Ida

2013
6,6 118 tys. ocen
6,6 10 1 118126
7,4 60 krytyków
Ida
powrót do forum filmu Ida

Najbardziej szokujące w całej całej żałosnej spawie wokoło „dzieła” Pawlikowskiego jest to, że Polacy wyłudzili część pieniędzy od innych nacji. Bo to, że film zdobył Oscara nie jest działem przypadku – wystarczy sprawdzić, ilu członków Akademii ma polskie korzenie.

Powstaje więc pytanie, komu ta antysemicka bzdura ma służyć? Odpowiedz jest prosta – samym Polakom. Kluczem do rozszyfrowania znaczenia „Idy” jest jedna z głównych postaci – była stalinowska prokurator Wanda Gruz. Rozwiązła alkoholiczka, osoba cyniczna, z uśmieszkiem na ustach opowiadająca, jak wysyłała na śmierć „wrogów narodu”! Po tym filmie, każdy widz na Zachodzie otrzyma wyraźne przesłanie: Żydzi mordowali Polaków!

Postać Idy również niesie antysemickie przesłanie. Jest to przyszła zakonnica, osoba wychowana w wierze katolickiej. Nie jest ona pewna ani swojej tożsamości, ani swojej przyszłości. Jednak końcówka filmu wyraźnie sugeruje, że wybiera ona fałszywą – bo katolicką – tożsamość. W ostatniej scenie widzimy, jak maszeruje w stroju nowicjuszki. Nie ulega wątpliwości że twórcy tego obrażającego Naród Żydowski filmu chcieli zasugerować widzowi, jaka powinna być właściwa droga dla osób pokroju Idy.

Film ma też na celu wybielenie Polaków dokonujących mordów na Żydach. Świadczy o tym postać Feliksa. To człowiek który dokonał zabójstwa żydowskiej rodziny. Jednak twórcy robią co mogą, aby przedstawić go jako postać pozytywną: ma wyrzuty sumienia (w scenie ekshumacji) oraz wyraźnie jest podkreślone, że uratował żydowską dziewczynkę. Przesłanie jest proste – nawet Polacy mordujący Żydów mieli ludzkie odruchy... nie są tacy źli.

ocenił(a) film na 8
pegaz_filmweb

Łaaadny pastisz. Gratulacje.

ocenił(a) film na 8
jak45

Cholera, zasadziłes zasadzkę a ja ci ją psuję.. COFAM WSZYSTKO, CO NAPISAŁEM !
Tak naprawdę to polskostwo zagraża światu. Oni się mają za Naród Wybrany, któremu należy się cały dochód UE, ogólnoświatowy posłuch dla ich Świętej Wiary i wiodącej obyczajowości, wszystkie nagrody filmowe i medale sportowe.
Zagrażają też swoim sąsiadom: Niemcom zabrali kawał kraju i teraz gnębią biednych Ślązaków (ostatnio górników!); mają pretensje do poczciwych Rosjan, popierając faszystowski tzw. rząd Ukrainy; oskarżają Rosjan o domniemany zamach na polskie elity polityczne i do tego twierdzą, że Rosjanie nie chcą im zwrócić jakiegoś zdezelowanego samolotu; Czechów i Słowaków na razie nie atakują, ale to tylko dlatego, że jeszcze przez Tatry przejść nie potrafią [ale ich bojowa organizacja GOPR (Górska Organizacja Polskich Rycerzy) szkoli swoich najemników i podobno wewnątrz Giewontu ma ich całe zastępy]... Itd., itp..
Odrobiłem?

ocenił(a) film na 8
jak45

Ciekawi mnie jak wszyscy, którzy twierdzą, że "Ida" nie jest antyżydowska, a filmowy morderca Żydów nie została wybielony i usprawiedliwiony, wytłumaczą zamieszczenie przez twórców filmu
sceny w której morderca ma wyrzuty sumienia nad grobem swoich ofiar. Dla Żyda opłakiwanie bliskich to swoiste tabu – nikt z nie posłusznych Prawu nie ma może, w świetle nakazów religii mojżeszowej, uczestniczyć w upamiętnianiu zmarłych Żydów. To wszystko świadczy o tym, że filmowy śmieją się Żydom prosto w oczy. To jest jasny przekaz: możemy zgnoić wszystko, co jest dla was cenne i napawa was dumą, a wy nic nie możecie zrobić, nic.

