7,1 58 tys. ocen
7,1 10 1 57840
7,7 39 krytyków
Hot Fuzz - Ostre psy
powrót do forum filmu Hot Fuzz - Ostre psy

Niezła rozrywka. Z tym, że wszystkie peany na cześć tego filmu, jakie wygłaszają np. "tetrycy" Esensji biorę w nawias, bo - the way I see it - bez brawurowej gry Simona Pegga nie byłoby tego filmu. To on nadaje swojej postaci wszystko to, o co toczy się gra: bezkompromisowość, fully professional look, absolutne oddanie służbie, graniczące z nadgorliwością. Jest do tego stopnia przekonujący, że przez cały film nie opuszczało mnie życzenie, by tacy policjanci służyli u nas. :) Sama fabuła to nic aż tak przewrotnego - "rada starszych" zrzeszonych w imię "wyższych racji" i ukrywających prawdę przed gawiedzią to żadna nowość, a jako as z rękawa zaskakiwała bardziej choćby w "Osadzie" Shyamalana. Humor - niezły, ale raczej do uśmiechnięcia się pod nosem, a nie wybuchów śmiechu. Końcowe sceny strzelanek-pościgów trochę przydlugie, mimo świadomości parodystycznej ich wymowy. Dla mnie number one to Simon Pegg; bez niego ten film byłby tylko kolejną przeciętną komedyjką.

ocenił(a) film na 8
Diana

Fantastyczna rola Pegg'a, ale ja bym dorzucił jeszcze bardzo ciekawą kreację Timothy'ego Dalton'a. Nigdy nie olśniewał, ale w tym filmie pozytywnie mnie zaskoczył. Jednak nie gra aktorska najbardziej mnie urzekła, a montaż (który także przełożył się na jakość filmu jako koomedii). Tutaj widzę kandydaturę do Oskara :)

ocenił(a) film na 7
GodFella

Zgoda, ale z drugiej strony czy ten drapieżny montaż nie wpisuje się w pewien standard dzisiejszego kina akcji/sensacji?

ocenił(a) film na 8
Diana

Sama zauważyłaś, że ta komedia ma w wielu miejscach parodystyczny charakter i ten montaż miał na celu, w moim odczuciu, podkreślenie tego faktu. Dynamiczność tutaj nie powodowała odbioru tej produkcji jako kina akcji, tylko wywoływała raczej uśmiech, przynajmniej u mnie :D

ocenił(a) film na 7
GodFella

Mnie się ten montaż podobał naawet i bez odwoływania się do jego prześmiewczego charakteru. :) Ale poza tym nie będę się o nic spierać - muszę przyznać, że film zapadł mi w pamięć bardziej niż bym się tego spodziewała. Cały czas we mnie siedzi. :) Zwłaszcza jako kontrast dla obejrzanych dziś "Notatek o skandalu", które mnie kompletnie nie obeszły (wiem, wiem, to zupełnie inne filmy, ale jednak wywołane wrażenie da się porównać).

ocenił(a) film na 7
Diana

Jeśli normalnie trudno spodziewać się 'wystrzalowego filmu' w brytyjskim wydaniu to ten jest właśnie taki.
Co do zarzutów, że film robi tylko jedna osoba to zdaje mi się, że nie ma nic złego w tym aby zrobić film ktory będzie kręcił się wokoło jednej osoby.
CO do montażu skojarzył mi się z filmem G.Ritchy'iego "Snatch".

Film wart obejrzenia, fajna komedia.

ocenił(a) film na 7
P_A_W_E_L

To nie był zarzut; raczej stwierdzenie faktu. :)

ocenił(a) film na 10
Diana

Szedłem do kina na niezły film, ale to co zobaczyłem przeszło moje najśmielsze oczekiwania. Szczerze mówiąc, nie mogę przypomnieć sobie, czy jest drugi film w podobnym stylu. Hot Fuzz jak dla mnie po prostu niszczy - takiego obśmiewania wszystkich hollywoodzkich standardów i tak zakręconej fabuły jeszcze nie widziałem. Wg mnie 9+/10, a w porywach nawet 10/10.

PS Oscar za najlepszy scenariusz oryginalny dla tego filmu to za mało :)