PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=546529}

Ida

2013
6,6 118 tys. ocen
6,6 10 1 117824
7,4 69 krytyków
Ida
powrót do forum filmu Ida

Jestem z pokolenia, które ma szansę rządzić kiedyś w Polsce, wtedy potwory zakompleksienia i wiecznego męczeństwa zamkniemy i zakopiemy na zawsze.
Historia Polski jest bolesna i trudna, są w niej piękne karty, są też takie, których musimy się wstydzić i tak jest w każdym narodzie, ale nie spotkałam się jeszcze z takim zjawiskiem jak tutaj, w polskim internecie. Żeby kameralny film o pojedynczych osobach, zrobiony w czarno-białym artystycznym duchu, skłaniający do refleksji nad kondycją moralną człowieka, nad granica między sacrum a profanum, tak utytłać w błocie zrobionym z toczonej na hasło - Żyd śliny i mętnych skojarzeń. Trzeba być PUSTAKIEM i to pokruszonym, którego należy posprzątać, bo tylko robi dym Polakom w świecie.

Najlepiej manię prześladowczą tych niby broniących ojczyzny przed materialnym krachem i zawłaszczeniem, oddaje komentarz wypowiedzi Pawlikowskiego na rozdaniu Oscarów. Kołtuństwo nie znające angielskiego nie pojęło żartu skierowanego przez reżysera, do swojej ekipy, (i wyraźnie akcentującego słowo crew, a zaraz potem dziękującego współpracownikom), natychmiast przeinaczając jego sena. Zart dotyczył świętowania przed telewizorem i opijania zwycięstwa, a jak go podsumowali obrońcy narodu, prawd historycznych, i czystości polskiej rasy, że obrażono wszystkich Polaków, to obrazuje całą absurdalność w czepianiu się IDY.

Zachęcam do lektury wpisów na zagranicznych portalach, tam jest mnóstwo artykułów pokazujących jak odebrał Idę normalny świat, choćby ten - http: // www.newyorker,com/culture/culture-desk/ida-a-film-masterpiece
a także do zamieszczania w tym temacie wpisów dotyczących filmu, tych krytycznych także, ale tylko merytorycznie się odnoszących do tego dzieła, bez projekcji chorej podświadomości wszelkich tropiących spiski.

Z góry uprzedzam wszelkich trolli i agresorów, że zostaną potraktowani przeze mnie z buta, więc niech się tu nie fatygują.

sprzataczkaaa

Prawdziwi socjaliści nie byli gender ciotkami. A teraz każde gu... przełkną.

Dzisiejsze socjalistyczne ciotki (Hartman) zapowiadają zemstę na Polakach. Mało im, że zamordowali 5-6 milionów Polaków?

ocenił(a) film na 8
JosephG

A to już rozumiem genezę odrażającego zapachu z twoich ust, delektujesz się gó...em, to może być chorobliwe, podaję nazwę MIEJSCA, GDZIE NA PEWNO CI POMOGĄ, PISZ NA Arkham Asylum.

ocenił(a) film na 8
sprzataczkaaa

Z Tworek już go wyrzucili, bo im zaniżał statystyki "normy nienormalności".

jak45

Masz rację. W Tworkach już socjalistów nie przyjmują (jak słusznie twierdzisz) "bo im zaniżają statystyki "normy nienormalności"."

https://www.youtube.com/watch?v=ESUFJw2VSRc

sprzataczkaaa

Nie wiesz, że każdy socjalista "delektuje się gó...em"?

https://www.youtube.com/watch?v=ESUFJw2VSRc

ocenił(a) film na 8
JosephG

Jełopie, to naprawdę kobieta. Błaźnisz się coraz bardziej, eunuchu.

jak45

Na jakiej podstawie tak twierdzisz? Nie ma męskich narządów czy po prostu takiego wyboru dokonali jego rodzice?

ocenił(a) film na 8
JosephG

FOAD, trollu.

ocenił(a) film na 8
sprzataczkaaa

Zrezygnowałaś? Szkoda, ale rozumiem...

