PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=546529}

Ida

2013
6,6 118 tys. ocen
6,6 10 1 117958
7,4 74 krytyków
Ida
powrót do forum filmu Ida

Że Polacy - antysemici? Niech się pan reżyser uczy od Pasikowskiego z "Pokłosiem". Gdzie tam scenie odkopywania kości rodziców Idy do sceny odkopywania w błocie masowego grobu w "Pokłosiu". Że młoda, przyszła zakonnica wychowywana od urodzenia w środowisku kościelnym prześpi się z saksofonistą? i w dodatku nie zrobi to na niej zbyt dużego wrażenia? Psychologiczne science-fiction, ale chyba nie o to chodziło autorom filmu. I ta ciotka Wanda popełnia samobójstwo w futrze jakby wychodziła na spacer przez okno. Ale na parę złotych można było wyślizgać polskich podatników. Ciekawe, jaki procent Polaków zgodziłby się za państwowe pieniądze wyprodukować taki film? Szacuję na 10-20%. Ja osobiście dałem się oszukać na 2 * 20 PLN. Myślałem, że film będzie o Helenie Wolińskiej, komunistycznej bandytce. Gdzie można odzyskać te pieniądze?

ocenił(a) film na 1
skalp_el

Bo Zarówno Łupaszka i Ogień nie byli zbrodniarzami tylko bohaterami którzy najpierw walczyli z okupantem NIemieckim a później Sowieckim, nikt im żadnej zbrodni nie udowodnił, każdy kto oskarża ich o antysemityzm bo zabijali Żydowskich komunistow jest szowinista ktora uwaza, ze komunisty nie wolno zabic bo jest Żydme.. Zresztą swoja droga to obchodzenie sie z komunistami w taki sposob w jakim robili to Niemcy, bylo ich jedynym plusem, komunistow wtedy trzeba bylo tepic bezwzglednie, za pomocą wszystkich dostepnych metod.

Nie obchodza mnie grzechy mojego narodu, moj naród jest czysty, panstwo Polskie nigdy nie prowadzilo polityki eksterminacji na tle etnicznym itd. zaś w kazdym narodzie znajdą sie mordercy, nienormalne bylo by gdyby sie nie znalezli

ocenił(a) film na 1
skalp_el

Duza część historii holocaustu została zmanipulowana przez Żydów, faktem jest, że Niemcy postanowili wyeliminować przedstawicieli nacji Cyganskiej, Zydowskiej, Polskiej, Czeskiej, Slowackiej, Ukrainskiej, Rosyjskiej itd. na swoim terenie, zaczeli od Cyganow i Żydów, ale nieprawdą jest, ze był to glowny cel, zas wojna w Żydowskich opowiesciach sprowadza sie glownie do checi eksterminacji Żydów, a ona byla spowodowana duzymi kosztami wywozu Zydow na madagaskar itd. a nie sama nienawiscia, Hitler Żydów mial gdzieś a oni robia z niego kogoś kto nie mial ich w du...

Zaś to, że Polacy pod Jedwabnem (ktorych nie bylo specjalnie wielu) dokonali zbrodni z inspiracji Żydow to fakt, na ziemiach gdzie Zydzi i Polacy zyli w symbozie przez 500 lat antysemityzm nie mogl urosnac az do tego stopnia, bez pomocy Niemcow to Zydow mordowali Francuzi.

Zas fakt faktem, gdyby nie wojna to tej zbrodni by nie bylo, Polskie sluzby porzadkowe by do tego nie dopuscily.

Zreszta nie wiem co ma Polska do zbrodni w jedwabnem, nie jest to zbrodnia na duzą skale, nie dokonaly jej Polskie sluzby mundurowe, konwencja haska mowi, ze za spokoj na terenie okupowanym odpowiada okupant... Polska nie ma nic do jedwabnem, Kwasniewski osmiezyl sie przepraszajac za to Żydów.. Nie wiadomo tylko z jakiej racji, poza ty, ze Kwasniewski to Żyd, to byli mordowani tam obywatele Polscy (przepraszal swoj kraj?) a nie Izraelscy, Izrael nie ma nic do tego, zas fakt faktem, nie wiem po co prezydent ma przepraszac za incydenty ze strony motlochu.

