PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=469867}

Hobbit: Pustkowie Smauga

The Hobbit: The Desolation of Smaug
2013
7,6 328 tys. ocen
7,6 10 1 327661
6,4 65 krytyków
Hobbit: Pustkowie Smauga
powrót do forum filmu Hobbit: Pustkowie Smauga

Tauriel

ocenił(a) film na 8

Pewnie to kolejny z rzędu temat o Tauriel, ale szczerze, muszę go poruszyć :) Kilka razy oglądałam
już Hobbit: Pustkowie Smauga i powiem, że kiedy widziałam go pierwszy raz, po prostu nie mogłam
zrozumieć, po co ona jest?? Jestem wielką fanką dzieł Tolkiena, oraz samego autora. Pewnie
większość z was, (chodzi mi o fanów Tolkiena) uważa, że jest zbędna, niepotrzebna. Szczerze, Tak
samo myślałam, ale za drugim razem, powiedziałam sobie "jednak ją lubię" :) . Jest inna od elfów,
których poznaliśmy, ma swoje własne zdanie i nie jest stereotypowa, jak np. Thranduil oraz
Legolas. A jak wy sądzicie? Jest jej sens w tym filmie?
Podoba wam się ta postać? :)

ocenił(a) film na 7
zuzia_fiszer9

Tauriel pół elf pół człowiek
ona jest spoko

ocenił(a) film na 7
realowiec

Coś Ty wymyślił? Jaki pół człowiek? :)

ocenił(a) film na 7
Belief

Ona jest z ludzkiego rodu w filmie o tym była mowa jak rozmawia z Thranduilem

ocenił(a) film na 7
realowiec

Nie, ona jest elfką. Jej rodzice zginęli jak była mała i Thranduil się nią zaopiekował. Ona jest z niskiego rodu a nie ludzkiego :). Tylko w rodzie Luthien były ciągoty do ludzi i związków mieszanych :)

ocenił(a) film na 7
Belief

Mi się wydaje że mówiła ludzkiego rodu

ocenił(a) film na 7
realowiec

"I do not think you would allow your son to pledge himself to a lowly Silvan Elf."

Niskiego :)

ocenił(a) film na 7
Belief

dobra już ci wierze :-)

ocenił(a) film na 7
ocenił(a) film na 10
realowiec

scena filmowa biegła tak
Thranduil : "Legolas mówił że dzielnie walczyłaś chyba bardzo cię polubił "
Tauriel : "Zapewniam cię panie Legolas widzi we mnie wyłącznie kapitana straży"
Thranduil : "Może kiedyś tak było zdaje się że teraz jest inaczej"
Tauriel : "Ale nie pozwolił byś swojemu synowi na związek z kobietą elfem z niskiego rodu"
Thranduil : Nie masz rację nie pozwolił bym a jednak wpadłaś mu w ok nie łudz go niepotrzebną nadzieją"

ocenił(a) film na 10
LobeliaSakvil

Thranduil : Nie masz rację nie pozwolił bym a jednak wpadłaś mu w oko* nie łudz go niepotrzebną nadzieją"

ocenił(a) film na 7
LobeliaSakvil

dzięki

ocenił(a) film na 10
realowiec

nie ma sprawy wszystko dla fanów Hobbita :)

Belief

Nie tylko Luthien - był również związek Idril i Tuora. Ale skoro 2 księżniczki Elfów weszły w taki związek to można przypuszczać że było ich więcej wśród niżej urodzonych elfów. Ale faktycznie Tauriel jest elfką w przeciwieństwie do np. Arwen.

ocenił(a) film na 7
kaus

A Arwena to niby kto jak nie elf?

ocenił(a) film na 10
zuzia_fiszer9

Dla mnie też Tauriel nie jest zła. A w filmie jest pewnie dlatego że jest za mało postaci kobiecych.

użytkownik usunięty
zuzia_fiszer9

Mam podobne zdanie :-)

ocenił(a) film na 7
zuzia_fiszer9

"Podoba wam się ta postać?"
Nie. Na początku ją lubiłam choć potępiałam jej "ilość' w filmie. A teraz im dłużej na nią patrzę tym bardziej wulgarna mi się wydaje. Ale mogę mięć zaburzony odbiór przez Evangeline Lilly.

