PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=10045279}

Hrabia Monte Christo

Le Comte de Monte-Cristo
2024
7,7 21 tys. ocen
7,7 10 1 20671
7,5 21 krytyków
Hrabia Monte Christo
powrót do forum filmu Hrabia Monte Christo

Jako wielki fan książki mam króciutki komentarz. Nie jest to żadna ekranizacja ale film na motywach (strasznie pozmienianych i poszatkowanych) prozy Dumasa. Dla przypadkowego widza ok. Ale jeśli ktoś zna genialny pierwowzór książkowy raczej wyjdzie z kina z podkową na buzi.

ocenił(a) film na 5
Saki84

W pełni się zgadzam. Nie rozumiem tych entuzjastycznych opinii. Film chwilami niewiele ma wspólnego z książką.

Saki84

Z góry pod tym względem był skazany na porażkę, 1000 stronnicową książkę nie da się dobrze zekranizować ani w 3, ani w 5 godzin. Podobnej długości Shogun był książkowo dobrze zrealizowany mając 10 odcinków po godzinie i widać było już przed premierą że trzeba będzie przymknąć oko na dokładność względem książki. I nawet jako osoba która uwielbia tą książkę uważam że film jest świetny, ale jest mierną adaptacją. Ale na pewno nie jednego popchnie do przeczytania książki, bo tak jak wspominałem jest bardzo dobrze zrobiona dialogowo, fabularnie, a najlepiej względem estetyki bo film jest pięknie nakręcony

Captain_Planetpl

Sorry ale mnie film jako film wcale nie porwał. Tak po prostu. Uważam, że jest średni.