PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=546529}

Ida

2013
6,6 118 tys. ocen
6,6 10 1 117931
7,4 74 krytyków
Ida
powrót do forum filmu Ida

Antypolski film?

ocenił(a) film na 8

Krytykować dzieła sztuki można w warstwie faktograficznej tylko wtedy, jeśli kłamią. Pytam: czy nie było/jest w Polsce antysemityzmu? Czy nie było szmalcownictwa i mordowania Żydów? Czy nie było Żydów w komunistycznym aparacie represji?
Czy "Pluton" to film antyamerykański? Czy "Lektor" to film antyniemiecki? Czy "Spaleni słońcen" to film antyrosyjski? Mogą inne narody rozliczać się ze swoją niechlubną przeszłością (zresztą teraźniejszością też), powinniśmy i my. Całe szczęście, że w naszej historii niewielu było ludobójców, zdrajców, itp. wielkich zbrodniarzy; stąd tak stosunkowo sporo dzieł literackich i filmowych o antysemityzmie - bo to jeden z największych naszych grzechów narodowych. Im bardziej "prawdziwi Polacy" będą protestować i obrażać przeciwników ideowych, tym będzie ich więcej. Spodziewam się też licznych tematów odnoszących się do ksenofobii, homofobii, katolickiego obskurantyzmu i zacofania, aborcji, równych praw kobiet, pogardy dla kultury, itp.
Na koniec: czy film o Dzierżyńskim też będzie antypolski?

ocenił(a) film na 8
maciejl20

Zrozum wreszcie, że termin holocaust został stworzony do określania wyłącznie zagłady Żydów. Jeśli zaproponujesz termin np. "polobójstwo" na eksterminację Polaków i on się przyjmie, to będzie funkcjonował OBOK określenia "holocaust" a nie zastępczo czy generalizująco. Generalizującym określenoem jest "ludobójstwo".
Nie dyskutuj z terminologią.

jak45

a ja ci powtarzam że nikogo nie obchodzi prawda tylko to żeby coś z tego mieć
dlatego wywalono oknem reszte ofiar, dlatego zmienia sie pojecia aby to lepiej wygladało, dlatego też bez cienia dowodu bierze sie ładna liczbe z powietrza 6mln mimo że sumujac ofiary obozów nie wychodzi nawet 3mln żydów
ty dyskutujesz z realem że holocaust to nie sa sami żydzi zwłaszcza że nikt nie mówi np:
1.2 wojna to holocaust
2.2 wojna to też ludobójstwo
bo to byłoby logicznie sprzeczne
wiec sie wywala za okno ludobójstwo i inne narody z pojecia holocaust i zostaje "2 wojna - holocaust żydów"
propaganda na poziomie radzieckiej "prawdy"

ocenił(a) film na 8
maciejl20

Człowieku nie kompromituj się! Ludobójstwo to termin ogólny, oznaczający > (...) zbrodnia przeciwko ludzkości, obejmująca celowe wyniszczanie całych lub części narodów, grup etnicznych, religijnych lub rasowych, zarówno poprzez fizyczne zabójstwa członków grupy, jak i kontrolę urodzin, przymusowe odbieranie dzieci czy stworzenie warunków życia obliczonych na fizyczne wyniszczenie. < /W-pedia/; holocaust (żydowskie Shoah) to ludobójstwo ŻYDÓW. Zabicie Żyda przez aparat państwa hitlerowskiego (także pośrednio - z wykorzystaniem niezwiązanych z tym aparat ludzi - np. Polaków) jest częścią holocaustu. Ludobójstwo i eksterminacjai nnych (Cyganów, homoseksualistów, chorych umysłowo, również Rosjan, Polaków i innych nacji) na ogół nie mają swoistych nazw - poza chyba Cyganami.
Powtarzam - nie dyskutuj z terminologią. Czy ty naprawdę jesteś "niekumaty"? Wcale by mnie nie cieszyło, że dyskutuję z kimś upośledzonym umysłowo...

jak45

sam sie kompromitujesz nie ogarniajac że powinno sie mówić o zagładzie Słowian nie tylko na równi z zagłada żydów ale nawet na 1 miejscu

powtarzam ci któryś raz że terminologia jest nowomowa skoro w niej cała 2wojna to tylko zagłada żydów (6mln) i nic sie nie gada o zagładzie Słowian (30mln)
obal te fakty i wskaż jak to mówi sie 5x wiecej o zagładzie Słowian niż o zagładzie żydów

ocenił(a) film na 8
maciejl20

Mówiło by się, gdybyśmy musieli walczyć z "antysłowianami".
Przestańcie pluć na Żydów i temat zniknie. Proste?

