Ida

2013
6,6 118 tys. ocen
6,6 10 1 118139
7,4 60 krytyków
Ida
powrót do forum filmu Ida

Film na pewno nie był słaby, ale nie było to też w ogóle nic specjalnego. Mamy teraz dobry przykład o jakiej tematyce należy robić filmy aby zdobyć Oskara. Dla mnie film przeciętny.

ocenił(a) film na 3
Piotrekpl1985

Potwierdzam. Mamy w dorobku masę ciekawszych filmow - niektore przykłady z ostatnich lat"Edi", "Drzazgi", "Enen", "Pręgi", "Sennosc", "Pogoda na jutro", rewelacyjne "Uwikłanie" z Maja Ostaszewską I Bukowskim, O tych filmach nigdy nie usłyszał swiat, a sa świetne. wysyłamy w swiat smutasne, martyrologiczne filmidła dla koneserow. Dlatego nie przeceniałabym roli Oscarow, juz wiele razy przekonałam się, ze wybrane tam filmy szału nie robią.
ale tu chodzilo pewnie o tematykę podjętą w filmie, a nie o ogolną jego "ciekawosc" . w Legnicy po seansie szału nie było, cała sala zapełniona, a poruszenia nie widzialam u wiekszosci.

ocenił(a) film na 3
golkas0

Wniosek - pewnie tylko ludziom z branzy podoba sie on ponadprzeciętnie ;)

golkas0

Rozumiem też część komentarzy, że film wydaje się być antypolski. Może ja bym tego tak nie nazwał, ale szkoda, że nie robi się filmów o polakach, którzy pomagali żydom w czasie okupacji - choćby rodzina Ulmów. W każdym kraju w czasie okupacji byli ci co żydów deportowali, ale byli też tacy co żydom pomagali przetrwać.
Też uważam, że mamy fajniejsze filmy, ale nie o takiej tematyce, która by przypadła do gustu jurorom akademii filmowej...

ocenił(a) film na 6
Piotrekpl1985

Widzowie na świecie nie znający polskiej historii dowiedzą się że po II wojnie w Polsce stalinowscy sędziowie i prokuratorzy którzy walczyli z opozycją i żołnierzami wyklętymi skazując ich na kary śmierci de facto "walczyli z wrogami narodu" więc są postaciami pozytywnymi.