PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=469867}

Hobbit: Pustkowie Smauga

The Hobbit: The Desolation of Smaug
2013
7,6 328 tys. ocen
7,6 10 1 327690
6,4 65 krytyków
Hobbit: Pustkowie Smauga
powrót do forum filmu Hobbit: Pustkowie Smauga

Ciekawe jakie będzie ich powiązanie. Źrenica oka smoka w pierwszej części jest niemal identyczna z okiem Saurona i to wskazuje, że będą ze sobą powiązani.

ocenił(a) film na 9
obleh

Ciekawa hipoteza, ale nie potrafię odnaleźć związku między tymi postaciami. No może poza takim oczywistym - obaj lubią niszczyć i zabijać :D

ocenił(a) film na 10
Marvolo666

Też uważam że trudno znaleźć jakiś związek.

ocenił(a) film na 8
Lurtz599

Każdy taki wątek będzie już fantazją twórców, bo książki nic nam nie dają.

obleh

żadnego zwiazku to nie ma. To poprostu ''kocie'' oczy i tyle. Jedynie co to to, że smoki stworzył pan Saurona alle smoki mialy gdzieś strony konfliktu po prostu niszczyły wszystko (były neutralne)

ocenił(a) film na 10
obleh

W hobbicie obie te postacie gra ten sam aktor to jedyne powiązanie.

ocenił(a) film na 6
obleh

Wydaje mi się że w filmowym Hobbicie Sauron będzie miał jakieś powiązanie, albo i nawet udział w Bitwie Pięciu Armii. Podobno w bitwie mają się pojawić wielkie nietoperze. Z tego co pamiętam w książce również był nietoperze (tylko nie walczyły) a w pierwszej części się pojawiają w Dol Guldur po pokazaniu Nekromanty.

Joecrou

Sauron ma podobno być w bitwie 5 armii

ocenił(a) film na 10
kamilxxx09

Yh nie sądzę...

Kociepierogi

Tak pisał aktor podkładający pod niego głos.

ocenił(a) film na 10
kamilxxx09

Trochę głupie :D

Kociepierogi

Pozyjemy zobaczymy. Może chodziło mu o atak na Dol Guldur.

ocenił(a) film na 10
kamilxxx09

Oby :)

ocenił(a) film na 8
Joecrou

Ja słyszałem gdzieś o Czarnoksiężniku z Angmaru, który miałby w tej bitwie brać udział, ale nie jestem do końca tego pewien.

ocenił(a) film na 6
LordWieslaw55

Zobaczymy jak to będzie. Szkoda że premiera przesunięta.

Joecrou

Być może PJ coś tam po swojemu wymyśli. Może położy nacisk na to, że istniało zagrożenie, że Sauron namówi Smauga do współpracy. Co zresztą byłoby zgodne z prawdą - książkowy Gandalf brał to pod uwagę i to był chyba główny powód, dla którego brał udział w wyprawie na Erebor.

ocenił(a) film na 6
obleh

a nie powiązany z Balrogiem ? przecież sam napisałes, że moment pokazania wejścia Smauga do Ereboru jest identyczny jak Balrog w Morii :D:D polewka z ciebie typie :D

ocenił(a) film na 8
obleh

Sauron zostaje wypędzony z Dol Guldur mniej więcej w tym samym czasie, co śmierć Smauga.

ocenił(a) film na 8
obleh

No w sumie to nie jest niemożliwe, choć mało prawdopodobne. Jednakże Twojej teorii jeszcze sprzyja fragment rozmowy Gandalfa z Sarumanem, kiedy to Gandalf mówił coś w stylu: "Smok nie sprzyja nikomu i niszczy wszystko na swojej drodze, lecz kiedy stanie u boku nieprzyjaciela może być naprawdę niebezpiecznie". Z drugiej strony, w tym momencie niemal cały swój sens, utraciłaby postać Barda.

obleh

Smaug i jego oko na Śródziemie wiki:
http://pl.lotr.wikia.com/wiki/Smaug

Oko Saurona:
http://pl.lotr.wikia.com/wiki/Sauron

ocenił(a) film na 6
obleh

Zbyt dużego podobieństwa nie ma...

