Dlaczego film, który zgarnia Nagrodę Jury na najbardziej prestiżowym festiwalu świata zostaje pominięty w każdej kategorii na rodzimym festiwalu branżowym? Proszę, niech mi ktoś to wytłumaczy.
Bo może tam dają nagrodę za nazwisko. Kolejny nagradzany film Skolimowskiego, nisko oceniany przez widzów.
Short listę oscarową i nominacje do nagród Europejskiej Akademii Filmowej też się dostaje za nazwisko? Ciekawe...
dodaj do tego nagrody od krytyków z LA i multum innych.. (zobacz zakładkę nagrody, i tak nie ma tu wszystkich)
Spieszę z odpowiedzią: stało się tak dlatego, że to słaby film.
Cieszę się, że mogłem pomóc.
google: argumentum ad verecundiam
Sporo marnych filmów było nominowanych do Oskarów, np. "50 twarzy Greya" czy "Mroczne widmo".
Ale to nie tylko Oskary. Dostał również nagrodę na festiwalu w Cannes oraz nominacje i nagrody Europejskiej Akademii Filmowej, Francuskiej Akademii Filmowej (Cezar), Gildii Krytyków w Los Angeles oraz Londynie itd. itp.... nie chce mi się wymieniać. W skrócie został doceniony przez niezliczoną ilość akademii filmowych i zrzeszeń krytyków na całym świecie.
Generalnie nie mam nic do Twojego gustu. Może Ci się nie podobać, ale nazywając go słabym i kwestionując decyzje Akademii robisz z siebie, delikatnie to ujmując, niepoważną osobę.
Tylko dobre filmy dostają nominację do oskarów, nie? Przecież oni tam stawiają wyłącznie na wartości artystyczne.
google: argumentum ad verecundiam
Nie, nie tylko. Dziwią mnie np.
nominacje dla filmów Marvela w kategorii Najlepszy film. xD.