PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=469867}

Hobbit: Pustkowie Smauga

The Hobbit: The Desolation of Smaug
2013
7,6 328 tys. ocen
7,6 10 1 328262
6,4 67 krytyków
Hobbit: Pustkowie Smauga
powrót do forum filmu Hobbit: Pustkowie Smauga

Do smoka z Wiedźmina z 2001 roku, Smaug się nie umywa!

Narluc00

Chyba raczej odwrotnie ;.; Smaug o wiele lepiej się prezentuje niż smok z Wiedźmina

Shilenne

No co Ty... Nie znasz się na smokach!

Narluc00

Znam się :) Uważam, że Smauga o wiele lepiej wykreowano, a poza tym między tymi dwoma filmami jest 13 lat różnicy :)

Shilenne

A skąd! Wiedźmiński był znacznie bardziej realistyczny!

Narluc00

Jak dla mnie to Smaug jest o wiele bardziej realistyczny, ale trudno trochę porównywać, gdyż jak pisałam jest różnica w datach powstania, a także dlatego, że Wiedźmin powstawał w Polsce, a Hobbit w Nowej Zelandii

Shilenne

Widać, że w Nowej Zelandii nie wiedzą jak wygląda prawdziwy smok

Narluc00

Wizerunki smoków są bardzo różne. Od małych do ogromnych. Od poruszających się na czterech nogach do tych, które zamiast przednich mają skrzydła. A Smaug był akurat wzorowany na rysunkach Alana Lee, które to wykonał rysunki do Hobbita.

Shilenne

Dla mnie ideał smoka to ten wiedźmiński. Wyglądał jak żywy!

Narluc00

Jak żywy, chamski, chiński plastik.

estella_bluebell

Chyba nigdy nie widziałeś prawdziwego smoka. Wygląda dokładnie tak jak w Wiedźminie.

ocenił(a) film na 6
Narluc00

Osoby nie zgadzające się z tym, zapewne nigdy w życiu nie widziały żywego smoka na oczy, innego wytłumaczenia nie ma.

ocenił(a) film na 6
Narluc00

Wiadomo. Złoty Smok to szczyt cyfrowej technologii którego żadne Smaugi przebić nie mogą.

Anthrax91

To prawda! Wreszcie wypowiedział się ktoś, kto na prawdę zna się na smokach. Już zaczynałem powoli wątpić.

użytkownik usunięty
Anthrax91

Smok z Widźmina to nie smok tylko stan umysłu! Do dziś przechodzą mnie ciarki na samą myśl o tym genialnie wykreowanym cyfrowo, potężny i przerażającym smoku. Fajne też było małe smoczątko - tak gumowa zabawka na szynach czy tam kółkach :P

ocenił(a) film na 8
Narluc00

E tam. Najlepszy smok, to był Czerwony smok z filmu o tym samym tytule.

fabcio93

Najlepiej wygląda smok z Wiedźmina, ale w bezpośrednim pojedynku mógłby wygrać Czerwony smok z Czerwonego smoka... W końcu był niewidzialny!

ocenił(a) film na 8
Narluc00

Ale ten Smaug z rosyjskiego Hobbita też całkiem niezły:
https://www.youtube.com/watch?v=c2olm3SjBXg&list=PLF1F614696FDA5DAD&index=6

fabcio93

Ciężko mi teraz wybrać, który jest lepszy. Rosyjski smok również jest wspaniały, wygląda jak prawdziwy Smok Syberyjski. Kiedyś widziałem podobnego pod Lublinem, kiedy polował na Hobbitów Ukraińskich. Dwa fantastyczne okazy tych majestatycznych bestii, przy których Smaug z filmu Jacksona wygląda jak kukła!

ocenił(a) film na 8
Narluc00

Nie ująłbym tego lepiej. A i tak zaraz jakiś troll odpisze, że się nie znamy i Smaug Jacksona to arcydzieło efektów komputerowych...

fabcio93

Dokładnie... Nie lubię, gdy ludzie trollują lub wypowiadają się na temat, o którym nie mają pojęcia. Kiedyś mój znajomy był tak zajęty trollowaniem, że stracił poczucie czasu i skamieniał od światła słonecznego. To powinna być przestroga.

ocenił(a) film na 8
Narluc00

Tak to jest jak się próbuje zjadać na forach niewinnych użytkowników.

fabcio93

Dlatego stoimy na straży prawdy!

ocenił(a) film na 6
Narluc00

Przecież to oczywiste, Smaug nawet się do niego nie zbliżył. Nie było i nie będzie tak realistycznego smoka nigdy w kinie.

Joecrou

Nasz wkład w wizerunek smoków we współczesnym kinie jest nie do przecenienia. Jak o tym pomyślę, to rozpiera mnie duma. Po Wiedźminie cały świat patrzył na Polskę i naszego smoka biorąc go za wzór do naśladowania. Niestety Jackson nie miał do dyspozycji takich fachowców przy tworzeniu Smauga i efekty widać gołym okiem...

ocenił(a) film na 6
Narluc00

A no, nie da się ukryć. Trudno będzie pobić naszego smoka, i jest to wręcz niemożliwe do osiągnięcia.. Ale powinniśmy być z tego dumni. Oczywiście poza genialną, realistyczną animacją samego smoka, nie wolno zapominać o jego przeszywającym, wywołującym ciarki głosie.

Joecrou

Moim zdaniem nie ma co się rozdrabniać nad wiedźmińskim smokiem, bo był pod każdym względem idealny. Nie mogłem oderwać od niego wzroku, wyglądał jak żywy! Zastanawiałem się nawet, czy przypadkiem nie udało się twórcom filmu złapać jakiegoś dzikiego smoka i umieścić go w filmie.

ocenił(a) film na 6
Narluc00

Powiem Ci że ten scenariusz ze złapaniem dzikiego smoka wydaje się być logiczny..Człowiek patrząc na niego, poprostu nie może uwierzyć że to animacja.

Joecrou

Kto wie... Być może któregoś dnia doczekamy wyjaśnienia tej tajemnicy...

ocenił(a) film na 6
Narluc00

Dla mnie mimo wszystko wzorem pozostanie Wawelski z Baltazara Gąbki. A wiedźmiński to rzecz jasna mistrzostwo w najczystszej formie;)

Sanderus

Smok Wawelski był animowany, a wiedźmiński moim zdaniem mógł być nawet prawdziwy!

ocenił(a) film na 6
Narluc00

Słuszna uwaga.

ocenił(a) film na 8
Narluc00

Chodzi ci o to, że nie był tak obciachowy?

dirt16

Chyba żartujesz!