jak45

proste bedzie jak zaczniesz gadać z sensem
skoro na nas pluja na całym świecie a takie plucie POWINNO być antysłowianizmem czy jak to zwiesz to czemu nie jest?
żydzi na każdy cień czegoś co ich obraża reaguja pitolac o antysemityzmie
my nie robimy nic poza płaczem nawet jak nas wmanewrowuja niby przypadkiem o obozy śmierci za pomoca zlepku "polskie obozy"
ciekawe co by żydzi zrobili jak by ktoś robił z nich masowych morderców
ide o zakład że taki kraj albo człowieka po prostu by zniszczono gadajac wszedzie że jest antysemita pokroju Himmlera
nasi za to jedynie pisali jakieś noty...żenada

ocenił(a) film na 8
maciejl20

"żydzi na każdy cień czegoś co ich obraża reaguja". Dziwisz im się po holocauście? Też uważam, że Polacy powinni mocniej walczyć z antypolonizmem. Tyle, że antysemici i inni zarażeni nienawiścią nam to poważnie utrudniają - potwierdzając opinię o ksenofobicznym i zapyziałym polskim narodzie. To jest prawdziwie antypolska działalność!

jak45

uważasz że Polacy powinni walczyć by nie robili z nich bydła
ale jak walcza to sa antysemitami
i ty rzekomo masz cień zwiazku z logika

ocenił(a) film na 8
maciejl20

istotnym składnikiem walki z antypolonizmem powinna być walka z antysemityzmem. Czy ty nie znasz metody innej niż obrażanie się na inne narody i obrażania innych narodów? Żydzi walczą z antysemityzmem metodami pozytywnej propagandy (czczą ofiary, wytykają bezzasadność zarzutów, starają się pokazać swoje chwalebne czyny, sadzą drzewka dla "sprawiedliwych", edukują, tłumaczą), choć też czasem odpowiadają pięknym za nadobne.
Jak od jutra przestaniecie pluć na Żydów, zobaczycie jak za kilka lat nawet w Laponii bedą wiedzieli, że Polacy to naród sympatyczny i łagodny.

ocenił(a) film na 8
jak45

jak jeszcze zamkną się homofoby, seksiści i moherowe berety przestaną pleść bzdury o gender, czy tabletkach "po", to nawet w Stanach poprawimy sobie opinię a w izraelu na naszą cześć zasadzą nie jakieś mizerne drzewka, tylko całe sady jabłoni i...wypchną nas z rynku jabłek.

jak45

tak tak, najlepiej żeby każdy kto ma inne poglady niż ty zamknał morde bo jedynie ty masz prawo głosić swe poglady

jak45

kiedy sie obrażam na kogokolwiek skończony debilu?
podaj przykład
buahaha żydzi walcza POZYTYWNA propagadna?
a zamykanie w pierdlu za sama wzmianke że holocaust to kit to jest propaganda pozytywna?
lol
jak od jutra żydzi przestana wychowywać swoje dzieci w przeświadczeniu że my jesteśmy bydłem, to przestaniemy "pluć" na żydów

jak45

zwykły elementarny brak logiki i zakłamanie płynie z twojej wypowiedzi, ten antysemityzm i plucie na żydów to tylko w twojej głowie istnieje, dla ciebie każdy fakt i prawda, która pokazuje żydów w złym świetle to właśnie antysemityzm i plucie na żydów, wielu chce ci tu wytłumaczyć te proste rzeczy, ale twój umysł, a raczej jego brak, nie przyjmuje podstawowych faktów, na fakty reagujesz agresją i nienawiścią, co wg ciebie oznacza "pięknym za nadobne"? wg ciebie oznacza to że trzeba zbombardować onz-towską szkołę gdzie są tylko kobiety i dzieci?, to jest twoje pięknym za nadobne?, nie ubieraj w słówka tylko mów o faktach, wiem wiem krytykuję żydów, pomogę ci nie jestem antysemitą tylko mówię za co cały świat ich nie lubi, zamknąłeś się w czterech ścianach przed komputerkiem i nie wiesz jakie ludzie mają poglądy, nie tylko w Polsce, muszę cię zasmucić, to co myślimy o żydach nie ma wpływu na to jak nas postrzegają na świecie, wpływ natomiast mają filmy, które ostatnio się robi, bo są na nie pieniądze i z góry zagwarantowany sukces, nie dziw się że są ludzie którym ten stronniczy trend się nie podoba

jak45

o tym co według mnie było nikt nie robił filmów
nie kojarze filmu o tym że jest sobie okupacja, żydów wywożą do obozu, jacyś Polacy ich przetrzymuja w piwnicy itd ,niektórzy ida za to razem z tymi żydami do obozów i już z nich nie wychodza tylko za to że ich ukrywali
to byłby prawdziwy film a nie jakiś bełkot propagandowy w stylu "nasze matki nasi ojcowie" jak to AK mordowała żydów a biedni niemieccy naziści przez cała wojne ani jednego żyda nie zamordowali w komorach gazowych.
co bedzie dalej?
film o tym że w niemieckich obozach jako capo pracowali Polacy, Himmler to skryty Polak na spółke zreszta z Hitlerem i w ogóle cała wierchuszka to Polacy i ani jeden Niemiec nie odpowiada za te mordy?