"Jest jej sens w tym filmie?"
To zależy o co pytasz - o treść filmu czy inne przyczyny? Bo sens jest. Kobieca postać daje możliwość płci żeńskiej utożsamienia się z jakąś postacią. Oczywiście wplatanie ją w wątki miłosne z innymi bohaterami też działa u niektórych na plus. Mówię to jednak tylko hipotetycznie bo osobiście nie mam problemu z pierwszym punktem a i wątków romansowych nie pożądam. Jeśli chodzi jednak o treść filmu to nie widzę sensu jej wprowadzenia.

ocenił(a) film na 7
zuzia_fiszer9

Tauriel jest spoko

ocenił(a) film na 10
callofdutyblackops

No właśnie Tauriel jest spoko tylko Kili coś do niej nie pasi chyba złego chłopa wybrała hehe :)
powróciłem z nudów do rysunku sprzed paru tygodni by uatrakcyjnić moje posty :)
...........................................________
....................................,.-'"........... ........``~.,
.............................,.-"...................... . ............"-.,
.........................,/................................. . .............":,
.....................,?..................................... . ................\,
.................../........................................ . ..................,}
................./.......................................... . ...........,:`^`..}
.............../............................................ . ......,:"........./
..............?.....__...................................... . ..:`.........../
............./__.(....."~-,_........................... . ..,:`........../
.........../(_...."~,_........"~,_................ . ...,:`........_/
..........{.._$;_......"=,_......."-,_.......,.-~- , },.~";/....}
...........((.....*~_......."=-._......";,,./`.... / "............../
...,,,___.\`~,......"~.,....................`.....}.... . ........./
............(....`=-,,.......`........................(..... . ;_,,-"
............/.`~,......`-...............................\... . ../\
.............\`~.*-,.....................................|,. / .....\,__
,,_..........}.>-._\...................................|. . ............`=~-,
.....`=~-,_\_......`\,.................................\
...................`=~-,,.\,...............................\
................................`:,,........................ . ..`\..............__
.....................................`=-,................... , %`>--==``
........................................_\..........._,-%... . ...`\
...................................,<`.._|_,-&``..... . ..........

ocenił(a) film na 10
callofdutyblackops

po za tym ten rysunek jest dobry na trolli :)

ocenił(a) film na 7
ocenił(a) film na 10
ocenił(a) film na 7
LobeliaSakvil

nudy bez graniczne

ocenił(a) film na 10
callofdutyblackops

wiem wiem :(

ocenił(a) film na 10
callofdutyblackops

najgorsze że są wakacje ale takie nudy no cóż tak właściwie to mam jednak nadzieję że zachwilę coś już będzie :)

ocenił(a) film na 10
zuzia_fiszer9

Popieram twoje zdanie Tauriel jest spoko

ocenił(a) film na 6
zuzia_fiszer9

Średnio, jest taka nijaka, a jej powód ucieczki z domu tylko dlatego że zauroczyła się w jakimś krasnoludzie (lol) i chce go uratować do mnie nie trafia.
W standardach Hollywood postać konieczna, bo w książce Hobbit nie ma żadnych żeński postaci (co ten Tolkien? :D).

ocenił(a) film na 8
Anthrax91

Thranduil stereotypowy???

pierwsze słyszę.........

ocenił(a) film na 5
Anthrax91

Z tego co pamiętam [niestety, nie mogę podać źródła, więc nie mam zamiaru kruszyć kopii] Tolkien sam kilkakrotnie stwierdzał, że ma problem z pisaniem postaci kobiecych, więc w swoich utworach je marginalizował - w Hobbicie tak na prawdę nie ma ani jednej kobiety, we Władcy zaś te, które są pojawiają się głównie w rozmowach/myślach/wspomnieniach męskich bohaterów, bądź są opisywane z ich [męskich bohaterów] punktu widzenia.
Niestety, jak widać na przykładzie filmu, PJ także nie radzi sobie z postaciami kobiecymi, tylko [w przeciwieństwie do Tolkiena] nie umie się do tego przyznać...

ocenił(a) film na 7
Carmina

Ja też coś takiego pamiętam, że Tolkien miał problem z kobiecymi postaciami, a szkoda bo te co stworzył są całkiem całkiem :). Przydałoby się ich trochę więcej w Śródziemiu. Niestety Jackson popełnił ten błąd że Tauriel trochę dał za dużo cech współczesnych kobiet. To wygląda trochę jakby wyrwał babkę z naszych czasów i obsadził w tamtych czasach. Owszem Galadriela, Eowina, a patrząc wstecz Melania, Luthien itd. odchodziły od stereotypowych ról kobiet, ale należy pamiętać, że miały odpowiednią do tego rangę, która zobowiązywała też do większej wiedzy i mądrości za którą szły takie czy inne czyny. Zaś kiedy widzę jakąś tam elfkę niskiego rodu wychowywaną w pewnych przekonaniach i na to by była posłuszna rozkazom, która nagle sama z siebie nie widzi nic złego w krasnoludach a swojego króla olewa - no kurcze, to coś tu nie gra.