Ciekawe, kiedy powstanie film, w którym Minjan w trakcie odprawiania Kadiszu stanowi 10 esmanów?

pegaz_filmweb

a moze on płakał bo bał sie Wandy , bo ta dowiedziala sie ze to on Feliks zabil jej rodzine i zabral chalupke ? bal sie jej krwawej zemsty .
moze sie bal ze mu te ziemie i chalupke Wanda odbierze i zastrzeli , Wanda przeciez mogla wszystko i on to dokladnie wiedzial.... dlatego plakal a nie dlatego ze mial wyrzuty sumienia

ocenił(a) film na 8
Redsky

Nie ma co analizować tej sceny, przecież film Pawlikowskiego to antysemicka bzdura, gniot robiony na kolanie. Ja nie widzę, w tym filmie pięknych zdjęć a jestem esteta (ma się rozumieć) i mam wyrobiony smak (podobnie jak szacunek do zasad interpunkcji) w przeciwieństwie do absolutnej większości ludzi. Ten film jest brzydki, przerysowany, od połowy nudny, z wrednym motywem mordowania przez komunistów patriotów z AK, temat już oklepany w „Generale Nilu”, z tym ze tamten film lepszy narracyjnie a ten film to jest pseudo artystyczne , pseudo psychologiczne filmidelko, to ze jakies sekretarki i sprzataczki z holiłudu mu dały oskara ( bo szacowne grono znakomitosci z akademii zleca oglądanie filmow swoim spzrataczkom i służacym bo im sie nawet tych filmow ogladac nie chce ) nie znaczy ze film jest wybitny, trzeba miec wyrobione zdanie (jak ja, oczywiście) a nie polegac na cudzych ocenach i klaskac bo inni klaskaja

ocenił(a) film na 1
jak45

Odrobiłeś na 5! Polska Winkelridem narodów, he, he

ocenił(a) film na 8
seamen

Chodziło ci o Winkelrieda? Wtedy nie pasuje.

ocenił(a) film na 1
jak45

tadeusz Łomnicki recytował... fakt, oczywiscie chodzi o Winkielrieda na szczycie Mont Blanc, sorry

seamen

Niet. Na szczycie Mont Blanc to był Kordian, Winkelried był co najwyżej pod Sempach, ewentualnie na ustach Kordiana.

ocenił(a) film na 8
littlelotte52996

Nieważne kto, i na jakim szczycie. Ważna jest Święta Sprawa.
Żydzi to zakamuflowani Polacy (w Izraelu o mało co polski nie został językiem urzędowym, ale w porę się zorientowali), którzy posłali "swoich", aby na zawsze zdobyli Jerozolimę i wyrżnęli Arabów. Dla niepoznaki udają wrogów - wymyślili "antysemityzm" i "antypolonizm". Do tego wykorzystują również filmy.
Rozumicie - NOWA KRUCJATA !!!

ocenił(a) film na 8
littlelotte52996

O rany, a co Ty tu robisz? Wielbicielka XIX – wiecznych romansów gotyckich w środku najgorszej młócki na Filmweb od czasu premiery „Pokłosia”? Aha, no tak, przyszłaś sprostować towarzystwo odnośnie romantycznego dramatu.