Prawda jest banalna: Niemcy okupowali te tereny, czyli rzadzili, to co sie tu działo spada na ich sumienie nawet gdyby bandy AK porywały żydów z mieszkań i mordowały na ulicach to od tego sa służby porzadkowe żeby temu zapobiec.
i tyle

ocenił(a) film na 8
maciejl20

Każdy film niezawierający kłamstw historycznych jest możliwy, i nie musi wyczerpywać tematu układu Niemcy - Polacy - Żydzi w czasie II w.ś.. Sam sobie nakręć taki wszechogarniający film czyli monografię na w/w temat lub wyczerpujący sprawę dokument. Tylko że polskie mordy na Żydach muszą w nim się znaleźć razem z Ireną Sendlerową i komorami gazowymi też.

jak45

czy ty ogarniasz chociaż że ten film wpisuje sie w ogólna nagonke na nas jako winnych holocaustu?

ocenił(a) film na 1
maciejl20

on nie ogarnia, bo nawet z jego awatara wystaje, długi, garbaty nos.

ocenił(a) film na 8
trollstein

Pilnuj swego nosa. Chamska, prymitywna wypowiedź.

jak45

a ogarniasz?
bo z twojej gadki nie zauważyłem żebyś ogarniał
jak ktoś zrobi film o tym że to nie Niemcy mordowali żydów tylko bliżej bezosobowy naród lub po prostu jacyś wstretni przestepcy w osobie Hitlera itd to też nie bedziesz oponował bo "film można sobie zrobić jaki sie chce"?
czy pojmiesz że to ma coś na celu?

ocenił(a) film na 8
maciejl20

Nikt nigdy nie winił Polaków za holocaust, natomiast za wydawanie iczasem mordowanie Żydów tak.

jak45

buahahahaha
to skad debilu "polskie obozy" w ustach nawet prezydenta USA skoro ich położenie geograficzne to szczegół?
albo skad "nazistowskie obozy" zamiast "niemieckie-nazistowskie obozy"?
żeby zamydlić temat żeby debil który nie wie nic o tym bedzie myślał że to Polacy mordowali żydów
taki film jak tytułowy, z pewnościa nie pomaga w ujawnianiu prawdy
to jest aż tak proste
gdzie tu jest antysemityzm że chcemy żeby ktoś nie wciskał światu kitu że my jesteśmy współwinni holocaustu?
gadka prezydenta RP w Jedwabnem o tym że powinniśmy sie przyzwyczaić że byliśmy również "sprawca" to też pewnie nic co?
jesteś tylko pożytecznym idiota czy masz za to kase?

ocenił(a) film na 8
maciejl20

Tylko debile przypisują holocaust Polakom i tacy sami debile zaprzeczają Jedwabnemu. To ty dla faszystów jesteś pożytecznym idiotą.

jak45

jacy debile?
to co według ciebie oznacza "polskie obozy"?
lokalizacje?
a "nazistowskie obozy" oznacza że był jakiś "nazistan"?
a dowody na Jedwabne masz?
czy tylko pitolenie że coś tam miało miejsce?
bo dowodów brak bo sami żydzi zakazali badań
jeśli sama ofiara nie chce śledztwa tzn że coś ukrywa

ocenił(a) film na 8
maciejl20

Od dawna nasze władze domagają się precyzyjnego określania niemieckich nazistowskich obozów koncentracyjnych i obozów śmierci, przeciwdziałając możliwym złym interpretacjom odpowiedzialności za te
obozy.
Jedwabne jest udowodnionym faktem morderstw na Żydach dokonanych przez Polaków - ze współudziałem Niemców.
To, co piszesz, jest stałym repertuarem antysemickiej propagandy, szkodzącej dobremu imieniu Polski i Polaków.

