PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=469867}

Hobbit: Pustkowie Smauga

The Hobbit: The Desolation of Smaug
2013
7,6 328 tys. ocen
7,6 10 1 328304
6,4 67 krytyków
Hobbit: Pustkowie Smauga
powrót do forum filmu Hobbit: Pustkowie Smauga

Silmarillon

ocenił(a) film na 6

Mam nadzieje że kiedyś powstaną filmy z tej ksiązki
Jackson jest zdolny storzyć coś znowu na miare Lotr
Myśle że nawet gdyby było tych części 7 to nie było by to nic nadzwyczaj
a pierwsze części na pewno najlepsze - Bo tylko Peter może zobrazować powstanie swiata, ainurów i tak dalej... coś pięknego
chciał bym zobaczyć kiedyś

Nie oszukujmy sie Hobbity są o stopień niższe od Lotr, świat sie zmienia a technika, efekty w filmie i skład twórców się nie zmienia, a kto stoi w miejscu to się cofa, przede wszystkim zawiódł mnie scenariusz tu jest Radagast a powinien być w Lotr to go nie było, i po co ci orkowie...
Czekałem na film przygode idą idą i ida i spotykają ciekawe historie a nie na siłe pogoń tych orków za nimi i robienie filmu akcji, kompletne nie odzwierciedlenie ksiązki pięknej łagodnej z przewrotami bardziej dla dzieci
ale wieżę w możliwości Jacksona, tam jest wiele nowelek które stylistyką pasowały by do klimatu i gatunku jaki stworzył w hobbitach, a powstanie świata to by była bajka super miodzio :)

Amoże Bombadil ? Krótkometrażówka jakaś fajna chociaż z ładnymi kwiatkami i ptaszakmi, pierwsza krótkometrażówka która biła by rekordy,
a może są i materiały na całkiem ładny film i może byś zobaczyli Frodo i Sama jak u niego byli ! ? :)

ocenił(a) film na 10
budzdom93

Fajnie by było. Ale chyba pan Christopher Tolkien nie sprzeda ich.

ocenił(a) film na 6
Peter889

Może bida go przyciśnie .. :)
A lata lecą ciekawe kto potem dziedziczy, jakiś młody może to i łasy na kase by był to i by sprzedał,
albo niech dadza chociaż Bombadila na próbą niech Jackson pokąze swoją wyobraźnie i możliwości

ocenił(a) film na 8
budzdom93

Z tego co słyszałam, to Christopher utworzył sobie grupę ludzi broniących praw autorskich.

ocenił(a) film na 8
budzdom93

Jak coś to nie Peter Jackson. On jest już zbyt hollywódzki. Sprzedał się.

ocenił(a) film na 6
pemmil

to jego koleżka wspólniek Spielberg ? Ciekawe jak by sie sprawdził jest niepokuj w Steve.. ale może własnie nowa krew by zrobiła coś dla seri dobrego

ocenił(a) film na 7
pemmil

Tak się zastanawiałam nad Jacksonem i myślę, że mimo wszystko mógłby się sprawdzić. W Hobbicie wiele dodał, ale sami wiemy, że sam Tolkien chciał to zrobić. I tak naprawdę prócz wątku tego nieszczęsnego Azoga, nie jest tak źle. Jackson wiele z notatek Tolkiena studiował. Myślę, że siedzi w Śródziemiu lepiej niż jakikolwiek reżyser i scenarzysta.

Hobbit książka też ma taki wydźwięk trochę bajkowy. Próbował zatem tą amerykańską dzieciarnię zainteresować. Wiadomo, że teraz oni są chowani tylko na filmach "napierdalanek" i wybuchów. Musi być dużo akcji i ruchu. Taka genialna rozmowa Gandalfa z Beornem mogłaby ich znudzić. Ale przy Silmarillionie mógłby wrócić do korzeni czyli WP. Wydaje mi się, że w jego wykonaniu Silmarillion nie byłby zły. Na pewno nie zrobiłby z tego drugiego Hobbita.

