7,1 58 tys. ocen
7,1 10 1 57836
7,7 39 krytyków
Hot Fuzz - Ostre psy
powrót do forum filmu Hot Fuzz - Ostre psy

Bardzo rzadko zdarza sie, zeby angielska komedia mnie w ogole nie rozbawila. Taki problem miewam czesciej z amerykanskimi komediami, gdzie dowcipy sa nagminnie wulgarne i czesto wrecz zenujaco niezabawne. Ale 'Hot Fuzz' pozytywnie sie na tym tle wyroznia. Trio Pegg/Frost (aktorzy) i Wright (rezyser) po udanym 'Shaun of the Dead' po raz kolejny zabieraja widza w jakze rzeczywisty, ale jednak umowny swiat, biorac na tapete kino akcji. I wlasnie to polaczenie wiarygodnego swiata (miasteczko, markety, ludzie) z mniej prawdopodobnymi wydarzeniami (groteskowo krwawe smierci rodem z Monty Pythona) sprawiaja, ze film dziala i nie daje sie nudzic (moze poza krotkimi momentami). Ciesza tez role drugoplanowe Brodbenta, Daltona, Nighy'ego czy niewidocznej z twarzy ale rozpoznawalnej na poczatku Blanchett. Ale tez to, co sprawia, ze "Ostre psy" zlatuja szybciej, to dynamiczny, teledyskowy montaz. Facet, ktory montowal, powinien dostac co najmniej nominacje do nagrody Akademii. Nie dostal, a ja znowu czepiam sie czlonkow tej szanownej organizacji:P

8/10.

Thommy

zgadzam sie calkowicie..Hot Fuzz to naprawde swietny film,swietny przyklad angielskiego humoru ...nie to co te amerykanskie gnioty stworzone dla szarej blokersowej masy

xardos4

Do mnie też amerykańskie komedie nie przemawiają i nie widzę w nich nic zabawnego.. (prócz Strasznego Filmu 3, bo ta parodia Znaków im się niemal udała). Za to HF oraz poprzedni film, ,,Wysyp żywych trupów" nieźle mi podpasowały :)