jak45

"domagaja sie"?
co to ma do rzeczy?
skoro prezydent RP pitoli że byliśmy sprawcami razem z Niemcami to o jakim domaganiu sie gadasz?
Jedwabne jest plotka o tym że zamordowano tam ŻYDÓW bo jedyny fakt jest taki że zamordowano KOGOŚ skoro sa groby a właściwie to nawet jedynym faktem sa tylko groby bo nawet zabójstwa nikt nie udowodnił skoro nikt tam niczego nie badał.
ot była plotka że jacyś ludzie zostali tam zamordowani wiec żydzi skorzystali i gadaja że żydów tam mordowano.
co to za fakt skoro nikt go nie udowodnił?
teraz matematyczna teza zostaje udowodniona tylko postawieniem tej tezy?
lol
antysemicka propaganda to gadka o prawdzie że NIKT nie badał "zbrodni" w Jedwabnem ani nawet tego czy to zbrodnia?
co za kabaret

to jest troche tak jakbym gadał że moja sasiadke zgwałcono i zrobili to konkretni ludzie, co z tego że ona sama nie poszła złożyć zeznań a sprawy nikt nie badał, ludzie których wskazałem palcem sa winni no nie?
przepraszam że spytam ale ta wina jest na podstawie czego?
czyichś bajań?
czy jak żydzi powiedza że krasnoludki istnieja bo oni tak mówia to też łykniesz jak młody pelikan?
czy wzorem człowieka posiadajacego mózg zapytasz o dowody?

ocenił(a) film na 8
maciejl20

Dwody na Jedwabne są wystarczające a ty szukasz dziury w całym chcąc udowodnić, że Polacy nie mają nic złego na sumieniu. Jeśli w Jedwabnym nie zamordowano Żydów to kogo? Polaków? Tak czy owak zrobili to polscy mieszkańcy Jedwabnego. To jest udowodnione na tyle, że najwyższy przedstawiciel RP przedstawił to jako fakt.

jak45

gdzie masz te dowody?
pokaż mi te badania w Jedwabnem które ponad wszelka watpliwość ustaliły że:
1.dokonano tam mordów
2.zrobili to Polacy

ocenił(a) film na 1
jak45

jesteś zwykłym kretynem albo opłaconym trollem.

Dobremu imieniu Polski i Polaków najbardziej szkodzą tacy inteligentni inaczej, którym można w twarz napluć i obrazić matkę, a oni jeszcze będą się cieszyć.

Jedwabne jest udowodnionym faktem morderstwa dokonanego przez Niemców, rola Polaków ograniczała się do pilnowania i to jeszcze pod przymusem.

Przeczytaj czasem coś więcej niż wypociny Gro$$a.
(no chyba że ty tu służbowo).

ocenił(a) film na 8
trollstein

Ble, ble, ble... Brak ci elementarnej kultury do duskusji - potrafisz tylko pluć jadem.

jak45

niestety miał racje, najbardziej dobremu imieniu szkodza takie indywidua jak ty co gotowe sa pluć na swój naród bez cienia dowodu że jest w ogóle za co pluć
gdyby bowiem były badania w Jedwabnem to co innego, ale kurde NIE MA bo nikt tam nic nie badał
wiec drzesz morde że Polacy mordowali a jak cie pytać GDZIE to zamykasz jape
nawiasem mówiac mam pytanie: czy jak piraci somalijscy sa np Egipcjanami to bedziesz pitolił że Egipcjanie to bandyci?
czy ogarniesz że to tylko mały wycinek?
ile ludzi było w AK nawet gdyby to AK TYLKO zajmowało sie mordami na żydach?
i gdzie sa te statystyki setek tysiecy które zamordowali?
dowody podaj a nie bredzisz bez cienia faktu

ocenił(a) film na 8
maciejl20

Nie Polacy jako naród są winni za Jedwabne, tylko konkretni polscy mieszkańcy konkretnej miejscowości.
Jeśli jacyś akowcy zabijali Żydów, to nie znaczy, że AK zajmowało się mordami na Żydach.
Atakujesz mnie za to , czego nigdy nie twierdziłem. Czyżbyś
aż tak był zaślepiony?
Poza tym: przestań wreszcie posługiwać się wyzwiskami, bo doczekasz się adekwatnej odpowiedzi.

jak45

aha, czyli holocaustu nie sa winni Niemcy tylko konkretni ludzie którzy już nie żyja
to jakim prawem żydzi dostawali odszkodowania od potomków i 99% ludzi którzy nic z tym nie mieli wspólnego?
poza tym znowu jeśli nie sa winni Polacy to czemu prezydent RP gadał że jesteśmy współsprawca skoro sprawa nie dotyczy narodu tylko jakiejś małej grupy która śmiało można nazwać bandytami?
ot bandyci zamordowali żydów, co ma do tego polski naród?