...niemal jak róża kwitnąca na pobojowisku!
Chapeau bas, moja Pani!

pegaz_filmweb

Hah, nie widziałam jeszcze filmu, więc zawitałam tutaj poczytać ciekawe jak zwykle opinie :)

ocenił(a) film na 1
littlelotte52996

"Kordian w Monologu na Mont Blanc pragnie stać się polskim Winkelriedem, pragnie poświęcić swoje życie w imię odzyskania przez ojczyznę niepodległości. Pragnie przyjąć na siebie ostrza wroga, by tym samym umożliwić innym działanie na rzecz niepodległości. " - to z netu, chyba ze jakiś spisek...

seamen

Tak, to na pewno spisek. Nawet nie wchodząc w szczegóły, czym był winkelriedyzm, to Winkelrieda na szczycie Mont Blanc fizycznie po prostu nie było. Był Kordian, który, powiedzmy, w jego historii znajdował inspirację.

ocenił(a) film na 8
littlelotte52996

Wyszliście z tematu, ale miałem chwilę oddechu w "górnej" atmosferze. Teraz wracam do "chmurnej" przepychanki z oszołomami i durniami. Proza życia...

ocenił(a) film na 1
littlelotte52996

Zapraszam szanowną Damę do forum "Vikings" - oblegane prawie wyłącznie przez kobiety, nieprzytomnie zakochane w długowłosym Ragnarze.

seamen

Mnie? Och, dziękuję, niestety pan Ragnar, jak go wypluła droga ciocia Google Grafika, niekoniecznie przypadł mi do gustu. Ale dziękuję za propozycję, jakże to miło z szanownego pana strony.

ocenił(a) film na 1
littlelotte52996

No widzi Pani, Polak też potrafi być szarmancki...

ocenił(a) film na 8
seamen

... i zaprosić damę do tańca przy odgrywaniu marsza żałobnego na pogrzebie.

ocenił(a) film na 1
jak45

Feliks symbolizuje utraconą cześć Katarzyny Blum i jest apoteozą cierpień Narodu Wybranego, teraz sobie wybierzcie, którego - Polaków czy Żydów

ocenił(a) film na 8
seamen

Oba to Narody Wyprane...

ocenił(a) film na 7
pegaz_filmweb

haha, czyli film o Polakach mordujących żydów dla jest fajny i dajesz 8.

ocenił(a) film na 8
mates_z

Och, to nie tylko film o Polakach mordujących żydów. Perfidnych zabiegów w tym filmie jest dużo więcej. Widzimy tam dziewczynę umieszczoną w niesłychanie ciepłym uczuciowo klasztorze, gdzie musi się modlić do Chrystusa. Nie wiemy jeszcze, że jest ona Żydówką. I co się dzieje, gdy widz, oraz Ida okrywają swoją tożsamość? Reżyser bardzo się oczywiście stara abyśmy pokochali religię mojżeszową.... wógle jej nie pokazując! Jakie z tego wniosek płynie dla statystycznego widza na Zachodzie? Żydzi to albo ateiści – alkoholicy, albo siostry zakonne! Innej drogi dla Żyda nie ma!

Co dalej? Prokurator Wolińska skazywała AK bo tak bardzo cierpiała i nauczyła się pić w wieku lat 13stu. Czyli dalej pokazywana jest degeneracja Żydów. Mordercą wszystkich żydów i złodziejem ich majątku okazał się zaszczuty polak, który prosi żeby już to wszystko zostawiono. Jedyny fajny gość to saksofonista , który przyznaje, że jest jakoś cyganem (mnie się cygaństwo przypałętało). Czy zaskakującą w tym momencie uwagą będzie to, że przez cały film nie pada słowo Rosjanin? Albo inny „obywatel ZSRR”? Tak jakby Czeka nie organizował Dzierżyński, wojsk bolszewickich na Warszawa nie prowadził Tuchaczewski, komunizmu w Polsce nie instalował Stalin, a w 1951 roku szefem państwa Polskiego nie był Bierut. Twarz zbrodniczego systemu w filmie ma twarz żydowskiej prokuratorki!