ocenił(a) film na 5
Belief

Masz całkowitą rację! Tauriel kompletnie nie pasuje do świata Śródziemia właśnie dlatego, że postępuje całkowicie niezgodnie z jego regułami. Bo albo byłaby prostą wojowniczką, która od samego początku wdrożona do dyscypliny wojskowej po prostu karnie wykonuje rozkazy [a wówczas miałaby Kiliego w nosie i nawet zauroczona jego opowiescią o mamusi nie złamałaby rozkazu], albo byłaby wysokiego rodu, ale wówczas i Thranduil by ją inaczej traktował i jej relacje z Legolasem byłyby całkiem inne.
Tymczasem zamiast jakiejkolwiek elfki otrzymaliśmy seksowną panienkę z naszych czasów - dość bezczelną, średnio inteligentną, nie konsekwentną, ale ładniutką i strzygącą oczyma za każdymi atrakcyjniejszymi spodniami....

zuzia_fiszer9

Ona jest przyczyną smutku Legolasa w Drużynie pierścienia;)

ocenił(a) film na 10
obleh

jak to w której scenie nie zauważyłem to znaczy że zginie :(

LobeliaSakvil

Nie tylko umrze...

ocenił(a) film na 10
Jankeszniujorku

Nie pytałem się ciebie ! serio ? jeszcze tu za mną przylazłaś ???

LobeliaSakvil

Ja jestem on nie ona ta wiedźma co Cię obraża to np. może być ona, ja się przyznaje do swojej płci... Tu widzę żeś on -
"nie zauważyłem to znaczy że zginie." Niepotrzebnie się udzielasz jak nie masz nic do powiedzenia...

ocenił(a) film na 10
Jankeszniujorku

.....................,?..................................... . ................
\,
.................../........................................ . ..................,}
................./.......................................... . ...........,:`^`..}
.............../............................................ . ......,:"........./
............./__.
(....."~-,_........................... . ..,:`........../
.........../
(_...."~,_........"~,_................ . ...,:`........_/
..........{.._$;_......"=,_......."-,_.......,.-
~- , },.~";/....}
...........((.....*~_......."=-._......";,,./`.... /
"............../
...,,,___.
\`~,......"~.,....................`.....}.... . ........./
............(....`=-,,.......`........................
(..... . ;_,,-"
.............
\`~.*-,.....................................|,. / .....\,__
,,_..........}.>-._
\...................................|. . ............`=~-,
................................`:,,........................ . ..`
\..............__
.....................................`=-,................... ,
%`>--==``
........................................_\..........._,-%... . ...`
\
...................................,<`.._|_,-
&``..... . ..........

Nie będziesz mi mówić na tym forum kiedy mam się udzielać

LobeliaSakvil

Mistrzem kreski nie zostaniesz - jakieś bohomazy Ci wyszły... ale możesz pracować nad tym, ćwiczenie czyni mistrza a ciężka praca rzeźbi charakter...

ocenił(a) film na 10
Jankeszniujorku

.....................,?..................................... . ................
\,
............./__.
(....."~-,_........................... . ..,:`........../
.........../
(_...."~,_........"~,_................ . ...,:`........_/
..........{.._$;_......"=,_......."-,_.......,.-
~- , },.~";/....}
...........((.....*~_......."=-._......";,,./`.... /
"............../
...,,,___.
\`~,......"~.,....................`.....}.... . ........./
............(....`=-,,.......`........................
(..... . ;_,,-"
.............
\`~.*-,.....................................|,. / .....\,__
,,_..........}.>-._
\...................................|. . ............`=~-,
................................`:,,........................ . ..`
\..............__
.....................................`=-,................... ,
%`>--==``
........................................_\..........._,-%... . ...`
\
...................................,<`.._|_,-
&``..... . ..........

LobeliaSakvil

Pierdu pierdu, świzdu pi*du, szkoda, że nie stać Cie na normalny dialog... ale tacy ludzie tak mają, "tracę wiarę w społeczeństwo..."

ocenił(a) film na 10
Jankeszniujorku

heh szkoda czasu na rozmowy z tobą

LobeliaSakvil

Nieeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee :) , ale strata..................... a tak na poważnie możemy zejść ze stopy wojennej i nie toczyć takich wypowiedzi?, ogólnie jak patrze na Twoje wypowiedzi to nie jesteś zły człowiek ale taki trochę dziecinny, strasznie brynczysz ale jakiś mega cham nie jesteś, ja zawsze mogę dostosować się do twojego trollowania :), ale wydaje mi się, że nie potrzebnie się trochę spieramy, jak chcesz...