użytkownik usunięty
jak45

Antysemityzm tak mi wyłazi spod brunatnej koszuli, że aż oceniam filmy takie jak Chłopiec w pasiastej piżamie(właśnie leci w TV), Pianista, Życie jest piękne czy Europa, Europa jako arcydzieła światowego kina. Taki to ze mnie "skomplikowany antysemita" :)

A powody rezygnacji? Nie chciałem być prostytutką jak większość dziennikarzy i zająłem się czymś innym. Jak zajrzałem za kulisy a tam zobaczyłem WIELKIE G.... to nie będę udawał że to piękne róże jak 99% dziennikarzy.

Nie mam zamiaru ryzykować życia i zdrowia swoich bliskich dla debili, którzy i tak tego nie potrafiliby docenić. Idealiści w tym zawodzie szybko kończą - w najlepszym przypadku na marginesie.

ocenił(a) film na 7

Tak, tak, wielki syjonistyczno-masońsko-iluminatii spisek na czele świata, Amerykanie nie lądowali na księżycu, w wieże też sami wlecieli, a w w strefie 51 trzymają ufoludki - wszystko bzdura oparta na celowo podrzucanych łatwowiernym i wciąż otoczonym nimbem czarnej wołgi prostaczkom. A jaka jest prawda, światem rządzę ja, jestem szefem najtajniejszej organizacji CICADA3301, uważajcie co mówicie na forum, wszystko mogę obrócić przeciw wam.

użytkownik usunięty
bluescreens

Jesteś debilem :) W temacie WTC, o filmie WTC (ten z 2006) ostro skrytykowałem wszystkie teorie spiskowe dot. tego zamachu, w NWO nigdy nie wierzyłem i mam to głęboko w poważaniu. O tajnych spiskach nie mam ochoty się wypowiadać - ale są. Jesteś też głąbem bo krytykujesz moje OSOBISTE doświadczenia i OSOBISTE refleksje na temat tych doświadczeń. Mam cały temat semityzmu, antysemityzmu i w ogóle temat Żydów tam gdzie mam :))) Natomiast nie będę ukrywał że środowisko medialne wykazuje jakąś dziwną NADREPREZENTACJĘ tej nacji, a skąd owa nadreprezentacja to już nie będę wnikał.

ocenił(a) film na 7

Czy Ty wiesz co właśnie uczyniłeś? Obraziłeś szefa CICADA3301, czyli mnie, to ci nie ujdzie płazem były dziennikarzu, strzeż się! To jest moja OSOBISTA organizacja, jak możesz debilu i głąbie do pierdylionowej potęgi podważać i krytykować moje OSOBISTE refleksje, ja wiem wszystko co się dzieje na świecie.

bluescreens

koleżanka merkelowa ci o tym opowiada czy kłamczucha premierzyca ?

ocenił(a) film na 8
JosephG

SOS

ocenił(a) film na 8
jak45

Nie, nie zrezygnowałam, ale ja nie mam teraz za dużo wolnego czasu, nie mogę więc siłą rzeczy długo przesiadywać na FW. Poprosiłam swoich FW znajomych, którzy widzieli Idę o wpisy, może mnie wspomogą, bluescreens podjął się roli 'ochroniarza'. Mam nadzieję, że inni internauci też uzupełnią ten temat ciekawymi spostrzeżeniami dotyczącymi filmu i około filmowych tematów, nawet przeklejając swoje posty, z innych tematów, jeżeli zakopały się w tej górze wpisów.

ocenił(a) film na 8
sprzataczkaaa

Wspomagam "bluescreens'a" i paru innych BUT*ów jak mogę. Czasu mam dużo, zawziętości również (to raczej brzydka cecha, więc lepsze są w niej oszołomy - zło do zła, taki tropizm - ale mnie też wystarczy).