ocenił(a) film na 10
Al_Bundy

Co za bełkot. Wybielasz zbrodnie własnego narodu, to takie żałosne. "Polska nie ma nic do Jedwabnego"? "Kwaśniewski to Żyd"? Jesteś pieprzonym antysemitą, a tym samym anty-Polakiem. Rzygam takimi jak ty.

ocenił(a) film na 1
skalp_el

Mój naród nie ma zbrodni porownywalnych ze zbrodniami Sowieckimi, Niemieckimi, Japonskimi Amerykanskimi, Francuskimi itd. zas fakt faktem, to, ze grupa kilkudziesieicu wiesniakow (to bardzo mało, żeby mowic o zbrodni na narodową skale) z pomocą Niemców zamordowała kilkuset Żydó w jakimś miescie niewiele zmienia...

Byly przypadki, ze grupa Polakow mordowała Polaków i nikt z tego tragedii nie robi...

Osobniki typu Feliks Dzierzynski to znacznie wieksza plama na narodzie Polskim niz jakies wiesniactwo które wymordowało część mniejszosci bo mieli na to przyzwolenie, w kazdym panstwie na swiecie by sie to w takiej sytuacji zdarzyło.

Wszedzie antysemici, wszędzie antysemityzm :D

Kwasniewski jest Żydem, przynajmniej w części, jjuz nawet nie wypiera sie tego, ze jego ojcem byl Rosyjski Zyd,, agent NKWD(zaslugujacy na smierc za bycie agentem NKWD a nie bycie Żydem). Zreszta Kwasniewski byl w PZPR, pozniej SLD, jest to alkoholik i prostak.. Jego pochodzenie nie ma ut nic do rzeczy.

Zresztą Żyd kojarzy sie z facetem w smiesznym ubraniu, ze smieszna fryzura, zarówno wybitni Żydzi jak Rothbard, Friedman, Rand itd. jak i Żydzi którzy byli postaciami negatywni, niekiedy wartami najwyzej odstrzału jak Marks, Trocki, Lenin itd. mieli z takim obrazem Żyda niewiele wspolnego...

Antysemitą jestem głównie dlatego, że nie podoba mi sie zydowska kultura, jezyk, kuchnia i mentalnosc, do Żydów jako ludzi nic nie mam, toleruje ich, zas dzisiaj antysemityzm ma wiecej wspolengo z nienawiscia, pomijajac Zydów komunistow to jestem na nich obojetny, niekiedy denerwuja, ale przeciez ich olewam.

ocenił(a) film na 1
skalp_el

Tak! Ja powiem, że Żydzi wymyślili holocaust i go przeprowadzili w Związku Radzieckim na dużo większą skalę niż Niemcy. Bolszewizm jest ich wymysłem, został przez nich sfinansowany i był przez nich kierowany. Żydzi mają na sumieniu największą zbrodnię na ludzkości. Jakoś nie widzę, by się tym specjalnie przejmowali. Ale jak ktoś im coś zrobił, uuu... to już zupełnie inna śpiewka... będą "ajwaje" do końca świata... i kajać się przed wielkim narodem żydowskim, przepraszać ich, sankcjonować bezkarność i, co najważniejsze, bulić...

ocenił(a) film na 1
Kam11_filmweb

Autorem przemówienia prezydenta Obamy z "polskimi obozami śmierci" był Żyd Emanuel Israel Rahm, który swego czasu bardzo gęsto musiał się tłumaczyć ze współpracy z izraelskim wywiadem i wielu jakoś nie przekonał...