Joecrou

nie ma żadnego podobieństwa

obleh

Źrenica Smauga przypomina bardziej część zamka do drzwi,a Sauron ma zwykłą kocią szparkę.

ocenił(a) film na 6
jporuba

Bo Smaug ma zrenice taką jaką mają jaszczurki ; P

ocenił(a) film na 6
obleh

Mam nadzieje że nie będzie żadnego powiązania z tymi dwiema postaciami. Podobieństwo oka Smauga do Oka Saurona wydaje mi się trochę naciągane, kolor tylko się zgadza.

obleh

W WP na smokach latały Nazgule. Smaug mógł być ich... ojcem?

dawidking2

Lub Smaug to wcielenie Saurcia.

ocenił(a) film na 6
dawidking2

Co za bzdura, Nazgule nie latały na smokach!

Anthrax91

To sorry, ale to coś czemu Eowina ucięła łeb, delikatnie przypominało smoka niedorostka.

ocenił(a) film na 6
dawidking2

Zgadza się przypominały, ale tak naprawdę nie wiemy czym do końca były.

Opis z "Powrotu Króla":

Dziwna skrzydlata poczwara, jeśli ptak to większy niż wszystkie znane ptaki świata i nagi, nie upierzony; skrzydła miał wielkie, z grubej błony rozpiętej między zrogowaciałymi palcami. Stwór być może , z dawnego świata, z gatunku, który przetrwał w zakątku niezbadanych, zimnych gór pod księżycem dłużej niż epoka i w jakimś ohydnym gnieździe na szczytach wyhodował to ostatnie zapóźnione potomstwo, zwyrodniałe i złowieszcze. Czarny Władca wziął je pod swoją opiekę, wykarmił ochłapami mięsa, aż potwór wyrósł ponad miarę wszelkich innych latających istot. Wtedy Czarny Władca podarował go swemu słudze jako wierzchowca.Skrzydlaty stwór spuścił się na ziemię, zwinął błoniaste skrzydła, wydał z siebie okropny chrapliwy wrzask i usiadł na ciele Śnieżnogrzywego wpijając w nie szpony i wyginając w dół długą, nagą szyję

Anthrax91

No tak, nie czytałem książki.

PS. Śnieżnogrzywy zginą? Czemu ja nic nie wiem?

ocenił(a) film na 6
dawidking2

Bo nie przeczytałeś książki :)
Śnieżnogrzywy był koniem króla Theodena, podejrzewam że pomyliło Ci się z Cienistogrzywym którego dosiadał Gandalf.

Anthrax91

Niestety, choć uwielbiam film i marzę by przeczytać książkę.

To dobrze, bo spodobał mi się ten koń :)

ocenił(a) film na 9
dawidking2

Z tego co pamiętam Nazgule to nazwa tych latających bestii. Upiory to upiory. Czyli upiory dosiadały Nazguli.

ocenił(a) film na 9
MatiZ_3

To źle pamiętasz

http://pl.wikipedia.org/wiki/Upiory_Pier%C5%9Bcienia

ocenił(a) film na 9
Gr3gorius

Na to wygląda. Może źle zrozumiałem jakiś fragment.

MatiZ_3

W Silmarilionie jest wszystko ładnie wyjaśnione :)

ocenił(a) film na 7
Anthrax91

trochu taka wiwerna;p http://jajozglowy.pl/gry/solucje/heroes3/miasta-zamki/cytadela/wiwerna2.jpg
http://www.heroes3.eu/images/cytadela/jednostki/krolewska-wiwerna.gif

