PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=557619}
7,0 75 tys. ocen
7,0 10 1 75350
7,1 51 krytyków
Hugo i jego wynalazek
powrót do forum filmu Hugo i jego wynalazek

to swoisty hołd złożony Mélièsowi - geniuszowi sztuki filmowej ........, to w przystępny sposób
przedstawiona historia początków KINA ........... tu nie chodzi o bajkę, muzykę, efekty, aktorów
czy zdjęcia itp., leczo o FILM sam w sobie, O MAGIĘ , o EMOCJE ............ Martin Scorsese
który jest niewątpliwie wielkim artystom, tym filmem chce powiedzieć że nie był by tym kim
jest, gdyby nie np. Méliès.

zaś geniusz tego filmu polega na tym że udało mu się przemycić/pokazać widzom (z których
wiekszość nigdy nie widziała) klasykę kina jak np. "Wjazd pociągu na stację w Ciota" braci
Lumière ... lub urywki filmów głównego bohatera Mélièsa .... bo moim zdaniem to nie
tytułowy Hugo jest głównym bohaterem ale tylko tłem do przedstawienia nam geniusza
wszech czasów - Mélièsa .

wielka_d

Zgodziłbym się z Tobą w 100%, bo dokładnie mam takie same odczucia... ale jest jeden mankament. Nie pisz nigdy więcej "wielkim artystOM". Fu.
Poza tym, film zachęca do spojrzenia na sylwetkę Meliesa (chociażby poprzez Wikipedię), bo jak wiadomo historia bohatera przedstawiona w filmie nie jest całkowitym odwzorowaniem rzeczywistości. Masz rację - pewna magia jest w tym filmie, a mnie parę razy nawet wzruszył.
Pozdrawiam!

ocenił(a) film na 10
wielka_d

jak już wysłałam to nie dało się poprawić :( wiem, przepraszam

ocenił(a) film na 8
wielka_d

Film poza pokazaniem artysty,opowiada o ludziach z pasja,swietny naprawde film,a scena z pociagiem w snie chlopca genialna.