P.S pisałeś wcześniej że Polacy maja niechlubna przeszłość że też mordowali żydów, teraz gadasz że nie Polacy tylko jednostki.
skoro jednostki co ma do tego naród?

ocenił(a) film na 8
maciejl20

Mylisz politykę hitlerowskiego państwa z incydentalnym zajściem; i oczywiście, Niemcy jako naród nie są wspólwinni holocaustu, tylko konkretne instytucje tego pąństwa i jego funkcjonariusze. Oczywiście, skala poparcia dla nazistów była taka, że poza procesami zbrodniarzy, przeprowadzono denazyfikację prawie całego narodu.
Nie ja wymyśliłem (i nie całkiem się z tym zgadzam), że państwo i naród odpowiadają w jakiejś mierze za uczynki poszczególnych ludzi. Dopóki ludzi będziemy identyfikowali z narodem czy państwem, dopóty takie jest prawo. Właśnie dlatego pisałem, że państwa narodowe są zaszłością i powinny zniknąć. Póki co, przestępstwo jakiegokolwiek Polaka, zwłaszcza dokonane na trenie innego państwa, obciąża nas wszystkich. Czyny Putina obciążają tych Rosjan, którzy godzą się z jego władzą. Czyny izraelskich żołnierzy, represjonujących Palestyńczyków, obciążają obywateli Izraela i Żydów w diasporze, popierających tę politykę.
Zrozum - ja będę bronił kogokolwiek, Niemców i Rosjan też, o ile będą celem bezrozumnej nienawiści, nietolerancji rasowej, etnicznej, politycznej, obyczajowej.
Jak mi się już znudzi prowokowanie, drażnienie takich jak ty, pójdę sobie na inne forum i będę zwalczał np. homofobów, fanatyków religijnych czy mizoginów. A jak to wszystko już mi się znudzi, to np. pójdę na ryby (bez ich wypuszczania zpowrotem do wody).

jak45

zdecyduj sie, ty bredzisz że Polacy mordowali żydów a nie ja.
ja pisałem że to jednostkowe przypadki które nie czynia narodu a które sa jedynie czymś podobnym do bandyckich napadów na zwykłych ludzi.
czyli jak w końcu?
1.mordowali Polacy żydów?
2.czy też żydzi mieli pecha że trafiali na jakichś ludków którzy nie mieli hamulców i ich mordowali?

bo akurat problemy II RP z żydami były niczym przy holocauście a w latach 20-30 żydów nienawidzili wszyscy

póki co wyglada na to że zwijasz waćpan ogon jak wyszło na jaw że dowodów nie posiadasz że Polacy mordowali żydów a jedynie na to że jacyś degeneraci mordowali żydów i pech chciał że ci degeneraci bywali też Polakami
tylko tyle i aż tyle

ocenił(a) film na 8
maciejl20

"jacyś degeneraci mordowali żydów i pech chciał że ci degeneraci bywali też Polakami" - to prawda; ale jaki "pech"?. Na tej zasadzie Niemcy mogli napisać taki sam tekst odnośnie holocaustu; tyle, że u nas to były przypadki rzadkie a u nich skutek celowej polityki. Każdy człowiek odpowiada osobiście za swoje czyny, ale, jak pisałem, istnieje też odpowiedzialność zbiorowa, państwa i narodu, za czyny ich reprezentantów. Dotarło do ciebie, że się z tym nie całkiem zgadzam i dlatego uznaję państwa narodowe za przeżytek? Trzeci raz tego nie będę powtarzał. W efekcie uprawniony skrót myślowy brzmi: tak, niektórzy Polacy mordowali Żydów.
W istniejącej realpolitik państwo ma obowiązek przepraszać za czyny swoich obywateli - co Polska ustami prezydenta uczyniła (i czego w końcu dokonali Niemcy po II w.ś., budując w efekcie demokratyczne, niemilitarystyczne państwo i społeczeństwo... póki co).

jak45

"Na tej zasadzie Niemcy mogli napisać taki sam tekst odnośnie holocaustu"
nie nie mogli, u nich nie były to przypadki jednostkowe tylko polityka państwa

"istnieje też odpowiedzialność zbiorowa, państwa i narodu, za czyny ich reprezentantów"
tylko wtedy jak te czyny maja poparcie w polityce państwa, jeśli to państwo nie istnieje lub nie popiera tych czynów to nie ponosi za nie odpowiedzialności
"W istniejącej realpolitik państwo ma obowiązek przepraszać za czyny swoich obywateli"
pisałem już: tylko wtedy jak ci obywatele robili coś zgodnie z polityka państwa, w przeciwnym wypadku nie ma obowiazku przepraszać za nic, tak samo jak nie ma obowiazku przepraszać za to że kogoś okradli Polacy
idac twoja logika państwo nie robiłoby nic tylko przepraszało jak Polak kogoś zabije za granica, jak kogoś okradnie itd
"co Polska ustami prezydenta uczyniła"
bezprawnie i bez powodu bowiem jak napisałem "państwo nie odpowiada za czyny jego obywateli jeśli było pod okupacja, wtedy za te czyny odpowiada okupant
jak to jest że odrzucasz własna logike o tym że państwo odpowiada za czyny obywateli jeśli tylko w danym momencie ta logika ci nie pasuje?
skoro Polska odpowiada za to że żydzi byli np prześladowani przed wojna (zgodnie z prawda bo odpowiada) to też za rzezie na żydach podczas okupacji odpowiada III Rzesza czyli jego nastepca o nazwie Niemcy
jest to prosta logika zatem oświeć mnie w którym miejscu Polska jako państwo odpowiada za to że Polacy mordowali żydów za okupacji? (nawet gdyby mordowali)
to troche mniej wiecej tak jakby policja odpowiadała za to że w czasach rzadów jakiejś grupy bandytów, policja której nie było bo ja zdelegalizowano na czas rzadów bandytów, nie chroniła obywateli
na pytanie logiczne "jak miała chronić skoro jej nie było" oczywiście nie odpowiesz bo to niewygodne
rozumiem że na analogiczne pytanie "kto odpowiada za śmierć człowieka ginacego podczas napadu na bank" pewnie też byś powiedział że policja lub ochrona banku a nie napastnicy?
lol cóż za kabaret