AlbertWesker

Heh Smaug i Sauron mają być w jakimś stopniu powiązani..... Dokładnie nie wiem jak ale jeśli się tak stanie to bardzo fajnie :) Troche szkoda że w bitwie pięciu armi zginie Thorin Dębowa Tarcza , Fili i Kili też zginą :p Smauga zabije jakiś Bard jakaś słaba nieznana postać zabija ogromnego smoka troche lipne... A to że ludzie i elfy chciały od Thorina skarby Ereboru to po prostu zachłanność bo wcale nie pomagali :P więc kasa sie im nie należy :P ale i tak ją dostaną xD Bardzo ciekawi mnie wygląd syna Azoga... czyli Bloga i Czarnoksiężnik z Angmaru :D I jeszcze Saruman.... niby teraz jest dobry bo Sauron opęta go dopiero w Władcy Pierścieni ale zachowuje sie dziwnie w rozmowie z Gandalfem w Rivendel widać że coś z nim nie tak... moim zdaniem... TO ON O WSZYSTKIM WIE :>

ocenił(a) film na 7
Michal646464

Ale co to ma do wiwerny?

AlbertWesker

Musiałem dać odpowiedz do cb bo do innych komentarzy nie mogłem napisać ;)

ocenił(a) film na 7
Michal646464

aha;] Wiwerny beda za to cie wielbily

AlbertWesker

hehe spoko :>

ocenił(a) film na 7
Michal646464

Saruman już podczas wydarzeń opisanych w Hobbicie nie jest dobry... Cytując "Niedokończone Opowieści", a więc notkę samego J.R.R Tolkiena: "Znacznie później stało się jasne, że Saruman już wtedy pragnął dla siebie Jedynego Pierścienia; liczył na to że Jedyny sam się objawi, poszukując swego pana i dlatego przez jakiś czas chciał oszczędzić Saurona". Stąd owe dziwne zachowanie podczas narady w Rivendell

użytkownik usunięty
dawidking2

Przecież to wyverny z ""Herosów 3"

http://nswgames.tripod.com/heroes3/wyvern.jpg

ocenił(a) film na 10
obleh

Cała wyprawa w Hobbicie jest pomyślana przez Gandalfa. Gandalf wie od samego początku, że kiedy Smaug zataktował Erebor to będa w przyszłości z nim kłopoty, pomimo lenistwa smoka i siedzenia tylko w Erebor. On wiedział, że Smaug będzie wcześniej czy później wykorzystany przez Saurona do podbicia Śródziemia. Dlatego końcówka filmu ukazuje oko, które jest to odzwierciedleniem Saurona:)

ocenił(a) film na 10
Cheestersp

dobrze wytłumaczone ;))

ocenił(a) film na 6
Cheestersp

Y? Gdzie wy widzicie podobieństwo? ...

ocenił(a) film na 10
Joecrou

w oku Saurona i sposobie w jaki pokazany jest Smaug pod koniec "Niespodziewanej podróży";
w tym,że oby dwaj są sobie panami, mimo że kiedyś ktoś panował nad nimi (temat rzeka, więc odnoszę się do mitologii Śródziemia);
tak jak kolega niżej napisał w postaci jednego aktora, który podkłada pod nich głos (choć jak dla mnie to czysta hipoteza,ale trafna,bo przecież mogli do Czarnoksiężnika wziąść aktora,który podkładał głos Sauronowi wcześniej ;)

ocenił(a) film na 6
DaroO2222

Ale pomiędzy okiem Saurona a Smauga nie ma żadnego podobieństwa. Oprócz tego że to oczy : P

ocenił(a) film na 10
Joecrou

Krótko po tym jak smok otworzył powiekę,moja myśl była taka,że zrobili to by nawiązać do oka Saurona ---> żeby oddać powagę,że to nie jakiś tam smoczek co sobie śpi na skarbach tylko wcielone zło. Ale jeśli chodzi o wygląd samego oka to przecież jest trochę podobne też.
Aczkolwiek Smaug to nie Sauron...a jeżeli twórcy chcieliby jeszcze jakoś ich powiązać poza (sławietnymi) już oczami i (mniej sprecyzowanym :P) głosem jednego aktora to jedynie tłumaczeniem,że przez Smauga przemawiać będzie Czarnoksiężnik...bo jak wiadomo wszem i wobec zwierzęta w ekranizacjach Jackson'a jak dotąd nie rozmawiały wspólną mową z innymi rasami,mam rację?