*BUT - Bojownik Uniwersalnej Tolerancji.

jak45

*BUT - Bojówka Unicestwienia Tolerancji

ocenił(a) film na 8
JosephG

Ty za to jesteś zwykły but, z lewej nogi.

ocenił(a) film na 6

" Nie zamierzamy wyrzucać Polaków z domów." Och, dziękujemy :)

ocenił(a) film na 1
Adzam_2

hahahaha Adzam_2 Twoj komentarz pozostawiam bez komentarza-jest bezbledny:-)

ocenił(a) film na 6
Montenegro

Nie mogłem się powstrzymać :)

ocenił(a) film na 8
Adzam_2

Nie ma z czego żartować, to akurat jest problem i polski rząd, skoro potrafił uchwalić kulawą ustawę, dającą na przykład zabużanom nędzny procent od utraconego mienia, niech uchwali podobną, co da Żydom, którym komuchy zabrały majątek bezprawnie, podobny procencik. Niech udowodnią, jak mój dziadek musiał, wszystkie okoliczności, wysiedlenia go zza Buga, i później im wypłacą marne grosze i po problemie.

ocenił(a) film na 6
sprzataczkaaa

Wybacz, ale trudno nie uśmiechnąć się pod nosem kiedy przeczyta się, że ktoś łaskawie nie ma zamiaru wyrzucać mieszkańców innego państwa z miejsca zamieszkiwanego przez nich od kilkudziesięciu lat i w którym -bardzo często- znaleźli się w wyniku zawieruchy wojennej wywołanej przez jeszcze inne państwo/państwa...

Co do rozwiązania problemu i dialogu to jestem jak najbardziej za, ale jestem w tym przypadku sceptykiem. Niestety w Polsce nawet i rozliczenie z komunizmem nie miało ostatecznego zakończenia ( w przeciwieństwie do np. Czech czy też dokumentów Stasi w NRD), co więc dopiero tak delikatne zagadnienie. .. no ale cóż, zobaczymy w przyszłości jaki finał będą miały te sprawy.

ocenił(a) film na 7
sprzataczkaaa

Moim zdaniem polski rzad nie powinien wypłacać nikomu żadnych pieniędzy ( "procencików").Wszystkie koszta takich operacji powinny ponieść kraje, które były za to odpowiedzialne.Mianowicie: Niemcy,USA,Wielka Brytania i Rosja. W szczególności zaś Stany i Wielka Brytania,ponieważ mieli głęboko w D..... , Polskę i jej naród.Dobrze wiedzieli co się z nami stanie,oddając nas pod skrzydełko Rosji. Sojusznicy,pfyyy .

ocenił(a) film na 8
kalifkol

Gdyby to działało, jak marzysz, dostalibyśmy masę kasy. Niestety, w świetle prawa międzynarodowego będziemy płacić za zajęte tuż po wojnie mienie pożydowskie - z wyjątkiem mienia bezspadkowego.

ocenił(a) film na 8
kalifkol

No najlepiej nie płacić, ale to kwestia prawna i musi być rozstrzygnięta zgodnie z prawem. Za wojenne sprawy odpowiadają agresorzy, ale za to co było po wojnie to my niestety, nie da się wszystkiego wykreślić z czasów komuny i przerzucić odpowiedzialności na okoliczności.

ocenił(a) film na 8
sprzataczkaaa

Na razie sprytnie się od płacenia wykręcamy (tzw. "odmowa przez zwłokę").

jak45

żydowscy antysemici kombinują jak okraść polaczków?

ocenił(a) film na 8
JosephG

"żydowscy antysemici"? Wiesz, co znaczy "antysemita", polski antypolaku?

ocenił(a) film na 6
sprzataczkaaa

Zart dotyczył świętowania przed telewizorem i opijania zwycięstwa - no właśnie tak mi się wydawało, ale nie byłem pewien, bo moja znajomość angielskiego jest zbyt mała. A to co czytałem powodowało, że wątpiłem w to co rozumiałem.

