Hobbit: Pustkowie Smauga

The Hobbit: The Desolation of Smaug
2013
7,6 329 tys. ocen
7,6 10 1 328945
6,4 50 krytyków
Hobbit: Pustkowie Smauga
powrót do forum filmu Hobbit: Pustkowie Smauga

Była tu kiedyś dyskusja o tym, że kolor włosów Tauriel jest "nietolkienowski", nie chce mi się teraz szukać.
W każdym razie jest jedna linia elfów posiadająca czerwono-brązowy kolor włosów - synowie Feanora (tzn. trzech z nich, w tym najstarszy Maedhros), którzy odziedziczyli go po swojej matce Nerdanel.
Wniosek: Tauriel wywodzi się z królewskiej linii Noldorów, a Thranduil miał rację - jej związek z jego synalkiem stanowiłby rażący mezalians.

użytkownik usunięty
Xoxoxox

Ciekawe...

ocenił(a) film na 8
Xoxoxox

To juz ktos wyjasnial na tym forum, tyle ze pamietajmy, ze to postac wymyslona przez ekipe Jacksona, a od niej trudno wymagac konsekwencji. Tauriel w rozmowie z Thranduilem mowi o sobie, ze jest z nizszego niz on rodu, z lesnych elfow.

ps. gdyby miala krew Noldorow w sobie, to taki Legolas moglby jej pantofelki czyscic...

shivar

Myślę, że po prostu nie zna swojego szlachetnego pochodzenia, motyw pojawiający się często w baśniach. Kto wie, może trzecia cześć Hobbita będzie w dużej mierze traktowała o odkrywaniu przez nią jej zagubionego dziedzictwa?

ocenił(a) film na 9
Xoxoxox

Wydaje się bardzo wątpliwe, że spośród wszystkich elfów wszystkich er świata taki kolor włosów posiadali tylko Nerdanela i ci synowie Feanora. Byłby to naprawdę wielce osobliwy przypadek. Nigdzie nie znalazłam takiej wzmianki, a jeśli takowa istnieje - to proszę o źródło.

Julia_20

Peoples of middle earth w którym taki kolor włosów jest przypisany linii Nerdanel.

ocenił(a) film na 9
Xoxoxox

Ok, ale bardziej mi chodziło o to, czy TYLKO jej linia miała taki kolor włosów. Czy jest gdziekolwiek stwierdzenie, że wyłącznie oni, nikt inny.

ocenił(a) film na 1
Xoxoxox

W jednym z wywiadów Evangeline Lily powiedziała, że sama wybierała sobie kolor włosów, ubranie itp... Nie ma się więc czego doszukiwać, bo ta postać wprowadziła taki kicz do filmu (trójkąt miłosny), że prawdziwy fan Tolkiena, który czytał nie tylko Hobbita i WP i zna jego świat- nie jest w stanie wybaczyć Jacksonowi.