PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=469867}

Hobbit: Pustkowie Smauga

The Hobbit: The Desolation of Smaug
2013
7,6 328 tys. ocen
7,6 10 1 327661
6,4 65 krytyków
Hobbit: Pustkowie Smauga
powrót do forum filmu Hobbit: Pustkowie Smauga

Według mnie dodane sceny w Pustkowiu w znacznie większym stopniu wpływają na odbiór filmu niż to miało miejsce w Podróży. Sceny z Beronem, omamai w Mrocznej Puszczy odpowiednio spowalniają tempo filmu i dzięki temu jest bardziej książkowo. Genialne sceny Z Thrainem wprowadzają nowy wątek, niesłusznie pominięty w wersji kinowej. Bardzo lubię też wszystkie sceny z Władcą Esgaroth i Alfridem. Ta para została dobrana perfekcyjnie.
Wszystko gra teraz w Pustkowiu jak należy. Na takie, pełne wydanie filmu czekałem. Rewelacja.

ocenił(a) film na 7
obleh

Wersja rozszerzona DOS względem kinowej jest o wiele lepsza (jednak nadal jest filmem wyraźnie słabszym od AUJ). Niestety tej Puszczy za mało. Przydałaby się chociaż jedna z scenka z jakimś nocnym obozowaniem. Już niekoniecznie z elfami, ale żeby mocniej zaznaczyć długość podróży. Może dałoby się jakoś to podkreślić, gdyby równolegle biegł inny wątek (np. High Fells, podczas gdy bohaterowie są jeszcze w lesie). No ale dobrze, że chociaż trochę dodano. Kadr z białym jeleniem jest świetny.
Sceny z Beornem wspaniałe. Przedstawianie krasnoludów łączy w sobie humor na dobrym poziomie, piękną scenografię i przede wszystkim świetną grę McKellena. Scena z "wieściami" od Beorna bardzo klimatyczna. Głos Beorna, ponura muzyka i umarli w górach...
Świetna scena. Laketown... Po co to było? Ten wątek i tak jest nudny w wersji kinowej a dodano tutaj sporo materiału. Tzn. te sceny są całkiem, całkiem (np. Alfrid mówiący o złocie i ludziach zbierających się na uliach), ale razem z resztą raczej pogarszają odbiór tej części filmu.
No i wątek Thraina - świetny. Wiadomo po kim z Thorina taki badass. Fajnie się bił pod Morią. Scena "uzdrawiania" go przez Gandalfa i tekst, że spędził w Dol Guldur kawał życia może i banalna, ale dobrze zagrana, przez co jest nawet poruszająca.
Jak pisałem na początku, EE jak najbardziej na plus, ale zamiast Esgaroth wolałbym więcej Puszczy, czy krasnoludy przed Thranduilem, bo w paru miejscach film wciąż wydaję się być trochę pocięty.

Banner

A ja bardzo lubię wątek w Laketown. Dla mnie to jedne z ważniejszych scen. Mocno wpływają na przyszły bieg wydarzeń w BPA ( bieda w mieście, oczekiwanie na powrót króla, głupia władza, rządza pieniądza). Poza tym według mnie Władca Esgaroth to najlepiej zagrana rola w Pustkowiu Smauga.

ocenił(a) film na 7
obleh

Doskonale sobie zdaję sprawę, że te sceny są ważne. Jednak to nie zmienia tego, że uważam je za nudne. Do tego psują przyjemność obcowania ze Smaugiem.

ocenił(a) film na 8
obleh

Sentyment mam do Niezwykłej Podróży co prawda ale postawię na DOS EE

Gandalf_Szary_2

Jeśli chodzi o płyty z dodatkami to u mnie remis. Równie genialnie się to ogląda. Mina PJa gdy mówi o pająkach bezcenna. Czysta arachnofobia.

ocenił(a) film na 8
obleh

Ja dopiero kupię tak gdzieś po 20 listopada. Ale skoro dodatki są tak świetne to się opłaca. I powiedz mi czy Lektor tłumaczy u ciebie Pustkowie Smoga, albo na Beorna mówią Biorn. Czy tylko online to śmiesznie brzmi. Oglądałem troszkę słysząc tłumaczenie wyłączyłem, ale oglądałem z napisami. I Gandalf i Thrain w Dol Guldur to chyba najlepsze sceny z sekwencją Galadrieli o grobowcach, nawiązanie do podróży. I Beorn też super
Ps. Jakie jest menu ?? Płytą z filmu Pustkowia na internecie rzuciło mi się okiem Bilbo w mrocznej puszczy, ale nie wiem czy ktoś fanmadów se nie robi

ocenił(a) film na 9
Gandalf_Szary_2

Menu? Pokazują dom Beorna, piękny zresztą.

Gandalf_Szary_2

Na razie z napisami oglądałem, więc poczekam z opinią o lektorze.

ocenił(a) film na 9
obleh

Znam to, oj znam... brrr. Trudno się oglądało te wszystkie zdjęcia i przybliżenia.