Ida

2013
6,6 118 tys. ocen
6,6 10 1 118139
7,4 60 krytyków
Ida
powrót do forum filmu Ida

Czy ktoś jest mi w stanie wyjaśnić jakim cudem ,,Ida,, jako film nieanglojęzyczny ani nieamerykański znalazł się w nominacjach w kategorii ,,najlepsze zdjęcia,,?
Z tego co wiem akademia w głównych kategoriach nominuje i nagradza amerykańskie filmy...
Dzięki z góry za wyjaśnienie

NEVER666

ida jako film nieanglojezyczny dostala nominacje bo tak zadecydowala akademia. Nie ma za co, jak cos jeszcze ci wyjasnic to wiesz wal jak w dym postaram sie pomoc

ocenił(a) film na 3
panczerek

Hehe, bardzo dziękuję. Czyli może sobie to grono wzajemnej adoracji naginać zasady? :)

NEVER666

Jakie zasady :D O oskar dla redmayna ja cie kręce na prawde mial wzruszajaca role i swietnie zagral sparalizowanego :D

ocenił(a) film na 3
panczerek

Ale ja nie neguję decyzji apropos nagrody dla Eddie'go Redmayne'a tylko nagięcie zasad dotyczących dopuszczenia Idy do kategorii dotyczącej filmów amerykańskich. Chyba że teraz wszystko jest umowne i w Polsce Orła 2015 za najlepszy film dostanie Boyhood bo taki wzruszający ;) Nie ujmuję Idzie ni grama za klasę zdjęć- a jedynie dociekam, jak została dopuszczona do nominacji :)

ocenił(a) film na 7
NEVER666

Jedna z dziewczyn podających na planie kawę urodziła się w Kentucky.

ocenił(a) film na 3
chrisziyo

No właśnie coś w tym stylu - albo 90% ekipy filmowej nosiło obuwie NIKE czyli proamerykańsko :)

ocenił(a) film na 6
NEVER666

te oscary byly wyjatkowe nie tylko ze ida dostala nominacje za zdjecia ale przede wszystkim eddie redmayne dostal oscara a felicity jones nominacje za granie w filmie brytyjskim the theory of everything

ocenił(a) film na 10
NEVER666

W kategoriach poza obcojęzyczna nominowane moga być filmy, które były wyświetlane w kinach w LA w danym roku. Oczywiście z reguły są to produkcje amerykańskie, ale zdarzają się wyjątki. Przecież ledwie 2 lata temu "Milość" Hanekego była nominowana w czterech kategoriach oprócz obcojęzycznej, w tym za film roku. Skleroza, czy co?

ocenił(a) film na 3
Sqrchybyk

Z jednej strony skleroza bo faktycznie nie połączyłem faktów z Haneke, a z drugiej brak wiedzy z mojej strony. Dzięki za wyjaśnienie, właśnie o tę zasadę mi chodziło