Zainspirowana innym tematem ;) postanowiłam założyc ten w którym będziemy wybierać
najbardziej męskiego bohatera zarówno z
"Hobbita" jak i z LOTRa.
Głos mozna oddać na max 3 bohaterów, przy czym punktujemy w następujacy sposób:
1. 3pkt
2. 2 pkt
3. 1 pkt
Glosujemy raz dziennie. A co do postaci daj Wam dowolność :)
Oceniamy nie tylko wygląd zewnętrzny ale też cechy charakteru.
Tylko z Hobbita i LOTRa czy może być też Silmarillion i Niedokończone opowieści? I czy chodzi o filmy czy o książki bo niektóre postacie mają rozdźwięk.
No ale potem to uściśla i pisze "bohatera zarówno z "Hobbita" jak i z LOTRa" więc się dopytuję :) No i ważne jest też dla mnie czy z książki czy z filmu. :)
bierz pod uwage tolkienowskie. nie muszą byc wylącznie z hobbita i LOTRa ;) i niech będą i te książkowe i filmowe
Wyniki na chwile obecną :) :
Aragorn 13
Thorin 8
Boromir 5
Bard 4
Hurin, Turin i jez Sebastian 3
Azog 2
Beorn, Eomer, Faramir i Feanor po 1
No nie przesadzaj :p
Pierwsza córka Barda, druga córka Barda...
pierwsza plotkująca mieszkanka miasta na jeziorze, druga plotkująca mieszkanka miasta na jeziorze
w samym tłumie po odkryciu krasnoludów chyba stały ze cztery :D
No i nie zapominajmy o Tauriel :]
Nie zapomnij o Murzynce z Laketown:) I elfce z Rivendell, do której Kili robił słodkie oczy:)
Widzę, że zrobiłaś podsumowanie to napiszę pod nim :)
Jak już wcześniej napisałam w temacie, którym się pewnie zasugerowałaś :), że za wzór męskości uważam
1 - Finroda. Wspaniały elf, mądry, potężny władca, pozbyty uprzedzeń do stworzeń pozornie gorszych, odważny... Ogromne wrażenie na mnie wywarł gdy pomógł Berenowi. Nie patrzył wtedy ani na swoją pozycję (był królem), ani na rasę Berena, ani na szansę powodzenia misji. Tym budzi we mnie szacunek. Poprzez swoją postawę i zachowanie.
Drugim takim wzorem jest dla mnie
2 - Aragorn. Gdziekolwiek się pojawił wzbudzał szacunek i to nie tym kim był, ale jaki był. To jest właśnie męskość. Bo męskość to nie napinanie mięśni i ubijanie wroga, ale postawa i szacunek jaki się nią wzbudza. Aragorn prócz honoru, odwagi posiadał też niesamowitą wiedzę i mądrość. Zresztą nie byle jaką bo samych Numerończyków :) plus oczywiście wychowywanie się przy Elrondzie, jednym z najmądrzejszych elfów, też się do tego przyczyniło. Aragorn to również dobry wódz, strateg i tropiciel :). Filmowemu Aragornowi nic nie mogę zarzucić. Bo czy Viggo można uznać za niemęskiego?
Na trzecim mniejscu stawiam
3 - Faramira, ale tylko tego książkowego. W zasadzie Faramir to jest taki Aragorn tylko gorzej urodzony. Świetny wódz, odważny i mądry człowiek, o niesamowicie dobrym sercu, ogromnej sile woli, który potrafił pociągnąć za sobą tłumy. Niestety filmowy Faramir to nieudacznik. Męskości to ja w nim nie widziałam za grosz.
Trochę nie rozumiem codziennego głosowania. Jutro nie będę miała innego zdania :).
swietna odpowiedź. :)
z tym codziennym głosowaniem chodziło mi o to, że ktos może uważac że najbardziej męskich jest wiecej
postaci i chciałby dac im szansę. ;)
To trzeba było pozwolić na dłuższą listę :). Pewnie, że tych męskich postaci jest więcej. Tolkien stworzył tyle postaci płci męskiej, że można z nich czerpakiem sięgać i zawsze coś się wyciągnie :). Gorzej z kobietami.
no już trudno. 3 to 3. Za 2 dni zrobie podsumowanie i zobaczymy jak wyjdzie :)
ps. Masz imponującą wiedze :p
Kurczę Belief , zabrała mi pomysł na uzasadnienie wyboru dwóch postaci ! ;D heh no cóż zatem:
1. Aragorn
2.Faramir
3. Sam – tak dokładnie Sam ;) Przy tej postaci męstwo jest troszeczkę niepozorne ale jednak dla mnie jak najbardziej występuje przy tym bohaterze. Jest to : odwaga, niezłomność wiary we Froda, zawsze opiekuńczy, gotowy oddać swoje życie bez chwili wahania w obronie przyjaciela – gotowość do poświęceń, miłość wobec rodziny . Sam może na pierwszy rzut oka z wyglądu nie jest „męski” ale tu chodzi o męskość charakteru i serca .
dzięki za odpowiedz :) pisałam w temacie że nie tylko wygląd ale i charakter sie liczy w ocenie, wiec
Twoja opinia jest odosobniona poki co, ale jak najbardziej trafna.
Dziękuję ;) tak zauważyłam , że pisałaś też o charakterze, ale chciałam to o wiele bardziej zaznaczyć przy wyborze Sama, bo powiedzmy to sobie szczerze jeżeli chodzi o męstwo sam ma go więcej w charakterze :) (ale mu nie ubliżam jakby co ;P)
Oto wyniki po pierwszym dniu głosowania :)
1. Aragorn 25pkt
2. Thorin 13 pkt ( w tym 2 dla bohatera filmowego)
3. Bard 9 pkt
4. Boromir 8 pkt
5. Faramir 7 pkt (w tym 1 dla bohatera książkowego)
6. Jeż Sebastian 6 pkt
7. Azog 4 pkt
8. Hurin, Turin , Eomer, Finrond 3 pkt
9. Sam, Bilbo 2 pkt
10. Smaug, Gimli, Beorn, Feanor 1 pkt
Zachęcam dzis znow do oddania głosów. W czwartek zliczymy głosy i zobaczymy kto wg Was jest najbardziej
męski. :)
Przypominam, że można oddać głos na innego bohatera.
jako że nie ma dziś odzewu, proponuję wczorajsze wyniki uznac za wiążące :)
I tak wg Was najbardziej męscy są:
1. Aragorn- mozna bylo sie spodziewać. Ehhh Viggo.... ;)
2. Thorin- jak widac rozmiar nie zawsze ma znaczenie ;P
3. Bard- na ostatnim miejscu podium ale wcale nie mniej męski niz pozostali :))
jeszcze się czasowo łapię na dziś ;D haha , zatem dajmy szansę Samowi :
1.Sam ;)
2.Aragorn
3.Faramir
W takim razie punktacja wygląda tak :) :
1. Aragorn 27pkt
2. Thorin 13 pkt ( w tym 2 dla bohatera filmowego)
3. Bard 9 pkt
4. Boromir 8 pkt
5. Faramir 8 pkt (w tym 1 dla bohatera książkowego)
6. Jeż Sebastian 6 pkt
7. Azog 4 pkt
8. Hurin, Turin , Eomer, Finrond 3 pkt
9. Sam 3pkt
10. Bilbo 2 pkt
11. Smaug, Gimli, Beorn, Feanor 1 pkt
hahaha ;) i zobacz jak dobrze na razie na tych wychodzi z pośród całej rodzinki ;D