PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=32229}

Hrabia Monte Christo

The Count of Monte Cristo
2002
7,5 55 tys. ocen
7,5 10 1 55090
5,6 17 krytyków
Hrabia Monte Christo
powrót do forum filmu Hrabia Monte Christo

Właśnie wczoraj miałam tę przyjemność obejrzenia tego filmu. Muszę przyznac, że naprawdę dawno temu oglądałam tak dobry film. Chciaż dla mnie zdecydowanie był za krótki - to znaczy ta druga część gdy Edmond mścił się - mogłabym na to patrzeć godzinami:) A tak serio - film naprawde przepiekny - lubie filmy kostiumowe, a z pewnością do takowego "Hrabiego" można zaliczyć. No i przyznam że rola męska główna również tu miała znaczenie;) No i uwielbiam filmy, które dobrze się kończą:) jeżeli ktoś może mi polecić jeszcze jakiś taki właśnie film to proszę odzywajcie się;) Pozdrowionka

ocenił(a) film na 1
FemmeNikita

Dać temu filmowi tytuł "Hrabia Monte Christo" to zwykła nieuczciwość. Poza głównym bohaterem całą resztę wymyślił scenarzysta, z Dumasa nie ma tu nic. Polecam książkę - znacznie inteligentniejsza, zemsta jest bardziej pomysłowa (Edmund nie zabawia się w rzeźnika - film w tym wymiarze jest po prostu prostacki) a postaci bardziej złożone.

Czy książka się kończy dobrze? Nie wiem - zależy co kto lubi: złoczyńcy ukarani, hrabia się zemścił ale chyba nie jest szczęśliwy, Mercedes upokorzona - ED nie przyjmuje jej "odrodzonego" uczucia i po wykonaniu planu wraca na Wschód ze swą orientalną kochanką.

ocenił(a) film na 9
MarcinM

Bez bicia przyznaję się że książki nie czytałam:) także nie mam porównania - ale w najblizszym czasie jak tylko mi sie sesja skończy (albo jeszcze nie zacznie):) zamierzam ją przeczytać;) Mogę przyznać ze jest w filmie sporo błedów i ze jest to typowa amerykańska produkcja ale i tak mi sie podobał :) Pozdrawiam:)

ocenił(a) film na 7
MarcinM

Pytam Ci sie ja - po kiego grzyba piszesz co bedzie na końcu książki. Za takie posty powinno sie wieszać na uszach...