PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=869}

Huragan

The Hurricane
1999
7,7 30 tys. ocen
7,7 10 1 29705
6,2 12 krytyków
Huragan
powrót do forum filmu Huragan

Swietny Denzel! Naprawde fenomenalnie przygotował się do roli. Przejawia zachowania adekwatne do poszczególnych etapów życia (nie tylko samego Rubina, po prostu starzejącego się człowieka). Jedna z mniej schematycznych ról, które zagrał, za co kłaniam się nisko i daję 8/10. Ktoś powie - trochę nisko. Otóż nie... Wg mnie, sam temat - biografia wzbogacona dodatkowymi elementami niekoniecznie mającymi odzwierciedlenie w tamtejszej rzeczywistości - jest super, przygotowana równie dobrze jak Denzel do swej roli. Ale nie dostrzegam tego CZEGOŚ, co można znaleźć w takich dramatach jak "Skazani na Shawshank" czy "Za wszelką cenę". Te filmy po prostu mają duszę, jest w nich wątek, który widz może w jakiś dosłowny sposób odczuć, może wczuć się w sytuację lub problem bohatera lub narratora. Poza tym, każdy aż głębiej oddycha z ciekawości, jak skończy się film... w "Huraganie" tego nie ma. I nie chodzi tu o przewidywalność wynikającą z racji wszechudostępnionej historii boksera, ale o brak większej emocjonalności w momentach, które warto by wzbogacić. Z tego względu nie odczuwam potrzeby oglądania tego filmu kolejny raz. Są różne opinie, jednak musicie mi przyznać jedną rację - emocje w dramacie są potrzebne, by dramat zrozumieć. Sama nazwa na to wzkazuje. Mimo to, "Huragan" to bardzo, bardzo dobra produkcja! polecam

gavra

Mnie film wciagnął, ogladalem go 3 razy :D