PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=504562}

I zapadła ciemność

And Soon the Darkness
2010
5,2 11 tys. ocen
5,2 10 1 11170
4,8 5 krytyków
I zapadła ciemność
powrót do forum filmu I zapadła ciemność

Dla jednych bedzie to film bardzo dobry, dla innych bardzo slaby. Kwestia gustu. Mi sie podobal, ale... oceniam go ostatecznie jako sredni, choc oglada go sie z zaciekawieniem. Efektownej akcji tu nie zobaczymy, ale jest narastajace napiecie, odizolowane od swiata miasteczko i dziwni ludzie, przepiekne krajobrazy i dzieki temu swietne ujecia scenerii ktora jest tu tylko tlem. Role aktorek tez przypadly mi do gustu - swietnie dobrane, bardzo konstrastowo. Szalona i usmiechnieta dziewczyna oraz jej spokojna, madra i ostrozna kolezanka. To wszystko sprawia ze film "wciaga" sie dosc gladko i z duzym zaciekawieniem. Niestety, tak gdzies w polowie emocje opadaja, widz nagle zaczyna sie wszystkiego domyslac a zakonczenie jest dla niego w zasadzie formalnoscia i nic nie wnosi do calosci. Stad dla niektorych, film moze miec slabe noty, ale ja oceniam za caloksztalt i jesli powiem ze z zaciekawiem ogladalem patrzac co bedzie dalej, nie moge go ocenic jako gniota mimo prostego zakonczenia. Film genialny nie jest ale mi sie podobal.

peju

5/10 ze względu na "walory" estetyczne głównych bohaterek ;)