Wyobraźmy sobie co myśli oglądając ten film np. przeciętny Londyńczyk. Żydzi zagrabili państwo polskie, aby tego dokonać zabili Polaków z AK. Polacy natomiast czasem zabijali Żydów, ale też ich ratowali, oddając do klasztoru na wychowanie, tak aby żydowska dziewczyna na końcu filmu mogła wybrać „jedynie słuszną wiarę”. Czy w związku z tym dalej zaskakuje kogoś popularność tego obrazu za granicą i to , że kandyduje on do oscara?
Perfidia jest tu pełna, bowiem to my zrzuciliśmy się na ten paszkwil.
Jak się zdaje jest on bardzo na czasie w kontekście oskarżeń polskich o współudział żydów w ich udziale w aparacie bezpieczeństwa. Film dostał oskara, i już wiemy, że akcja się powiodła. Bardzo się bowiem starano przy użyciu artystycznej - surowej, czarnobiałej formy zakamuflować faktyczny cel tej produkcji.

To przykre, że w taki sposób atakuje się naród, który jako jedyny w Europie padł ofiarą prawie skutecznego ludobójstwa.

ocenił(a) film na 5
pegaz_filmweb

Żydzi ciągle czują się poszkodowani i ciągle chcieliby wyciągać z Polaków jak najwięcej za swoje rzekome krzywdy. Nie rozumiem tylko co za idioci im na to pozwalają.

ocenił(a) film na 8
darsii

Nikt nie pozwala. Sprytnie się od tego migamy... W końcu nas dopadnie UE albo ONZ za łamanie prawa międzynarodowego.

ocenił(a) film na 8
jak45

Mam nadzieję, że zdajesz sobie sprawę, iż trafiłaś na temat ironizujący...?

ocenił(a) film na 5
jak45

Wiem to.
Po prostu tyle krzyku wokół Idy i biednych Żydów, że znieść już tego nie można i nawet ironia nie pomaga

ocenił(a) film na 8
darsii

Zauważyłaś, że ta ironia to do ciebie i "tobiepodobnych"?

ocenił(a) film na 7
jak45

Myślę, że nie zauważyła :P

ocenił(a) film na 8
celina8002

Do trzech razy sztuka. Dwa to niezły wynik. Podobno przeciętna to 33 razy...

darsii

Ida wygrała bo ogromna częśc amerykańskiego społeczeństwa to żydzi a w hollywood to sie od nich roi jak karaluchów ich wszędzie pełno , dlatego Ida wygrała i nie mu tu nic nadzwyczajnego osobiście uważam ten film za nudny i bez polotu z pewnościa bym do kina na to nie poszła

ocenił(a) film na 8
kylma111

Ida wygrała bo ogromna częśc amerykańskiego społeczeństwa to chrześcijanie a w hollywood to sie od nich roi jak karaluchów ich wszędzie pełno , dlatego Ida wygrała i nie mu tu nic nadzwyczajnego osobiście uważam ten film za nudny i bez polotu z pewnościa bym do kina na to nie poszedł

ocenił(a) film na 8
pegaz_filmweb

A tak w ogóle, to smutny dzień dla Izraela. Właśnie się dowiedziałem.... Koledzy chrześcijanie dali Pawlikowskiemu Oscara. Efekt będzie taki że statystyczny Amerykanin, Francuz itd będzie przekonany że to Żydzi mordowali Polaków (główną bohaterką jest żydowska prokurator skazująca na śmierć Polaków z AK). Ech smutny dzień. Tak mi przykro Narodzie Żydowski...

pegaz_filmweb

chrześcijaninem czleku jest każdy kto przyjmie chrzest więc zapewne sto procent amerynanów to chrześcijanie chyba nie bardzo wiesz o czym mówisz

ocenił(a) film na 8
kylma111

No właśnie! Masz racje! Oni się już nawet nie kamuflują, wiadomo, że cała Ameryka, Hollywood, przemysł zbrojeniowy jest w stu procentach opanowany przez chrześcijan! Wielu z nich ma polskie korzenie, dlatego nic dziwnego że film nakręcony przez Polaka jest antysemicki, i że dostał nagrodę. Wiadomo, że wszyscy Polacy to antysemici. Co więcej, Polacy rozdmuchali propagandę wokoło własnych krzywd. Przypomnę jaki hałas był po serialu "Nasze matki , nasi ojcowie" wszyscy go w Polsce okrzyknęli antypolskim , stereotypowym , wszyscy słali protesty , ZDF musiała dokumenty emitować . I teraz ci sami teraz klaszczą nad nagrodami dla Idy.

