Ludzie piszący ze to dno po protu nie rozumieją idei tego filmu.
Hostel 1 i Hostel 2 to filmy bezprecedensowe,ukazujące siłę pieniądza we wspolczesnym świecie,i to ze ktos moze kupic sobie zycie czyjejs osoby, pokazana jest także grupa żyjąych obok nas "zwyczajnych" ludzi, którzy głęboko w głowach maja krwawe fatnazje które przysłaniają zwyczajne sumienie i odruchy ludzkie. Naprawde świetne filmy zarówno 1 & 2 część.
ten film to porpostu rewelacja niz hostel 1 bo tutaj się dzieją lepsze rzeczy i film jest bardzo dobrymi motywami
tak aniby jakie rzeczy są tu zajebiste? odcinanie kutasa? sory ale horror powinien straszyc a nie wzbudzac obrzydzenie, pozatym z góry wiadomo jak sie skończy film jest przewidywalny do bólu
Taką mam nadzieję, tak też mi się wydaje. Dlatego też nie ściągam filmiku, ale cierpliwe poczekam, az wejdzie do kin, gdyz sadze, ze tylko w kinach czuc potege filmu
niestety w dzisiejszych czasach widownia zapomniala ( no moze wiekszosc widowni w przedziale wieku 15 -20) co stanowi istote dobrego horroru.
Dla udowodnienia mojej tezy posluze sie wielkim klasykiem jakim jest dla mnie niewatpliwie "Lśnienie". Zdaje sobie sprawe ze wiekszosc zacieklych obroncow Hostela nie widzialo tego filmu, mam tego swiadomosc poniewaz logicznym nastepstwem znajomosci klasycznych horrorow musi byc calkowita nieakceptacja nowych produkcji aspirujacych do tego gatunku...
Ilosc krwi pojawiajacej sie w Lsnieniu mozna ocenic na conajwyzej szklanke, ilosc trupow tez nie oszalamia, wiec czemu ten film jest taki przerazajacy?? Bo jak mniemam obiektywnie oceniajac zdecydowanie jest.
I tutaj dochodzimy do sedna sprawy mianowicie umiejetnosci stworzenia odpowiedniego nastroju, doboru aktorow i ich kreacji. Kojeny wazny element nieprzewidywalnosc, czego zdecydowanie nie mozna zarzucic Hostelowi tak 1 jak i 2 czesci. (no 1 mozna jeszcze doszukac sie pewnego elementu zaskoczenia w ogolnej tematyce).
Obecnie tworcy horrorow ida poprostu na latwizne. Albo wrzucaja jakies niestworzone potworki do filmu ktore maja przerazac niszczac wszystko co im stanie na drodze i zabijajac kilkadziesiat osob. albo krew sie leje hektolitrami, chociaz trzeba stwierdzic ze krew leje sie zawsze hektolitrami:)Dobry horror bazuje na swoistych powiazaniach przyczynowych, na budowaniu nastroju doprowadzajac go do granic wytrzymalosci.
ja proponowalbm zeby wszyscy fani horrorow ostatnich lat ogladneli sobie przytoczone przeze mnie lsnienie oraz np. Omena z 1976r. z wspaniala kreacja Gregory Pecka.
Takie jest w kazdym razie moje zdanie ale co ja tam wlasciwie wiem:)
pozdrawiam takze moich oponentow (hipotetycznych)
Ostatnio i kinomaniacy i widzowie w kwestii horroru skupili sie tylko i wyłącznie na krwi zapominając o klimacie... Ale wiadra krwi to nie wszystko... chociazby Ogniem i Mieczem krwi hektolitry a horror to nie jest ;] Hostel jak dla mnie to tez nie horror a raczej przewodnik po masarni ;]
Rozsądny głos w dyskusji - masz rację stary... tylko co z tego, skoro jakiś "kinoman" wyżej stwierdził, że "Alien" to dno. Nie przekonasz ich, taka młodzież, takie czasy... może następne pokolenie będzie mniej przeorane tym chłamem - może ich bunt będzie polegał na tym, że wyśmieją swoich starych za te wszystkie piły3 i jadły4...
Hmm... Bluźnierstwo... Obcy (cała seria obcego... nom z wyjatkiem A vs.P) to klasyka gatunku S-F bez dwóch zdan i wiekszosc krytykow -prawdziwych krytyków to potwierdzi... A jeśli chodzi o Piłę myśle że jeśli nie skrzanią Piły IV (trojka choc najslabsza trzyma poziom) to seria tez ma szanse stac sie jednym z ciekawszych trillerów ostatnich lat...
hmmm a naj zabawniejsze jest to ze jeszcze tego filmu w kinach nie ma:))) a tutaj tyle opini ze dobry, ze zly, ze taki i owaki piraciki sie oglada co???:)))
ostatnia scena filmu jest zenada. dzieciaki grajace w pilke czyjas glowa.
Film ogolnie slaby. Jakis brutalniejszych scen o wiele mniej niz w jedynce. chyba z 5-6 ostrzejszych scen. czesciej za to mozemy podziwiac 2 dosyc ladne amerykanki. poza tym slaby.
moze i film ma tam jakies przeslanie pokazujac jacy ludzie z chorymi fantazjami nas otaczaja i ze mozna sobie wylicytowac decydowanie o czyjejs smierci ale film ogolnie nie przypadl mi do gustu.
5/10
Nie kumam sensu calej tej 'rozmowy'.
Widzę że większość 'filmoznawców' którzy się tutaj udzielili, mają poronione pojęcie na wiele tematów. Założę się, że większość uczestników nie ma zielonego pojęcia na temat filmów, oceniania ich, typowej budowy itd.
W całości podpisuję się pod wypowiedziami kolegi LV426. Podaje ciekawe, wyczerpujące argumenty które przekonują do jego racji.
Nie rozumiem opini takich jak "Nie podoba Ci się film, to sie nie wypowiadaj". Śmiech na sali. Każdy ma prawo do wypowiadania swojej opini, nawet jezeli jest ona negatywna, pozytywna czy obojetna. Mimo ze LV426 ma negatywne zdanie o tym filmie, potrafi sie lepiej obronic przed atakami wielkich fanow 'hostelu' ktorych wypowiedzi pelne sa nienawisci, przeklenstw, wyzwisk.
Zastanowce sie teraz kto ma racje? Jak na ludzi wplywa ten film? Czy tak na prawde macie pojecie o filmach (w tym przyadku o horrorach)?
Zapraszam wszystkich do czytania książek. Moze nie nauczy Was jak ratowac zycie, czy jak znecac sie na ludziach, ale dowiecie sie jak to porządnie ocenić.
marność nad marnościami...