sprawa sprowadza sie do banalnego stwierdzenia:
to czy Polacy mordowali żydów czy nie nie ma znaczenia bowiem Polska rzadzili Niemcy, wiec to co sie działo działo sie albo za ich zgoda albo za milczaca obojetnościa
tak czy siak ponosza wine za to co miało miejsce a nie Polska której oficjalnie nie było i nawet gdyby chciała coś z tym zrobić nie miała by jak
i tyle temat winy mordów na żydach mamy zamkniety

ocenił(a) film na 8
maciejl20

Państwo niemieckie, które rozliczało się ze zbrodni nazistowskich, wedle twojej logiki mogłoby mieć to w nosie, bo III Rzesza już nie istniała - "i tyle temat winy mordów na żydach mamy zamkniety". Polityka BRD była przecież demokratyczna i zgodna z prawami człowieka.
Twoje wywody sprowadzają się do szukania na siłę, jak uniknąć jakiejkolwiek odpowiedzialności za Jedwabne itp. incydenty, dokonać "zamknięcia tematu". To skąd, wracając do meritum dyskusji, tyle oburzenia na film, że "antypolski"? Że pokazuje w złym świetle Polaków? Po co cała z nim walka? Niech jest to, umówmy się, uniwersalny film o jakichś zbrodniach, kulturowych zaszłościach i ich skutkach na życie pewnej zakonnicy - i zamkniemy temat. A że rzecz działa się "w Polsce, czyli nigdzie"...
Sam doprowadziłeś do absurdu to, o co walczyłeś.

jak45

ok zapytam cie na twoim poziomie:
1.czy Polska w roku 39 po jej zajeciu przez nazistów i potem do 44, istniała na terenie miedzy Bugiem a Odra?
czy też na jej miejscu był teren okupowany przez Niemców?
2.czy Niemcy,nastepca III Rzeszy, istnieje na tym samym terenie, jest według historii spadkobierca III Rzeszy?
czy też to zupełnie inne państwo, położone gdzie indziej i nie miało 70 lat temu we władzach Hitlera i paczki?
z tego prostego powodu że Niemcy to dziedzic III Rzeszy, twoja logika leży

A podałeś fakty odnośnie badań w Jedwabnem które dowodza że coś tam było?
czy jedyne co masz to "powszechne pitolenie" że coś tam było?
oburzenie na film jest dlatego że autor albo celowo albo z głupoty wpisuje sie w obecny trynt wrabiania Polaków w holocaust
jak sie dziecko trąbi o polskich obozach że każdy debil przez to rozumie że to Polska je robiła a Polacy za to odpowiadaja, to film tego rodzaju raczej nie jest zwykłym filmem o dupie maryni tylko właśnie zwykła propaganda, bedaca trybikiem tego procesu wrabiania nas w holocaust
serio tego nie ogarniasz i dla ciebie to zwykły film?
to czemu prezydent USA używa zlepka "polskie obozy"?
ślepy by dostrzegł zwiazek miedzy choćby śladem gadki że mamy coś wspólnego z holocaustem z tymi "polskimi obozami"

