Hobbit: Pustkowie Smauga

The Hobbit: The Desolation of Smaug
2013
7,6 329 tys. ocen
7,6 10 1 328945
6,4 50 krytyków
Hobbit: Pustkowie Smauga
powrót do forum filmu Hobbit: Pustkowie Smauga

We Władcy pierścieni Efekty były wspaniałe i bardzo realne, w Pierwszym hobbicie też. Ale to co zrobili w tym filmie bardziej przypomina mi animację komputerową niż film, wiem że wtedy też było dużo komputera, ale nie przypominało to animacji. W tym filmie 75% wygląda jak animacja komputerowa i przez to stracił cały urok. Fabularnie fajny, ale niestety przez tą technikę nie podobał mi się. Szkoda ze poszli w tą stronę.

Protezunia

Miałem dokładnie to samo odczucie, za dużo komputera i motion capture. Straciło to moc, którą w sobie miało.

Protezunia

Scenografii jest cała masa. Nie narzekaj.

kamilxxx09

Wiem że jest, ale efekty komputerowe są za bardzo zauważalne, tak wygląda czasami jakby się zwiastun gry komputerowej oglądało i to mi przeszkadza, bo w poprzednich częściach WP i H nie rzucało sie to aż tak w oczy i było zrobione perfekcyjknie realistyczine a tu bardziej widać "sztuczność".

Protezunia

Gdzie ty masz sztuczność?

ocenił(a) film na 10
kamilxxx09

Bardzo "sztuczno" był moment kiedy Gandalf i reszta wjeżdżali na kucach przed las Mirkwood .. To było strasznie sztuczne i tylko to ;)

Fulgad

ja bym jeszcze dodała moment w którym Thorin płynął po rzece złota

ocenił(a) film na 5
kamilxxx09

Legolas w akcji :).

Silencium

Ja tam zadnnej sztuczności nie widziałem.

ocenił(a) film na 5
kamilxxx09

Jeśli to nie jest sztuczność, to już naprawdę nie wiem co nią jest. Elfy są zwinne - okej, to widzieliśmy już we "Władcy Pierścieni", ale tutaj Legolas prezentował się niczym robocop, rozwalając bez najmniejszego problemu całe grupy wrogów i robiąc przy tym wymyślne i momentami dość groteskowo wyglądające manewry i akrobacje.

Silencium

Nie przesadzaj.

ocenił(a) film na 5
kamilxxx09

Marny argument :).

Silencium

Twój nie lepszy.

ocenił(a) film na 6
kamilxxx09

Na pewno przy scenach z Legolasem, zwłaszcza w tych kiedy ordynarnie widać że jest komputerowy. Płynne złoto również wygląda kiepsko.

ocenił(a) film na 7
Anthrax91

To płynne złoto to, moim zdaniem, najgorszy efekt specjalny ze wszystkich filmów o Śródziemiu. Wygląda jakby to była jakaś pre-wizualizacja, czy nie wiem jak to się nazywa. Okropne.

Banner

Dokładnie.

Protezunia

motyle i korony drzew, kiedy Bilbo wdrapał sie na drzewo w zaczarowanym lesie byly bardzo komuterowe..

lenorek1

Tak, a w tv jest to jeszcze bardziej widoczne niż na ekranie w kinie. Zastanawia mnie czemu tak jest, że widać że to animacja, bo w niektórcyh filmach są takie animacje, że nawet nie ma sie świadomości, że to stworzeone w komputerze.