ocenił(a) film na 10
Jankeszniujorku

możemy zejść ale ja nie prowadzę wojny ale ok powiedzmy nie wchodzmy sobie w drogę cóż przyznam że twoje trollowanie też ciekawe :)

dobranoc

uwaga na upały :)

LobeliaSakvil

no przez następne 3 dni u mnie 28-32 C.... będzie ciężko.

ocenił(a) film na 10
Jankeszniujorku

u mnie podobnie do 34 stopni :)

zuzia_fiszer9

Tauriel jest po to aby podgrzać atmosferę :) W kazdym filmie powinien byc wątek milosny - a tutaj jest magia - Tauriel i krasnolud - przyjazn/milosc - pieknie sie oglada. Szkoda tylko ze oboje zginą na końcu....

zuzia_fiszer9

Tauriel - po co jest potrzebna

Myślę, podobnie jak kilka innych osób, że przede wszystkim twórcy wyszli z założenia, że jest potrzebna jakaś postać kobieca dla urozmaicenia towarzystwa. W książkowym Hobbicie nie ma żadnej bohaterki płci żeńskiej poza wspomnianą tylko matką Bilba. W książce nawet nie zwróciłam na to uwagi ;) Tam zresztą to wcale nie przeszkadza. Dzieci czytające Hobbita nie poszukują romansów tylko przygody. W tym wieku jeszcze zazwyczaj romansami nie są zainteresowane.

Masz rację, jest inna od elfów, które poznaliśmy, zwłaszcza we Władcy Pierścieni. Tam mamy same dostojne postacie, przedstawione z dystansem i wielkim szacunkiem. Aż strach podnieść wzrok w ich obecności ;) Tauriel jest bardziej swojska. Ale nie jest to wcale aż tak bardzo niezgodne ze światem Tolkiena. Ja sama przeżyłam szok, bo najpierw czytałam WP, gdzie są same dostojne elfy, a potem Hobbita, gdzie elfy w Rivendell śpiewają śmieszne, a nawet lekko złośliwe piosenki i naśmiewają się z Bilba i krasnoludów, a dworzanie Thranduila upijają się winem. Co za profanacja elfów! A dokonał jej sam autor ... ;) Tak więc Tauriel pasuje do lżejszego obrazu elfów, w dodatku pokazana jest różnica między elfami wysokiego rodu a zwykłymi elfami z Mrocznej Puszczy ( nie mylić z Thranduilem, który jest wielce wysoko urodzonym Sindarem - Elfem Szarym i pochodzi z Doriath znanego z Silmarillionu)

Postać Tauriel daje możliwość pokazania jej rozmów z innymi bohaterami i ukazanie w ten sposób także ich charakteru. Scena, gdy Thranduil mówi, że jest zbyt nisko urodzona dla jego syna mówi nam coś o dumie i wyniosłości jego samego.
Wątek jej zainteresowania Legolasem i miłości pomiędzy elfami nie jest zresztą tak calkiem wzięty z powietrza. We WP jest wspomniana historia miłości Nimrodel i Amrotha - elfów z Lothlorien. Tam dowiadujemy się tylko ogólnie o ich tragicznej historii. W Niedokończonych Opowieściach jest więcej. Nimrodel była leśną elfką, a Amroth królem Lothlorien. Amroth był w niej zakochany, ale ona, jako wielka można powiedzieć patriotka, nie chciała nawet spojrzeć na sindarskiego władcę, którego traktowała jak najeźdźcę i uzurpatora. Potem zmieniła zdanie, ale ich historia z pewnych innych przyczyn i tak skończyła sie tragicznie. Tutaj jest trochę inaczej, ale mamy sindarskiego księcia i też leśną elfkę. Tauriel jest zainteresowana Legolasem, on zaczyna dopiero zwracać na nią uwagę, główną przeszkodą jest sprzeciw ojca, a potem komplikacja wywołana przez pojawienie się Kilego.

To daje możliwości ukazania charakteru Legolasa i rozwoju jego postaci. Możliwe, że Legolas zmieni się pod wpływem przeżyć, których doswiadzczy w 3 części filmu i uzyskamy taką szlachetną i uduchowioną postać, jaką mamy w WP. Jeśli Tauriel zginie, to śpiewana przez Legolasa w książkowym Władcy w Lothlorien pieśń - lament o Nimrodel - nabierze dodatkowego wymiaru ... :)

Też ją lubię, a jaki jest jej pełny sens w tym filmie to ocenimy tak naprawdę dopiero po obejrzeniu BPA. Zobaczymy.