ocenił(a) film na 8
maciejl20

Oczywiście, nie mamy nic wspólnego z holocaustem (poza tym, że Niemcy sprytnie wykorzystywali obywateli podbitych państw - zwłaszcza antysemitów- do uczestniczenia w holocauście) i obozami. Natomiast kierowani żądzą zysku lub/i antysemityzmem obywatele tych państw czy, jak choćby Francuzi z Vichy, wspólpracujący z III Rzeszą, zachęcani/przymuszani dodatkowo przez Niemców, zamordowali czy wydali im znaczącą liczbę Żydów. Takie są fakty, ustalone przez zdecydowaną większość badaczy tego okresu historii (niewielu naukowców i innych intelektualistów czy polityków, popiera antysemickie poglądy).
Daj spokój biednemu Obamie, bo zdecydowana większość Amerykanów to kompletni ignoranci w zakresie nieswojej historii, geografii i innej wiedzy o reszcie świata - on też. Są z tego znani, nawet naukowcy i intelektualiści. Przy okazji: Kiedy jakiś Amerykanin dowiedział się, że mój kolega niedługo wraca do Polski, to poprosił go: "Wiesz, mam znajomego w Brukseli - pozdrów go ode mnie". Nie moja wina, że PRL kompletnie nie zwracał uwagi na takie, czasem celowe, błędy budujące złe skojarzenia dla Polski a po '90 też przez wiele lat nie dbano o korygowanie tych bzdur.
Obecnie chyba nie musisz się tymi sprawami zajmować, licz na nasze państwo... zapewne.
Na koniec: Pamiętaj, że prawnie spadkobiercą II Rzeczypospolitej był rząd londyński i jego delegatura w kraju oraz siły zbrojne - AK; tak więc Polska jednak istniała. W końcu insygnia władzy zostały polskiemu prezydentowi i rządowi w III Rzeczypospolitej przekazane, tak więc, nie wnikając w prawne niuanse, polscy obywatele podczas okupacji byli zobowiązani do lojalności wobec swojego państwa (inaczej AK nie mogłaby wykonywać wyroków za zdradę Polski a po wojnie nie moglibyśmy sądzić volksdojczów i innych zdrajców). Istniała więc ciągłośc władzy - jak to ująłeś, jesteśmy spadkobiercami przedwojennej i okupacyjnej Polski. Obecna BRD jest także, odpowiednio, spadkobiercą III Rzeszy i także w zakresie rozliczenia się z tym przerażającym spadkiem. Jeżeli Niemcy, Francuzi, Węgrzy czy Rumuni - w sumie wszyscy (w Belgii np. ścigano tych, którzy wstąpili do SS) - jakoś tam (zapewne czasem niezadowalająco: marudne ściganie winnych, niskie wyroki, czasem "zamiatanie pod dywan") rozliczają się ze swą przeszłościa, to dlaczego niby Polacy też tego zrobić nie powinni?
Jednym z głosów w tym artystycznym (nie historycznym czy politycznym) rozliczeniu jest "Ida". Wy, antysemici, i inni zarażeni szowinizmem, itp. poglądami, współbrzmicie z niemieckimi postnazistami i innymi skrajnie prawicowymi ruchami w Europie, w wybielaniu wszystkich zbrodniarzy wojennych, niezależnie od ich narodowości. Ogólnie, popularnie zalicza się was do faszystów. Odpowiada ci to?

jak45

szczerze mówiac na taka logike opadaj mi rece
co to za różnica czy spadkobierca II RP był rzad w Londynie czy krasnoludki skoro ten rzad nie miał cienia władzy nad krajem?
sugerujesz że rzad w Londynie opłacał oficjalne siły porzadkowe w Polsce i ich brak działań albo jawne wsparcie dla mordów na żydach, powoduje nasza wine za to?
LOL

mało mnie obchodzi co nowomowa bandy debili sadzi o pewnych pogladach.
dla nich nawet gadka że każdy ma prawo realizować swoje interesy to jawny faszyzm bo powinien jedynie czekać na dekrety z góry i klekać do pracy ustami kiedy mu powiedza
i na koniec: kto tu gadał o wybielaniu kogoś?
sadzi sie zbrodniarzy tzn że sadzi sie ludzi a nie całe państwo czego chyba nijak nie ogarniasz (chyba że ci ludzie robili coś co państwo popierało)
to typowe uogólnianie idioty nie rozumiejacego złożoności świata
P.S nie jestem anytsemita, tylko stwierdzam fakt że holocaust jest dziś jedynie skarbonka nabijajaca kase a nie słuszna gadka o faktycznych mordach
ze słuszna gadka dawno nie ma to wiele wspólnego

jak45

represjonowanie to ograniczanie swobód, nazywaj fakty po imieniu, mamy do czynienia ze zbrodniami ludobójstwa na Palestyńczykach ze strony izraelskich żołnierzy, po co mydlisz oczy? Parafrazując można powiedzieć, że żydzi w Jedwabnem byli represjonowani ...

