Hobbit: Pustkowie Smauga

The Hobbit: The Desolation of Smaug
2013
7,6 329 tys. ocen
7,6 10 1 328966
6,4 51 krytyków
Hobbit: Pustkowie Smauga
powrót do forum filmu Hobbit: Pustkowie Smauga

Według mnie najlepszy moment pierwszej części:

http://www.youtube.com/watch?v=DwmuQ0plHm0

kiedy to Thorin przytula Bilba, aż chce się tę chwilę poszczać bez końca. Fragment jest jeszcze lepszy kiedy wiemy, co zdarzy się w pozostałych częściach :d.
Już nawet w zwiastunie widać przemianę, powolną narastającą niechęć Thorina do Bilba. Oj będzie się działo. Ciekawi mnie jak Jackson rozwiążę tę kwestę.
Osobiście to najbardziej oczekuję tego aspektu filmu. Wątki psychologiczne, rozterki wewnętrzne, niepewność bohaterów najbardziej mnie ciekawią. Dodam, że we wcześniejszych produkcjach o Śródziemiu nie mieliśmy okazji oglądać czegoś podobnego, co właśnie nastąpi. W ogóle bohaterowie byli jacyś prostolinijni, nie zmienni w swoim charakterze, jednostajni, zbyt jaskrawi. A tutaj, proszę... Na jednej linii, Bard – Thorin – Thranduil. Na drugiej Thorin – Bilbo. Szykuje się niezła jatka :p.

A tak z innej beczki... Mam nadzieję, że Tauriel zginie jakoś tak w trakcie bitwy pięciu armii. Nie żebym jej nie lubił, ale byłoby bardziej klimatycznie i zgodnie z późniejszymi wydarzeniami. Najlepiej gdyby jakiś ork przypadkowo przebił ją włócznią, albo trafił strzałą. Bez patosu i heroicznych uwag. Niech zginie od tak po prostu, tak zwyczajnie jak typowa szara jednostka podczas wielkiej bitwy. Tak żeby nikt o niej nie słyszał i zapomniał. Tak jak to zwykle bywa podczas boju.

Niestety wszystkim dogodzić się nie da.

ocenił(a) film na 7
N3ro

Mnie troszkę drażni iż reżyser trochę naciąga książkę. Ale na pewno chętnie obejrzę kolejną część dla widoku śródziemna i dla interakcji między bohaterami

ocenił(a) film na 6
lukaszcbc

Cale szczęście że naciaga. Zresztą nie wiem jak można było się spodziewać że będzie inaczej.

ocenił(a) film na 7
Joecrou

Ale żeby na trzy części to według mnie trochę przesada.

ocenił(a) film na 6
lukaszcbc

A więc nie naciąga tylko rozciąga:) Miejmy nadzieję, że w całej trylogii tylko N.P będzie "rozciągnięta", a pozostałe dwie będą wypełnione ciekawymi wydarzeniami.
Trzecia część to prawdziwa tajemnica. Czy przygotowania do bitwy i sama bitwa mogą trwać ponad 2 godziny? Co z wydarzeń pomiędzy Hobbitem a Lotrem zostanie pokazane?

Może Balin w Morii? Jakieś przygody Bilba po powrocie do Hobbitonu?

ocenił(a) film na 7
S_T_P

też mam taką nadzieje co do trzeciej części to też mnie to zastanawia

lukaszcbc

Książkę przeczytałem, głównie dlatego że pierwsza część była bardzo dobra. Jackson dołożył jakby nowe wątki i historie a wiele rzeczy zmienił. Ciekaw jestem czy tak jak w książcę smauga zabije bard czy któryś z krasnoludów.

ocenił(a) film na 10
N3ro

Thilbo Bagginshield..

użytkownik usunięty
Annqa

hahaha

ocenił(a) film na 10

Jeśli to cię śmieszy, to ciekawszym paringiem jest Thorinduil..

użytkownik usunięty
Annqa

hahaha

ocenił(a) film na 10

To cię bawi szczerze czy sarkastycznie?

użytkownik usunięty
Annqa

Szczerze.

ocenił(a) film na 9
Annqa

Padłam:D

ocenił(a) film na 9
N3ro

No a nie lepszy pomysł byłby gdyby Tauriel popłynęła na koniec Hobbita do nieśmiertelnych krain? I nie trzeba by było jej uśmiercać :D

ocenił(a) film na 10
kacperowski20

To by było idealne rozwiązanie :3
Patrząc na tyle śmierci wokół, nie potrafiłaby już żyć w MP, i odpłynęłaby..

ocenił(a) film na 5
Annqa

Tauriel jest dowódcą gwardii, śmierć raczej nie jest jej obca.

ocenił(a) film na 10
Melethril

A słyszałeś/aś może kiedyś o żołnierzach powracających z wojny?

ocenił(a) film na 5
Annqa

Owszem, słyszałam. Ale Tauriel jest elfem, a nie człowiekiem. Poza tym to dowódca gwardii elfów z Mrocznej Puszczy, królestwa zmilitaryzowanego, zawsze gotowego do obrony. Thranduil nie dał jej tego tytułu za ładne uszy. Dziękuję serdecznie za dowódcę, który po pierwszej dużej bitwie spierdzieliłby do Valinoru, a płyń. Namárië.

ocenił(a) film na 10
Melethril

Holender wie Króla Elfów, co nim kierowało..

ocenił(a) film na 9
kacperowski20

ona odpływając trafi na wyspę wsród rozbitków i tak powstanie seria LOST z Evangeline lilly czy jaos tak