Nagrywają soundtrack:
http://tvnz.co.nz/national-news/nzso-record-next-hobbit-soundtrack-5506373
A pamiętasz może jak to było z 1 częścią Hobbita i tworzoną do filmu muzyką? Kiedy mniej więcej były te próbki całej płyty możliwe do odsłuchania? Bo chyba w listopadzie już można było soundtrack wysłuchać. Czy się mylę?
Jackson na temat soundtracku do drugiej części mówi, że będzie znacznie ciekawsza, bo będzie dużo więcej nowych motywów. W pierwszej musiały pojawić się znane nuty z lotra, bo bohaterowie wędrowali po podobnych lokacjach:
The score for Film 2 is going to be terrific. Last year, we were a little frustrated because we had to revisit so many of the LotR themes - The Shire, Rivendell, Galadriel, Gollum, and the Ring - we did this because I'm wanting these 3 Hobbit movies to have great unity with the Rings films in design, wardrobe, story and music, so it meant when "An Unexpected Journey" had to acknowledge what had gone before.
But this time around, apart from a couple of Ring moments, it's all new: Beorn, Mirkwood, The Woodland Realm, Laketown, Bard and Smaug all give Howard the chance to write brand new themes, and he's knockin it out of the park!
Am so happy we get to here new music score for the Dos movie and it seem like Peter jackson knew he used some reused music for the first hobbit movie.
No mnie ciekawią motywy z Dol Guldur... Biała Rada. W sumie ten wątek filmu najbardziej mnie ciekawi a co za tym idzie również ścieżka dźwiękowa.
Boję się jednak, że sprawa Dol Guldur będzie potraktowana po macoszemu... w sumie nic Twórcy o tym wątku w zasadzie nie mówią. Może szykuje się dłuższa fabuła a może jedynie kwestia Dol Guldur jako delikatne/krótkie wtrącenie do głównej akcji?
Oby jednak te 3 opcje: Zebranie pełnego składu Białej Rady i decyzje o ataku na Dol Guldur, Atak na Dol Guldur i kwestia wyjaśnienia persony Czarnoksiężnika (Saurona) która świetnie wprowadziłaby powoli w grozę jaką czeka Śródziemie za 60 lat... ;)
Mnie również to całkowicie nowy motyw ..zarówno kulturowo jak i lokalnie no i dźwiękowo ;)
Szkoda tylko, że na wersję Complete Recording trzeba będzie czekać zapewne do końca roku 2014-go. Chyba, że zmienią nieco politykę wydawania wersji reżyserskiej filmu. Choć raczej nie daję temu wiary, bo najlepszym momentem na taką wersję jest miesiąc, max. 2 miesiące przed premierą kolejnej części filmu.
Nie mogę się też zatem doczekać wersji Complete Recordings która zapewne pojawi się też w listopadzie 2013-go roku. Wersja taka z Władcy Pierścieni to absolutny majstersztyk, uczta dla ucha dla każdego miłośnika symfonii. Z Hobbitem będzie dokładnie tak samo :-) Zresztą w filmie są motywy muzyczne które na płycie Audio w ogóle nie wystąpiły i na nie też czekam :-)
Mam nadzieję, że próbki utworów z 2 części Hobbita będą już w listopadzie możliwe do odsłuchania, tak jak to było z 1 częścią, gdzie chyba ok 1minuty każdego utworu można było odsłuchać, jeśli rzecz jasna pamięć mnie nie zawodzi :-)
Też oczekuje tego albumu ale niestety nie mogę się zgodzić w kwestii równości obu albumów ...Lotr góruje nad Hobbitem ....
Porównania Hobbita z Władcą Pierścieni są z natury bezcelowe.
Nie wspomniałem o tym, że ścieżka dźwiękowa Hobbita równać się może z Władcą. Nie można tego oceniać, skoro z Hobbita znamy niepełną, pierwszą część. Zaś świeże kompozycje, już w mniejszym stopniu nawiązujące do tych z LOTR ukażą się dopiero w drugiej i trzeciej części zapewne.
Równość stawiam jedynie pod jednym kątem. Kompozycja muzyczna jako Complete Soundtrack, jako ta która daje pełen wymiar symfonii w nieokrojonej formie. Pod tym kątem zarówno Władca Pierścieni jak i Hobbit (w przyszłości), tworzą równorzędne dzieła.
Chyba że tak to się zgodzę ;) Właśnie to chciałem napisać wiele ścieżek się powiela lub ma swoje początki w motywach z Lotr dlatego niema to chyba za dużego sensu ;)
Ale jak już wspomniał PJ, prawdziwie nowe kompozycje usłyszymy już w drugiej części, gdzie motywy nie będą tak powielane.
To, że pojawiały się one w pierwszej części wynikało ze specyfiki motywów filmowych i nawiązań do Władcy :-)
Zresztą pewnie w trzeciej części też jakieś przewodnie motywy się pojawią bo jak wiadomo, jakiś pomost pomiędzy Hobbitem a Władcą jest jednak zaplanowany :-)
Dokładnie myślę ...że to był celowy zabieg .. na wprowadzenie dla młodych żeby potem oglądając Lotr młody fan ..kojarzył motywy z Hobbitem ale milo usłyszeć że tak zaplanowano rozwój soundtracków ... sam jestem ciekaw jak będzie brzmiał soundtrack do zniszczonego dale i Ereboru czy chociażby tło z pałacu Thranduila.... ;)
Motyw Pałacu Thranduila może być naprawdę ciekawy :-) Zresztą jeszcze parę miesięcy i się kompozycji posłucha ;)
W zasadzie można powiedzieć, że jeszcze 4 miesiące do tego czasu, bo soundtrack zapewne pojawi się z końcem listopada :-) Chyba do pierwszej części filmu pojawił się miesiąc przed premierą... ale już nie pamiętam :-)