

użytkownik usunięty
spartakus_filmweb

W filmie i w książce już za czasów Hobbita ma ciało, a to oko to tylko jego "teleskop".

ocenił(a) film na 8

What???? Kolejna bzdura jak zwykle.... gdzie ma ciało on nie ma ciała to co widzisz w Hobbicie to tylko zbroja już było to mówione na tym forum....

użytkownik usunięty
Gandalf_Szary_2

I w filmach i w książkach ma ciało. W filmie już napisałem w jakich scenach to widać, ponadto w usuniętej scenie Sauron miał walczyć z Aragornem pod Czarną Bramą. Natomiast w książce mówi o tym m.in Gollum, który go spotkał.

ocenił(a) film na 10
spartakus_filmweb

Dobra nie ma co się kłócić o takie błahostki,ważne że mamy nakręcone superprodukcje na podstawie książki :)