PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=10045279}

Hrabia Monte Christo

Le Comte de Monte-Cristo
2024
7,7 20 tys. ocen
7,7 10 1 19905
7,5 27 krytyków
Hrabia Monte Christo
powrót do forum filmu Hrabia Monte Christo

Przepiekny!!

ocenił(a) film na 9

Super film, widziałam wczoraj w Paryżu. Ponad 3 godziny, ale w ogóle się nie dłuży. Wizualnie przepięknie

ocenił(a) film na 8
repeka

Zgadzam się w pełni! Świetnie się ogląda.

ocenił(a) film na 9
repeka

Zgadzam się całkowicie!

Alicja_Luczak

jedna z najwierniejszych adaptacji

ocenił(a) film na 9
tisoc

Potwierdzam, skupia się na oddaniu klimatu i emocji towarzyszących książce i robi to najlepiej z wszystkich widzianych przeze mnie adpatacji (to 11 w sumie, którą oglądałam). Zmiany są, ale imo mają sens i są bardzo przemyślane w kontekście wbicia 1500 stron w 3h filmu.

ocenił(a) film na 7
tisoc

Czy zakończenie jest książkowe?, czy znowu je zmienili???

nan_s

NIE SPOJLERUJĘ!!!!

ocenił(a) film na 7
tisoc

W sumie, to chyba nie jest spoiler:D - bo, ci co czytali książkę i tak pójdą na film - nawet, gdyby głupi scenarzysta znowu kazał wrócić Edmundowi do Mercedes:) Obejrzałam wszystkie adaptacje tej książki i nic mnie już nie zdziwi - nawet zakup twierdzy If na dom rodzinny:)!!!

nan_s

Zgadzam się! Żaden spoiler dla tych co czytali, a też chciałabym wiedzieć

ocenił(a) film na 7
ImpBir

Hayde wiąże się z Albertem zamiast z Monte Christo

gmorog_fw

Dzięki za odpowiedź :)

ocenił(a) film na 9
repeka

Zgadzam się, zdjęcia, muzyka, scenografia, kostiumy, gra aktorska - wszystko top. Jedyny problem, jaki mam z tym filmem, to realizm - np hiperrealistyczne silikonowe maski hrabiego rodem z Mission Impossible w XIX wieku były wręcz komiczne ;)

alexno

Mi się silikonowe maski kojarzą z Fantomasem - klasyką francuskiej komedii z Louisem de Funes. Także jak mówimy o francuskim kinie to porównanie z Mission Impossible nie musi być do końca trafne :)

ocenił(a) film na 9
Rafik2

Bardziej chodzi o to, że coś takiego nie miało żadnej racji bytu w tamtych czasach (w tych zresztą też nie bez sztabu wizażystów) - mogli już poprzestać na doklejeniu wąsa czy peruce...