Coś genialnego!!! Film w wersji z napisami jest po proostu boski, albo mi sie podobal oryginalny
dźwiek Smauga. Smok wygrał ten film, cale jego zachowanie, inteligencja i co najbardziej mnie
ujęło. Wiedział o pierscieniu bilba. MOzecie mi powiedziec skad? Pozdro!
Może wyczuwał magiczną aurę????....Smoki podobno czują takie rzeczy tj koty....ale masz rację...świetnie zrobili Smauga....tj cały film
no niby wyczuł, mnie się wydaje że od początku wiedział gdzie jest Bilbo, tylko się tak z nim bawił ;) ciekawi mnie tylko, że skoro Smaug niby jest jakoś związany z Sauronem... to czy go poinformował o pierścieniu??
Nie. Smaug nie ma żadnego powiązania z Sauronem.
Gandalf tylko obawia się że smok mógłby zostać sojusznikiem Saurona, ale ten póki co jest niezależny.
A co z podobieństwem oczu Smauga do Oka? I Smaug mówiący "preciousssss" po czym pojawia się Oko Saurona? No i jeden monolog typu "Darkness is coming", kiedy głos Smauga powoli zmienia się w głos Saurona i akcja przenosi się do Dol Guldur?
Temat jest ciekawy więc go podniosę do góry. Ja myślę, ze jednak Smaug miał dużo wspólnego z Sauronem. Wiedział o Pierścieniu, wiedział, ze nadchodzi ciemność. Jestem ciekaw jak ostatcznie rozwiąże się sprawa tego, dlaczego Nekromanta (jak to powiedział Gandalf) chciał rozpocząć wojnę własnie od Samotnej Góry. Może miało to związek ze Smaugiem.
Kiedyś nawet pomyślałem, że Arcyklejnot mógłby być w filmie jednym z Silmarillów, a że Smaug wiedział o Arcyklejnocie, mógł o tym powiadomić Saurona, żeby sobie po niego przyszedł, ale to trochę bez sensu.
No to mam zagadkę: Dlaczego Smaug mówił o Thorinie "Okaenshield", skoro taki przydomek Thorin dostał na długo po tym jak smok zasnął?
I skąd Smaug wie o nadchodzącej ciemności?
Smaug musiał mieć jakieś połączenie ze światem zewnętrznym, a skoro Erebor był szczelnie zamknięty, to było to połączenie "duchowe" :)
Albo błąd w filmie. Okaenshield fajnie brzmi, więc stwierdzili, że smaug tak powie.
To tylko w filmie, w rzeczywistosci czyli wg tego jak to Tolkien widział to Smaug nie miał żadnego kontaktu z majarem.
Uwaga, podaje rozwiązanie pierwszej części zagadki :P
Smaug nie spał cały czas!
Co jakiś czas wylatywał zarzucić coś na ząb, mógł więc gdzieś usłyszeć o Thorinie skoro był istotą rozumną.
Którędy wychodził?
Dlaczego nikt nie widział go (Krasnoludy mówiły,m że nie widziano go od kilkudziesięciu lat).
Skąd brał newsy o Thorinie (lądował przy karczmie i nasłuchiwał ploteczek przy piwie)?.
No tak, zapomniałem że mamy do czynienia z twórczością Jacksona.
Zasugerowałem się książką, tam było wspominane o Smaugu który czasem opuszcza Erebor.
:)
No i tu wisi kluczowe pytanie: skąd Smaug wiedział, że Thorin ma przydomek Okaenshield?
Wg mnie musiał mieć doczynienia z ciemnymi mocami. Może mityczne notatki Tolkiena zawierają taką wersję wydarzeń?
Wg mnie, tak na logikę, Sauron musiał brać przymierze ze Smaugiem pod uwagę. Smok, w czasie gdy nieznane były losy pierścienia, mógł zaważyć o losach wojny.
Skoro cichaczem obudził Nazgule, to mógł cichaczem spotykać i ugadywać sie ze smokiem.
Paradoksalnie to książki Tolkiena są troszkę niespójne, bo ksiązkowy Hobbit nie zawiera tego wątku.
Nie, wg Tolakiena nie ma nic wspólnego. Odsyłam do książek nie do fanfikcji Jacksona.
Benedict Cumberbatch. Gdyby nie on, Smaug nie byłby taki genialny.
I fakt, od początku dobrze wiedział, gdzie jest Bilbo (wszak w innym wcieleniu jest Sherlockiem Holmesem) i tak się z nim bawił, jak kot złapaną myszą. Podobnie później z krasnoludami.
Takie jest przynajmniej moje zdanie.
A morze Smaug ma dar do wyczuwania złota które ma inna osoba czy coś w tym stylu.
Smaug tylko się domyślał o tym ze Bilbo coś ma . Nie był to głupi smok wiec pewnie wywnioskował że pierścień (czy cokolwiek co posiada włamywacz) ma potężna moc - chyba każdy z was by to zrobił wiedząc ze ktoś stał się nie widzialny. Ale czy Smaug wiedział o tym iż jest to jedyny pierścieni - tego nie wiemy . Domyślamy eis po jego stwierdzeniu "skarb".
Co do tego skąd może o wiedzieć o ruchach wojsk i nadchodzącym mroku - Smaug też jest na swój sposób magicznie mroczna postacią wiec pewnie to wyczuwał, przeczuwał.
Pozdrowienia