pegaz_filmweb

Musisz mieć strasznie nudne życie, skoro produkujesz się w taki sposób. Serio, najtańsza ironia jaką widziałem.

ocenił(a) film na 8
Lepkam

O, widzę że argument z „jałowości/nudności/nieciekawego życia” staje się coraz popularniejszy na Filmweb. Ostatnio zostałem nim poczęstowany na forum pewnego serialu. Ale hasło o „taniej ironii” trzyma się dobrze.

Swoją drogą, możesz sobie pogratulować. Zorientowanie się, że mój tekst to ironia, ba, tania ironia nawet, stawia Ciebie w czołówce intelektualnej tego forum. I widzisz, dzięki Tobie inni będą mieć łatwiej.

pegaz_filmweb

Z ciekawości - Ty walisz pod swoje posty? Bo wygląda to właśnie tak, jakbyś pisał je, by się dowartościować. Pochlebiasz sobie, twierdząc, że trzeba jakiejkolwiek inteligencji, aby zorientować się, że ironizujesz. Wystarczy być zorientowanym z całym szumem wokół "Idy". Jeśli ktoś nie zrozumiał, to najpewniej dlatego, że nie widział postów nt. żydowskiego lobby i nie wyczuł przez to kontekstu. Oczywiście znajdą się też idioci, ale powtarzam - schlebiasz sobie sądząc, że ta ironia była na poziomie. Wszystko to na tym samym, utartym schemacie odwrócenia ról i przekoloryzowania. Ja już kończę udział w tej dyskusji, bez odbioru.

PS. Radzę się zastanowić w takim razie dlaczego argumenty o "jałowości/nudności życia" spotykają CIę tak często.

ocenił(a) film na 9
Lepkam

oj, nie do konca.

Recenzje podobna do ironiczengo tekstu pegaza zytalam w New Yorkerze, gdzie Ida zostala skrytykowana za usprawiedliwianie antysemityzmu w Polsce. Ironia ironia ale sa krytycy, ktorza tak mysla naprawde.

ocenił(a) film na 6
mszywiol

To ciekawe, w jaki sposób antysemityzm jest w Idzie niby usprawiedliwiony?

ocenił(a) film na 9
wesoly_romek

Przedstawienie Zydowki jako morderczyni Polakow. Ponadto, mloda dziewczyna dowiedziawszy sie o swoim pochodzeniu mimo wszystko pozostaje katolicka zakonnica. Czyli Zydzi sami wiedza ze ich kultura jest gorsza a ci ktorzy nie wypra sie swego pochodzenia morduja niewinnych i koncza jako samobojcy.

Generalnie przeczytaj pierwszy post - mniej wiecej o to recenzentowi chodzilo i nie bylo to ironiczne.

ocenił(a) film na 8
Lepkam

Oczywiście, że nie odpowiesz, skończyłeś przecież dyskusje. Ponieważ jednak odpowiedziałeś już wcześniej, nie muszę walić pod swoje posty, aby wywindować ten temat na top forum. Dzięki temu będą mógł radować się przez chwilę, że mój temat jest na samej górze. Mała rzecz, a cieszy. Jakiś promyk radości w moim godnym politowania życiu.

Argumenty o "jałowości/nudności życia" spotykają mnie tak często, gdyż moje życie jest faktycznie żałosne... a poza tym łatwiej jest użytkownikowi Filmweb kopiować pomysły na złośliwe teksty od innych – tak jak łatwiej jest mówiąc o filmie „Ida” kopiować zdanie innych, przyłączać się do ogólnie panującego trendu.