ocenił(a) film na 3
pm_marczak

Ida, to faktycznie najnowsza forma przerzucenia już całej odpowiedzialności za wszelkie zbrodnie IIWŚw na Polaków. Tam już nie ma nawet "nazistów"! Co się tyczy win Żydów we wszelkich draństwach jednoznaczną odpowiedź dał rząd państwa Izrael w odpowiedzi na wniosek wnisekstradycyjny IIIRP do państwa Izrael o ekstradycję niejakiego Morela, kata w powojennych obozach jenieckich. Otóż stwierdzono tam ni mniej ni więcej, że Żydzi NIGDY nie są zbrodniarzami, a co najwyżej ofiarami. Dzięki propagandzie michnikowszczyzny z Marca 68' zrobiono kolejną gehennę żydowską. Nic się nie mówi o tym, iż po pierwsze żarli się partyjni Żydzi z resztą partyjnych, a po drugie bardzo wielu, którzy wówczas opuścili PRL zrobili to ze strachu przed sądem za swoją działalność dokładnie tak samo jak uczynił brat Michnika i Wolińska. Ani Michnika, ani Wolińskiej władze Szwecji i WB nigdy Polsce nie wydały.

skalp_el

a czy Panstwo Żydzi nie mogliby po prostu zamieszkac u siebie ? Przeciez to nie sa bociany, ze musza sie przemieszczac do innych krajow.

ocenił(a) film na 10
Tho

A czy ty nie możesz zamieszkać u siebie?

skalp_el

Mieszkam u siebie, w Poznaniu. Jesli uwazasz ,ze Wielkopolska nie jest miejscem dla Polaka, to prosze wskaz jakie powinienem miec ?

ocenił(a) film na 10
Tho

A Pasikowski mieszka w Łodzi.

skalp_el

Nie wiem jakiej narodowości jest pan Pasikowski, jednak podtrzymuje, ze najlepiej gdyby Państwo Żydzi zamieszkali u siebie w kraju. Nie byloby niepotrzebnych dyskusji i oskarzen.

ocenił(a) film na 10
Tho

Kto konkretnie ma mieszkać "u siebie"? Niektórzy Polacy mają żydowskie pochodzenie i mieszkają w Polsce od pokoleń. Zresztą, czemu akurat o Żydach piszesz? Przecież w Polsce mieszkają też np. Niemcy, Wietnamczycy i inni.

ocenił(a) film na 10
Tho

Aha, co do Pasikowskiego, to trudno nie wiedzieć jakiej jest narodowości... już po samym nazwisku można się domyślić. Chyba, że coś insynuujesz.

skalp_el

to znaczy co wiedziec czytajac nazwisko " Pasikowski", jaką narodowosc i uzasadnij. Problem polega na niekonczacej sie dyskusji o problemach zydowskich, ktora zaczela w Tygodniku Powszechnym u schylku lat 70 ub. wieku, wieczne imputowanie ,ze Polacy sa winni nieszczesc Zydow, ze za malo pomagali, ze byli antysemitami. Po co Polsce te problemy, jesli ktos czuje sie Zydem niech sie przeprowadzi i wklada cala swa energie w rozwoj swego panstwa. Jaki byl cel krecenia filmu, ktory jest antypolski ? Do tego zostal wyprodukowany z podatkow, ktore miedzy innymi ja place.

ocenił(a) film na 10
Tho

Proszę, pisz po polsku, bo trudno czyta się coś takiego co tu napisałeś.
Nazwisko Pasikowski jest polskie, wiec można z tego wywnioskować, ze jest Polakiem. A może sobie być nawet Chińczykiem, bo pochodzenie nie ma żadnego znaczenia, chyba, że dla ksenofobów.
Polacy są winni m.in. zbrodni w Jedwabnem. "Pokłosie" nawiązywało do tej zbrodni dokonanej przez Polaków z inspiracji Niemców.
"Getto ławkowe" i pogromy Żydów w międzywojennej Polsce są dowodem na silny antysemityzm wówczas panujący. Dziś silny antysemityzm możemy zobaczyć w Internecie, na forach wielu portali jak Onet.pl, czy wp.pl, na trybunach boisk piłkarskich i w wielu innych miejscach. Często o tym dyskutuję. Najpierw oponent zwykle zaprzecza, że Polacy to antysemici, potem twierdzi, że antysemityzm został "wymyślony" przez Żydów (termin "antysemityzm" został wymyślony przez samych antysemitów), następnie, że Żydzi to tak naprawdę Żydami nie są, więc nie można być antysemitą, skoro oni nie są Semitami (tak jakby nienawiść do określonej grupy nie miała tu żadnego znaczenia), na koniec okazuje się, że Żydzi "zasłużyli" na takie traktowanie, bo przecież nikt nikogo bez powodu nie nienawidzi.
Bij się w piersi za własne grzechy. Jak już zostaniesz z nich rozgrzeszony, to wtedy zwracaj uwagę na grzechy innych.