ocenił(a) film na 8
kaymann

Ale mam nadzieję, że to Ci nie dało przesłanki do płakania w poduszkę, że Polski Naród zniesławiono?
Najśmieszniejsze jest to, że Pawlikowski po rozdaniu Oscarów, powiedział w wywiadzie, że już jest lekko pijany, a jeszcze idzie dalej balować, co kołtuństwo skomentowało jako obrazę Polaków i potwierdzenie stereotypu o nas, a przecież w licznych postach zalicza go do Żydów, więc w końcu szkodzi obrazowi Żydów, czy Polaków, opijając sukces. Komedia w odcinkach na FW :)

ocenił(a) film na 6
sprzataczkaaa

Nie mam zwyczaju płakać w poduszkę (ani zwykłymi łzami ani krokodylimi). Nie, nie uważam, żeby w jakikolwiek polski naród zniesławiali ani reżyser na gali ani sam film swoją treścią i przekazem. Swoją drogą mam nadzieję, że będą to jeszcze w kinie grali, bo chciałbym w końcu obejrzeć.
A co do Pawlikowskiego jest Żydem lub Polakiem kiedy osobom o nim piszącym jest wygodnie.

sprzataczkaaa

Potraktowałeś się z buta? :o

ocenił(a) film na 8
Raven1910

A Ty masz odstające uszy? :o

ocenił(a) film na 1
sprzataczkaaa

Po prostu trzeba Polaczkom tym "filmem" dopier... za nastepujące sprawy:

1. za to, że Polaczki sa katolami (przeciez cały cywilizowany świat już odszedł od katociemniactwa)
2. za to, ze jest ich tak duzo
3. za to, ze jeszcze nie zrobili laski chazarskim koczownikom (czyli zydom) i nie wybulili powtórnie za holobiznes
4. za to, ze w dalszym ciągu obchodzą Boże Narodzenie i Wielkanoc (np. Wielkanoc we Francji - to święto czekolady - autentyczne!)
5. za to że Chopin i Kopernik nie byli żydami, a to jest wielki szwindel, skandal i gewałt, aj, waj

- Za ten film została przyznana zbyt duża ilość nagród pobocznych, zydzi przesadzili i Ida-szwindel powoli wychodzi na jaw.

ocenił(a) film na 8
seamen

O! Dziękuję, wpis wypisz wymaluj, obrazujący pustaka, wspomnianego przeze mnie na wstępie. Teraz uwaga! Przystępuję do oświecania. Jak to nie pomoże i seamen nie nawiąże normalnej rozmowy, bez obrażania kogokolwiek nastąpi proces zamiatania.

1. Katolicyzm w Idzie pokazany jest w wartościowy sposób, przełożona klasztoru, jako światła osoba, pragnąca żeby Ida poznała swoje korzenie, wysyła ją do ciotki Żydówki, (katociemniactwo na Żydów pluje, więc Twój argument jest błędny), poza tym w klasztorze dba się o to, żeby dziewczyny składały śluby, dopiero jak są pewne swojego wyboru, gdzie tu krytyka katolicyzmu?
2. Ida to kameralny film, bohaterów jest niewielu, nie robi się projekcji na cały naród, więc skąd tak odległe skojarzenie, jakoby Ida nawoływała do zmniejszenia naszej liczebności?
3. Czyżbyś sugerował, że ultimatum Feliksa Skiby jest po to, aby zamanifestować prawa Żydów do odszkodowań? Zauważ, że film porusza temat mordu w czasie WOJNY, pada tam słowo NIEMCY i oni są od wypłacania odszkodowań za holokaust, a Skiba zabił przez strach przed Niemcami, jakby już wtedy planował zabrać gospodarstwo, toby nie ratował małej spadkobierczyni budynków i ziemi-Idy. Zatem twoje skojarzenie zawiera błąd logiczny. Skiba zajumał majątek po wojnie, to jest jednostkowa sprawa i nie można robić projekcji na żądania Żydów, którzy chcą zwrotu zabranych im przez KOMUSZY RZĄD majątków, a nie przez pojedynczych Polaków. Co ma więc Feliks do Komuchów? Czy sugerujesz, że komunistyczne władze PRL to był Feliks Skiba?
4. O świętach tu nie ma dobry człowieku ani słowa. Nie ważne jak obchodzisz święta, ważne co masz w duszy. Znasz przysłowie <modli się pod figurą, a ma diabła za skórą>?
5. Tutaj akurat Żydzi są pokazani w paskudnym świetle, bo mają twarz komunistycznej prokurator Krwawej Wandy, co skończyła jako Krwawa Plama, więc Twoje skojarzenie jest naciągane jak gumka od majtek.