Tak się zastanawiam, skoro moja ironia jest tania dlatego że:
1. opiera się na schemacie odwrócenia ról
2. opiera się na przekoloryzowaniu,
to jaka wypowiedź ironiczna nie będzie tania? Bo te dwa zabiegi to podstawowe metody tworzenia ironicznych wypowiedzi. Idąc dalej Twoim tokiem myślenia KAŻDA wypowiedź ironiczna będzie „tania”, bo w zasadzie nie da się ironizować bez „przekoloryzowania” ani „odwrócenia ról”.

Ale zgadzam się z Tobą, to co zrobiłem to ironia „tania” w tym sensie, że nie musiałem się za bardzo wysilać. Przekoloryzowując – bo korzystałem z materiału już przekoloryzowanego. Odwracając role też nie, bo wystarczało mechanicznie zamieniać miejscami słowa „Polak” i „Żyd”, a sformułowanie „wybielanie stalinowskiej prokurator” na sformułowania „wybielanie morderców Żydów”.

I tu tkwi sedno sprawy. Forum „Idy” na Filmweb zostało zalane falą wypowiedzi głupich, mających się nijak do filmu, antysemickich (czasem) paranoicznych (czasem) a przy tym identycznych (zawsze). To forum zostało totalnie zepsute, strollowane absolutnie, zalane falą mentalnego gówna, a Ty oznajmiasz mi, że sobie schlebiam, czyniąc przy tym moje żałosne życie nieco bardziej znośnym. Masz racje, nie przeczę, ale jak to ma się do istoty rzeczy?

ocenił(a) film na 8
pegaz_filmweb

Wychodzisz z roli! Nierozważny krok. Zaczynając wyjaśniać co to jest ironia, wyjawiasz tajne plany strategiczne kampanii. Co będzie, jak idioci dowiedzą sie, że są idiotami?... Cholera, nic się nie stanie! Zostanie jak było.

ocenił(a) film na 8
jak45

Cóż, po ptakach.

I tak rozegrałem to źle taktycznie. Zrobiłem jeden wątek z nieprawomyślnymi parafrazami prawomyślnych tekstów. Powinienem pod każdym wątkiem z prawomyślnymi wpisami wklejać ich nieprawomyślną parafrazę. A co do tego, że się nic nie zmieniło... cóż, Lepkam obwieścił ludowi że mój temat to ironia (tania wręcz!), a lud i tak sadzi posty - nawet w tym temacie - o tym że żydów jak karaluchów, a w ogóle na żydów to już nawet ironie nie pomaga.

ocenił(a) film na 8
pegaz_filmweb

Uśmiałem się - pozytywnie.
Fajna zabawa, nie?

ocenił(a) film na 3
jak45

normalnie pejsy zrywać, nie? taka zabawa ... - pozytywnie.

ocenił(a) film na 8
Mark_m

A gdyby tak w miejsce żydowskiej prokurator wstawić na przykład polskiego oficera 3 dywizji piechoty LWP który wysiedlał Łemkowskie rodziny w Bieszczadach w trakcie „Akcji Wisła”? Wszystko by zostało prawie takie samo: obrazy, gra aktorska tylko przeniesiono by trochę akcję geograficznie. Czy były by nagrody w Europie ? popularność, nominacje w stanach ?????? w ą t p i ę ...

Wiadomo w czyich rękach jest światowy przemysł filmowy !!! tu nie ma żadnego przypadku.

ocenił(a) film na 8
Mark_m

Ile ty masz tych pejsów do zrywnia? Ja tak zrywałem aż się skończyły. Nowe już nie rosną, bo wyłysiałem

ocenił(a) film na 8
jak45

Przestaje być fajna, zaczyna mnie lekko przerażać. Poniżej masz moją parafrazę tekstu seamana, wklejaną pod wypowiedzią seamana. Koleś POMIMO ŻE UŻYŁEM JEGO WŁASNYCH (?) SLOGANÓW nie zorientował się, że robię sobie z niego jaja!

Jak45, co ja tu robię? Ja się tu wstrętu do rodzaju ludzkiego nabawię. Skończę jako zupełny mizantrop....

ocenił(a) film na 8
pegaz_filmweb

"Kochaj nieprzyjacioły swoje".
Pomogło?