PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=10045279}

Hrabia Monte Christo

Le Comte de Monte-Cristo
2024
7,7 21 tys. ocen
7,7 10 1 20666
7,5 21 krytyków
Hrabia Monte Christo
powrót do forum filmu Hrabia Monte Christo

Jestem zaskoczona brakiem poprawności politycznej, w sumie to szykowałam się na Paryż XIX wieku pełnego kolorowych oraz jakiś dziwnych wątków homoseksualnych i "woman power" jak w większości filmów, a tutaj takie zaskoczenie. I to jeszcze w francuskim filmie, jestem w szoku

ocenił(a) film na 10
ventana25

Też mnie to zaskoczyło. Aż zapomniałem, że tak się da ;P

ocenił(a) film na 8
ekwi

Mało tego ojciec autora książki Aleksandra Dumasa był nieślubnym synem urodzonym na Haiti ze związku francuskiego plantatora i czarnej niewolnicy. Ojciec przynajmniej zabrał go do Francji, dał wykształcenie wojskowe i był nazywany w armii Napoleona "czarnym diabłem", zapewne był mulatem. Również jego syn Aleksander Dumas miał cechy nieco odmienne, np włosy kręcone.

ocenił(a) film na 8
ventana25

Zabawne że piszesz to w sytuacji gdy w książce jest postać czarnego lokaja.

ocenił(a) film na 9
adam_zielinski_7121

Plus wątek Eugenii.

ocenił(a) film na 7
Birdam

Wątek Eugenii jest w filmie, ale chodzi mi o to, że w przypadku netflixa pewnie byłby to główny temat, i pewnie wszyscy by zmienili orientację xD

ocenił(a) film na 7
adam_zielinski_7121

Wiem, ale nie zmieniono na siłę koloru większości bohaterów

adam_zielinski_7121

Ali był niewolnikiem którego Hrabia z własnego serca traktował go w bardzo dobry sposób (w przeciwieństwie do tego jak czarnoskórych traktowała reszta świata.

ventana25

Did they pick you yet?

martosz345

jest i komentarz plemienny

ventana25

Wątki homoseksualne były, ale wprowadzone ze smakiem.

ocenił(a) film na 7
jeykey1543

Ale po co? Czy w książce to było? Wyobrażacie sobie to oburzenie, gdyby odwrócono sytuację i z postaci homoseksualnej w filmie zrobiono hetero?

KamishaElaine

"Ale po co? Czy w książce to było?" sztandarowy argument betonu. Film nigdy nie odda książki, więc ten argument jest inwalidą.

"Wyobrażacie sobie to oburzenie, gdyby odwrócono sytuację i z postaci homoseksualnej w filmie zrobiono hetero?"
Ale kto by się oburzał? Idioci. Tak jak teraz oburzają się idioci, że coś zostało zmienione w sposób z grubsza przemyślany.

ocenił(a) film na 7
jeykey1543

Jeśli ktoś jest betonem, to ty, jeśli uważasz, że było to z grubsza przemyślane. Nie mówię, że adaptacja nie rządzi się swoimi prawami, ale zmienianie orientacji pasuje do tego jak wół do karety.

KamishaElaine

Ustalmy fakty, każdy reżyser adaptując książkę, ma prawo pozmieniać historię jak mu się podoba, nawet jakby to nie podobało się betonowi takiemu jak ty. Jeśli za dużo przekombinuje to ogół ludzi będzie oceniać to słabo, jeśli jego historia się obroni, to ludzie ocenią to dobrze.

Są produkcje, w których treść to milion postaci LGBT (w naturalnym środowisku tak licznie nie występują, ale w jakimś % występują), masowe zmienianie kolorów skóry czy płci, a historii tam nie ma żadnej. Jest to psucie kina. Powstało wiele takich szmir, ale ten film się do nich nie zalicza.

Ten film się obronił historią i to, że jacyś betonowi chłopcy obsrali zbroję nie ma znaczenia. Opcje pro LGBT jak i anty LGBT mają w swoich szeregach idiotów, a ty się sam zgłosiłeś jako jeden z nich.

KamishaElaine

,,Ale po co? Czy w książce to było? "
Tak, było.

ocenił(a) film na 7
ventana25

Jeszcze podmianka ojca Villeforta na siostrę zupełnie niepotrzebna.

ocenił(a) film na 7
slizher

Chodziło o redukcję liczby postaci. Angèle łączy w sobie dwie osoby: Noirtiera de Villeforta i Bertuccia. Niestety spłaszczono przy okazji postać Gerarda de Villeforta. To nie była tak jednoznacznie zła kreatura.

ocenił(a) film na 7
ventana25

Serioooooo? Naprawdę zastanawia mnie, jaki problem mają osoby, które zamiast skupiać się na fabule filmu, zwracają uwagę na to, czy nie wystąpił tam przypadkiem jakiś czarnoskóry, czyli opisana wyżej "poprawność"....

ocenił(a) film na 7
miarto

No myślę, że mamy tyle czasu bo większość filmów tak się skupia na poprawności że zapomina o dobrej fabule i pelnokrwistych postaciach xD

ocenił(a) film na 8
ventana25

A już miałem go oglądać. Dzięki za info.

ocenił(a) film na 8
ventana25

Dlaczego po prostu nie powiesz, że jesteś chorym homofobem i rasistą, ponieważ nie ma nic złego w niczym, co wymieniłeś i nigdy nie pogorszyło to żadnego filmu.

ventana25

Oczywiście, że są. Córka bankiera kocha Zuzannę, a Cavalcanti ofiaruje się być jej alibi. Mowa o tym dokładnie w 2. Godzinie filmu. Nie mam nic absolutnie do lgbt, ale gmeranie w scenariuszu powieści tak wielkiej i wspaniałej bardzo mi doskwiera. Jeżeli nie czytałeś, film się spodoba, a jeżeli znasz powieść, nastaw się na poważne zmiany w fabule.