Nagrody na szczęście przyznały tak zróżnicowane gremia, że jest to najlepszym argumentem potwierdzającym wartość filmu.

ocenił(a) film na 6
sprzataczkaaa

Nie napotkałem innych postów seamena, ale ten zrobił na mnie wrażenie sarkazmu (co z kolei nijak nie przystaje do noty 1, którą dopiero w tej chwili zauważyłem).

ocenił(a) film na 8
kaymann

No to poniżej masz odpowiedź na swoje wątpliwości ;)

ocenił(a) film na 6
seamen

5. Przecież wiadomo, że Chopin był Francuzem, a Kopernik Niemcem, więc już nie muszą być Żydami. Zresztą tak wielu ludzi udawało Polaków, a oni się nie połapali. Taki Matejko był Czecho-Niemcem, Mickiewicz i Sienkiewicz Litwinami (lub Białorusinami), Brzechwa (tak naprawdę Lesman, ale się kamuflował) i Tuwim przemycali wartości żydowskie dzieciom. Polskiej kultury nie ma i nie było, bo jej spiskujący obcokrajowcy nie dopuszczali do głosu.

ocenił(a) film na 1
kaymann

No to jest super... oczywiscie, że mój post był sarkastyczny, zresztą przed NAJWIEKSZYM POLSKIM REŻYSEREM - maestro Pawlikowskim, czeka następny PROJEKT (jak to pięknie brzmi i jak po angielsku...), czyli ARCYDZIEŁO o tym, że Zydzi wygnani z Egiptu, wcale nie poszli najpierw do Ziemi obiecanej, tylko część z nich popłynęla do Polski i tam się osiedlili już 700 lat przed nasza erą, ale niestety znacznie później, ok. 700 ne przybyli na te tereny te ohydne barbarzyńskie świnie, czyli plemie DIE POLAKEN i zaczęli robić krzywdę biednym spokojnym bogobojnym żydom, aj waj, CO TO BĘDZIE ZA FILM, ale będzie geszeft, znowu sie zarobi na głupich gojach...

ocenił(a) film na 8
seamen

Czy Ty sobie zdajesz sprawę, jak skomplikowana jest historia Żydów w Polsce?
Że zaczynała się niechlubnie, bo pierwsi Żydzi w rejonach państw słowiańskich, których zanotowała historia, to X-wieczni handlarze niewolników (jeszcze to zapomnieliście zarzucić Idzie), nie znaczy, że przez wieki Żydzi byli tylko negatywnymi uczestnikami polskiej państwowości.

W wiekach średnich Polska jest opisywana jako Paradisus Ludaeorum, co jest wyeksponowane w Muzeum Żydów Polskich. Te czasy pokazywały, że mimo konfliktów rozmaitej maści można współpracować za obopólną korzyścią.
Kiedy w Polsce zaczął kwitnąć antysemityzm? Po III ROZBIORZE POLSKI, szczególnie w ZABORZE ROSYJSKIM, czy to nie symboliczne? Szczególnie w zestawieniu, kiedy i kto w latach 1967-68 przeprowadził kampanię antysemicką, ano PZPR całująca buciory bolszewików, czyżbyś był sympatykiem PZPR I JEJ BOLSZEWICKICH MOCODAWCÓW?
Najwięksi antysemici to od wieków wcale nie Polacy, Piłsudski choć krytykował i ganił za wady, to jednak akceptował Żydów.

Naziści zgładzili w HOLOCAUŚCIE 90% Żydów Polskich, choćby te powyższe fakty każą trzymać się od antysemityzmu z dala, bo każdy taki osobnik wpisuje się w profil hitleropodobny, lub stalinopodobny, (Stalin najpierw walczył z Żydami, oskarżając Trockiego o bycie Żydem, jak mu byli Żydzi potrzebni to ich wykorzystywał w czasie wojny, żeby mu robili pijar w USA, a później ich rozstrzelał).

