Według mnie najlepszy moment pierwszej części:
http://www.youtube.com/watch?v=DwmuQ0plHm0
kiedy to Thorin przytula Bilba, aż chce się tę chwilę poszczać bez końca. Fragment jest jeszcze lepszy kiedy wiemy, co zdarzy się w pozostałych częściach :d.
Już nawet w zwiastunie widać przemianę, powolną narastającą niechęć Thorina do Bilba. Oj będzie się działo. Ciekawi mnie jak Jackson rozwiążę tę kwestę.
Osobiście to najbardziej oczekuję tego aspektu filmu. Wątki psychologiczne, rozterki wewnętrzne, niepewność bohaterów najbardziej mnie ciekawią. Dodam, że we wcześniejszych produkcjach o Śródziemiu nie mieliśmy okazji oglądać czegoś podobnego, co właśnie nastąpi. W ogóle bohaterowie byli jacyś prostolinijni, nie zmienni w swoim charakterze, jednostajni, zbyt jaskrawi. A tutaj, proszę... Na jednej linii, Bard – Thorin – Thranduil. Na drugiej Thorin – Bilbo. Szykuje się niezła jatka :p.
A tak z innej beczki... Mam nadzieję, że Tauriel zginie jakoś tak w trakcie bitwy pięciu armii. Nie żebym jej nie lubił, ale byłoby bardziej klimatycznie i zgodnie z późniejszymi wydarzeniami. Najlepiej gdyby jakiś ork przypadkowo przebił ją włócznią, albo trafił strzałą. Bez patosu i heroicznych uwag. Niech zginie od tak po prostu, tak zwyczajnie jak typowa szara jednostka podczas wielkiej bitwy. Tak żeby nikt o niej nie słyszał i zapomniał. Tak jak to zwykle bywa podczas boju.
Niestety wszystkim dogodzić się nie da.
Mnie troszkę drażni iż reżyser trochę naciąga książkę. Ale na pewno chętnie obejrzę kolejną część dla widoku śródziemna i dla interakcji między bohaterami
Cale szczęście że naciaga. Zresztą nie wiem jak można było się spodziewać że będzie inaczej.
A więc nie naciąga tylko rozciąga:) Miejmy nadzieję, że w całej trylogii tylko N.P będzie "rozciągnięta", a pozostałe dwie będą wypełnione ciekawymi wydarzeniami.
Trzecia część to prawdziwa tajemnica. Czy przygotowania do bitwy i sama bitwa mogą trwać ponad 2 godziny? Co z wydarzeń pomiędzy Hobbitem a Lotrem zostanie pokazane?
Może Balin w Morii? Jakieś przygody Bilba po powrocie do Hobbitonu?
Książkę przeczytałem, głównie dlatego że pierwsza część była bardzo dobra. Jackson dołożył jakby nowe wątki i historie a wiele rzeczy zmienił. Ciekaw jestem czy tak jak w książcę smauga zabije bard czy któryś z krasnoludów.
No a nie lepszy pomysł byłby gdyby Tauriel popłynęła na koniec Hobbita do nieśmiertelnych krain? I nie trzeba by było jej uśmiercać :D
To by było idealne rozwiązanie :3
Patrząc na tyle śmierci wokół, nie potrafiłaby już żyć w MP, i odpłynęłaby..
Owszem, słyszałam. Ale Tauriel jest elfem, a nie człowiekiem. Poza tym to dowódca gwardii elfów z Mrocznej Puszczy, królestwa zmilitaryzowanego, zawsze gotowego do obrony. Thranduil nie dał jej tego tytułu za ładne uszy. Dziękuję serdecznie za dowódcę, który po pierwszej dużej bitwie spierdzieliłby do Valinoru, a płyń. Namárië.