ocenił(a) film na 1
jak45

przeczytaj artykuł zanim zaczniesz się wyrażać odn kwestii Jedwabne

http://www.tvniezaleznapolonia.org/jedwabne-swiadek-historii/
nic nie jest czarno-białe, w bibliotece narodowej w Warszawie jest zastrzeżony dla naukowców dział, gdzie dokumenty przed opublikowaniem czekają na "opracowanie", a Finkelstein nie skończyłby tak jak skończył korzystając z wolności słowa, naukowiec niezależny, mając dostęp do archiwalnych źródeł wywołał burzę, wydał książkę, stracił pracę na uczelni z powodu establishmentu, jego książka nie osiągnęła rozgłosu w mediach, bo była niepoprawna politycznie, żyjemy w czasach wyrafinowanej cenzury

katja_18

na nic to, kolega jak45 był naocznym świadkiem, więc jego prawda historyczna jest "prawdziejsza" i jedynie słuszna

ocenił(a) film na 8
jak45

/watch?v=MwmNek5vKwY
spotkaj sie z tym panem, zarzuc mu , ze klamie, najlepiej zmieszaj z blotem

ocenił(a) film na 8
jak45

/watch?v=4NkjI8k9-6E
za co mozemy i powinnismy lubic zydow i panstwo izrael, ktore swoim obywatelom o polsce mowi jako o wrogim kraju

ocenił(a) film na 8
hubo84

edit

ocenił(a) film na 8
hubo84

Tak mówi, ponieważ dociera do nich tylko wrzask antysemicki a nie wyważona opinia większości Polaków. Dlatego właśnie to wy, antysemici, prowadzicie prawdziwie antypolską kampanię a nie takie filmy jak "Ida" czy "Pokłosie".

ocenił(a) film na 8
jak45

Myślisz, że Mossad nie ma jakiegoś riserczera, który co pewien czas penetruje posty na forach "Idy", "Pokłosia" oraz podobnych "wrażliwych" filmów i nie bilansuje wyników?

ocenił(a) film na 8
jak45

chcialbym ci przypomniec drogi starszy kolego, ze wedlug regulki, antysemityzm to irracjonalna niechec do zydow. jezeli ktos ma powod inny niz: religijny, gospodarczy, polityczny, to antysemita nazwac go nie mozesz. swoja droga to bardzo fajna regulka, ktora zawiera w sobie obostrzenie dotyczace wrogosci wobec zydow ze wzgledow politycznych. wynika z tego, ze sam jestes antysemita, bo w jednym z wczesniejszych postow pisales, ze nie zgadzasz sie z polityka izraela, ktora prowadzi wobec palestyny.

ocenił(a) film na 8
hubo84

"Regułka", jak piszesz, brzmi: > postawa wyrażająca uprzedzenie, niechęć, wrogość i dyskryminację Żydów oraz osób pochodzenia żydowskiego, postrzeganych jako grupa religijna, etniczna lub rasowa, argumentowana powodami religijnymi, gospodarczymi lub politycznymi <.
z czego wynika, że osobista, irracjonalna (niewyczerpująca w/w trzech rodzajów argumentacji) niechęć do Zydów nie jest antysemityzmem; prezentowanie publiczne tej niechęci stwierdzeniem "nie lubię Żydów" nie jest jeszcze a., ale już "nie lubię Żydów, bo..." na ogól jest. Zwróć uwagę: "na ogół".
Jeśli uważasz, ze inwektywy wobec Żydów jako takich, nawet starannie unikające kontekstów religijnych, gospodarczych i politycznych są wobec tego dozwolone to przeczytaj: > Ustawa z dnia 06 czerwca 1997 r. Kodeks karny (Dz. U. z 1997, Nr 88, poz. 553 z późn. zm.), zakazuje nawoływania do nienawiści oraz znieważania z przyczyn różnic narodowościowych, etnicznych, rasowych, wyznaniowych albo ze względu na bezwyznaniowość. <. Powiedzenie np. : "Żydzi to brudasy" podpada ewidentnie pod ten paragraf (etniczność), natomiast "Niektórzy Żydzi to brudasy" już nie; "większość Żydów..." wymaga dopiero udowodnienia (np. kompleksowymi badaniami ludnościowymi).
Specjalnie wybrałem taki "niewinny" przykład, bo z badań kiedyś wynikło, że Polacy zużywają najmniej mydła w Europie; można więc by było powiedzieć "większość Polaków to brudasy", ale jeśli niwielki procent populacji myje się kilkanaście razy dziennie albo zużywa dużo mydła do jakichś innych celów - może produkcji bimbru... - to co?
inna sprawa, że w tekście konstytucyjnym: > § 1. Kto publicznie propaguje faszystowski lub inny totalitarny ustrój państwa lub nawołuje do nienawiści na tle różnic narodowościowych, etnicznych, rasowych, wyznaniowych albo ze względu na bezwyznaniowość, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2. < ewidentnie brak wymienienia róznic obyczajowych. Zastrzegam - zupełnie czym innym jest krytykowanie (np. moje polityki Izraela) a czym innym "nawoływanie do nienawiści" (za prawo szariatu mogę Arabów krytykować, ale nie mogę prezentować nienawiści do nich).
Wystarczy?