Czy Żydzi nie maja nic za uszami, ależ mają, i to wiele, jak mnóstwo innych nacji, najlepiej to oddaje publikacja zawierająca raporty (5) międzynarodowej komisji badającej zdarzenia z czasów wojen polsko-bolszewickich, gdzie Żydzi walczyli o polską niepodległość w Legionach Polskich, a inni zdradzali Polską sprawę i kolaborowali z bolszewikami - 'The Jews in Poland. Official reports of the American and British Investigating Missions'

Jak ktoś chce poczytać ciekawe opracowanie, przynajmniej ja uważam, że wśród sejmowych, nie zawsze rzetelnych, to jest wiarygodne Mniejszość żydowska w Polsce – mity i rzeczywistość Materiały z konferencji Sejmowej Komisji Mniejszości Narodowych i Etnicznych, Warszawa, 20 maja 2010.

Należy oświecać umysł, żeby nie rodziły się w nim potwory bezrozumnego antysemityzmu i obarczania Idy wszystkim, czym się da.
Nie bójcie się. Żydzi nie wypiją krwi z waszych dzieci i nie doprowadzą do bankructwa Polski, NIE ZARĄBIĄ WAM CEBULI, seameno podobne cebulaki.

ocenił(a) film na 1
sprzataczkaaa

o przepraszam, mam antykwariat internetowy, 6000 tytułów, 30 tys sprzedałem, także ksiązki ŻIH-u, Domańskiej, Zydzi z Gdańskiej Zatoki, hist Zydów Gdańskich, Majer Bałaban Hist. żydów Polskich reprodukcje Gersona (tez zyd), Hirszfeld, Moje życie, prosze mnie nie pouczać, łacinę znam: quisquid agis prudenter agas et respices finem, si vis pacem para bellum, etc

- cebulakiem nie jestem, jestem filozofem z wykszt. (5 lat st. + 4 doktoranckie)

ocenił(a) film na 1
seamen

1968 - to była kampania antysyjonistyczna, antyizraelska, a nie antysemicka.

ocenił(a) film na 8
seamen

Pod płaszczykiem haseł antysyjonistycznych się toczyła ta kampania, ale w wyrazie była antysemicka, bo wyjechac musiało wielu niewinnych Żydów.

ocenił(a) film na 8
seamen

Posłuchaj, to co piszesz, tylko mnie jeszcze bardziej przeraża, jeżeli wykształceni historycznie ludzie zarzucają Idzie antypolski charakter, to ja wątpię w rzetelność takiego wykształcenia. Cytat winien brzmieć- quidquid agis, prudenter agas et respice finem itd., quidquid, a nie quisquid, ja nie znam łaciny, ale znam wiele sentencji, już mój internetowy znajomy powyżej wychwycił błąd u poliglotki Twego pokroju, piszcie z łaski swojej bez błędów. I pamietaj jedno Quidquid latine dictum sit, altum videtur, w dobie kiedy prawie wszystko jest w necie, ja mogę być nawet profesorką filozofii, wystarczy umiec inteligentnie szukać wiadomości i myśleć przy korzystaniu z nich.

ocenił(a) film na 8
seamen

Ach, jaki jesteś liberalny... I wykształcony.
Co do chwalenia się sprzedawanymi tytułami: pecunia non olet.

jak45

dla wiejskiego, socjalistycznego przygłupa wszyscy jawią się jako "liberalny... I wykształcony"

ocenił(a) film na 8
JosephG

Zgaduję, że jesteś miejski, faszystowski przygłup?

ocenił(a) film na 1
seamen

Mickiewicz Litwinen, Sienkiewicz - Litwinem (miał ps. Litwos, ale co z tego) - niezłe jaja...no to ja jestem z Gdańska to jestem prusakiem albo niemcem, he, he