PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=32229}

Hrabia Monte Christo

The Count of Monte Cristo
2002
7,5 55 tys. ocen
7,5 10 1 54847
5,4 11 krytyków
Hrabia Monte Christo
powrót do forum filmu Hrabia Monte Christo

Okropność

użytkownik usunięty

W życiu nie widziałam tak beznadziejnej ekranizacji ktorejkolwiek z dumasowskich powieści. Książkę uwielbiam, więc mogę powiedzieć tylko tyle, że filmem, ktory jej dorównuje jest serial z Depardieu. Nic w tym zresztą dziwnego,że francuską powieść najlepiej potrafili zaadaptować nad Sekwaną Caviezel wygląda natomiast jakby go z krzyża zdjęli. Chyba zostalo mu to po Pasji.

aa pfff... właśnie ze to był najlepszy film.

ocenił(a) film na 4

Najgorsza ekranizacja hrabiego jaką widziałem, tradycyjna amerykańska komercja, w tak beznadziejnym wykonaniu to już lepiej jakby dali se spokuj i nakręcili jakąś papkę patriotyczną, ogólnie 4/10. Francuska wersja z Depardieu nie dorównuje książce, ale moim zdaniem jest najlepszy i dużo bardziej przypomina książkę - 9/10

ocenił(a) film na 1
excommunication

popieram , ta ekranizacja w niczym nie przypomina prawdziwej książkowej historii Edmunda Dantesa , ten kto czytał ten doskonale wie jaką lipą jest ten film , gdyby nie ciekawość jak to spierdzielą do końca to wyłączyłbym po pół godziny .

ocenił(a) film na 1
rozani

zgadzam się z przedmówcami, ten film to dno dla osób znających powieść,według mnie najlepszą ekranizacją jest francuska wersja z Gerardem Depardieu w roli Edmunda

no właśnie to jest jedna z moich ulubionych książek a ten film jest do bani, strasznie okrojony i pozmieniany, osoby które oglądały film a nie czytały książki bardzo wiele straciły

zdechlizna

Zgadzam się w stu procentach z przedmówcami. W książce hrabia zgrabnie wykorzystuje słabości swoich ofiar i mści się w wyrafinowany sposób...a tutaj wszystko sprowadza się do krótkiego doprowadzenia ich do bankructwa. No ale cóż. Ci którzy książki nie czytali, będą pewnie zachwyceni...

ocenił(a) film na 10
mrs_robinson

no przepraszam czy każdy musi lubić czytać do cholery. Mam dosyć jazdy na ten film, ogląda się go przyjemnie jak dla mnie.

Mateo_SF

Nie. Nie każdy musi lubić czytać. Dlatego właśnie takie filmy powstają...

Mateo_SF

OK, zdania nie narzuca nikt, lecz przeczytaj z ciekawości ten temat:
http://www.filmweb.pl/film/Hrabia+Monte+Christo-2002-32229/discussion/Szkoda+%C5 %BCe+poszli+w+z%C5%82ym+kierunku...,1408323
Poszli w bardzo złym kierunku. Brakuje wielu wydarzeń z książki i przebieranek Dantesa co było jednym z największych atutów tej opowieści (w książce) jeśli nie w ogóle największym.

Mateo_SF

Do czytania nikt nie zmusza, ale skoro podobało ci sie to... coś (nie chcę sie wyrażać), co zrobili z książki, to zapewniam, że książka rzuci cie na kolana :)
Czytałam 3 razy i cały czas jestem pod wrażeniem, a jak oglądałam ten film to arbo ryczałam ze śmiechu albo plułam jadem.
Ten film to najgorsza wersja (według mnie wszystkie są fatalne :P) - dałam 1/10
Wersja z Gerardem Depardieu w roli Edmunda również mi sie nie podobała, bo postać hrabiego kompletnie odbiegała od wizerunku jaki wykreował Dumas... Kto jak kto, ale Depardieu nigdy nie będzie pasował do tej roli :P
Obawiam się, że nigdy nie powstanie naprawdę dobra ekranizacja hrabiego :(