Pytanie tylko czy Silmarillion dałoby się sfilmowac a w zasadzie co chciałby przenieść na ekran.

P.S. Czy tylko mi szkoda Christophera Tolkiena? Mam wrażenie, że wszyscy czekają tylko na jego śmierć :D

Belief

Już widzę tą walkę Valarów z Morgothem albo Saurona z Huanem. To byłoby coś pięknego.

ocenił(a) film na 8
bartoszcyc8

Lub bitwa gniewu i podniebne starcie. Zawsze chciałem to zobaczyć.

ocenił(a) film na 8
Belief

Napisałaś wszystkie moje myśli ;-) Wydaje mi się, że Silmarillion szybciej mógłby stać się serialem niż filmem. Powiedzmy z osiem odcinków po półtorej godziny. Rok temu w wywiadzie z okazji premiery Hobbita Niezwykłej podróży, Andy Serkis powiedział, że nie wyobraża sobie, że z Silmarillionu można zrobić film, ale, że nagranie serialu jest całkiem możliwe.

ocenił(a) film na 7
Luthien2707

Serial z półtoragodzinnymi odcinkami? To jak osiem filmów :). Dla mnie bez różnicy jak to nazwą, czy to będzie serial z 8 odcinkami czy filmy 1, 2, 3, 4. Ważne żeby były :). Choć wydaje mi się, że jeśli uzyskaliby zgodę/prawa do ekranizacji to prędzej nagraliby pojedyncze historie jak np. Berena i Luthien, Turina czy Earendila niż cały Silmarillion.

Belief

Tacy fani. Jakby stary John żył i sprzeciwiał się ekranizacji Silmarillionu, pewnie też znaleźliby się tacy co życzyliby mu jak najszybszego opuszczenia granic Ardy.
Osobiście w pełni popieram decyzję Christophera i mam nadzieję, że jego spadkobiercy ją uszanują.

budzdom93

ja tam marzę o kolejnej części opowieści z Narnii :)

lolmiki

Szkoda tylko że Walt Disney porzucił ten projekt. Bo po 1 i 2 czesci widac, że to jest to. Natomiast Fox już poprzeczce nie dorównał.

kamilxxx09

mnie w trójce strasznie drażniły ruchy kamery, sam nie wiem czemu... i były za duże odstępstwa od książki !

lolmiki

Odstępstwa jak odstępstwa, ale szkoda, że nie było tak dużego rozmachu jak przy 1 czy 2. Zdecydowanie za krótki czas trwania i za mało epickości.

kamilxxx09

też tak sądzę ! zabrakło mi w 3 części tego klimatu i magii ! a szkoda :( jednak nadal liczę iż powstanie 4 część :)

lolmiki

No ja tez :)

kamilxxx09

podobno ma być dopiero w 2018r. :( jak na razie muszę zadowolić się hobbitem 3, gwiezdnymi wojnami i avatarami :)

lolmiki

Nom. Niestety

kamilxxx09

ale dobrze że w ogóle będzie :)

ocenił(a) film na 6
budzdom93

Ręce precz od Silmarillion.
Nie chce patrzeć jak zamieniają TAKĄ książkę na hollywoodzką papkę.

budzdom93

jak czytam niektóre komentarze użytkowników filmwebu dotyczące Silmarillionu, w tym np.: "tam jest wiele nowelek które stylistyką pasowały by do klimatu i gatunku jaki stworzył w hobbitach" to się poważnie zastanawiam czy ja aby na pewno czytałem tą samą książkę

ocenił(a) film na 6
Xoxoxox

o to chodzi że trzeba było by pójść bardziej w strone Władcy niż hobbita, bo oglądanie hobbita było przyjemnością swiat sródziemia i wo gule, ale ogólnie trochę mnie męczył hobbit, to nie było to samo co WP
Hobbbit to bajka!! a sillmarilon już nie koniecznie bliżej mu do WP niż Hobbita