PS. Film "Ida" też jest antypolski? No nie rozśmieszaj mnie!

użytkownik usunięty
skalp_el

Chodzi o to, że w Polsce panuje do tej pory silny antysemityzm. Ma on charakter powszechny i większość ludzie nie zdaje sobie sprawy z subiektywności własnych postaw. Często mówią "nie mam nic do Żydów, ale gdy to i tamto, to ja to to i tamto". Trudno to przezwyciężyć, ponieważ antysemityzm stał się częścią pewnej kultury. Na szczęście Skalpel i ja jesteśmy tego świadomi.

ocenił(a) film na 10

Nudzisz. Mam zapisane twoje żydożercze wypowiedzi jako dowód szerzenia rasizmu.

użytkownik usunięty
Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) film na 1

A co wy macie do Polaków? Może się wreszcie odczepicie? Gdzie was lubią? Gdzie?!?!? Jakie są przyczyny tego, że dosłownie wszędzie i w każdej epoce historycznej byliście tak znienawidzeni? Wszyscy się mylą, a wy niewiniątka?

polska powinna zydom wystawic rachunek..gdyby nie polacy zginełoby ich znacznie wiecej..zamiast tego rzad pisze ustawy pozwalajace odzyskiwac im majatki,zamiast tego buduje muzeum zydowskie(najdrozsze jakie powstało w polsce)za nasze pieniadze
..dotuje film ktory idzie w swiat i pokazuje jacy to zli byli polacy..problem w tym ze jak ktos sie czasem wk..wi i powie cos głosno to od razu z nim jada,ze antysemita...

skalp_el

Prosze zrozum, o czym pisze caly czas. Polsce nie sa potrzebne tematy zawiazane z Zydami. Jesli ktos sie nim czuje, niech sie stad wyprowadzi i tam sie wypowiada, kreci filmy w ktorych Polacy morduja Zydow i robi to za pieniadze innego panstwa. Jestes osoba, ktora lubi Zydow, dobrze , fajnie, lecz gdyby ich nie bylo nie byloby tego tematu. Moglibysmy rozmawiac o czyms przyjemniejszym.
To sa manipulacje. Podczas wojny ginie wiele ludzi w bardzo niesprawiedliwy sposob. Teraz mowi sie ,ze tylko Zydzi tam gineli. To wskazuje tez kto zarzadza polska kinematografia i jakie sprawy sa najwazniejsze ( np film Poklosie, Ida )

ocenił(a) film na 10
Tho

Wcale nie "mówi się", że ginęli tylko Żydzi. Ty pragniesz, by tak "się mówiło", bo miałbyś wtedy uzasadnienie dla swojej ksenofobii. Żydzi od wieków tworzyli historię naszego kraju i są częścią nas. Częścią naszej historii są także zbrodnie dokonywane przez Polaków, o których państwo, poprzez instytucje typu IPN stara się nie mówić. Powstało setki filmów o bohaterstwie Polaków i nikt tego nie kwestionuje. Teraz nadszedł czas, by powiedzieć o grzechach naszego narodu, dlatego bardzo dobrze, że powstają takie filmy, powinno ich powstawać więcej, by wreszcie przestawić tą chorą ksenofobiczną mentalność części narodu.
Takie fałszowanie historii, zaprzeczanie oczywistym zbrodniom, wywyższanie takich zbrodniarzy jak "Łupaszka" i "Ogień" i porównywanie ich do "Nila", lukrowana historia Polski kreowana przez IPN, to jest właśnie działanie antypolskie, antypatriotyczne. I niestety wpisujesz się w to.

skalp_el

Nie ma potrzeby by Zydzi byli czescia polskiej kultury i historii. Nie musze tez dociekac, kto jest Zydem i tworzyl cos w Polsce , a kto nie. Miejsce kazdego narodu jest u siebie. Przed kilkuset laty nie bylo tu ich, a historia pokazuje ,ze gorzej byc z nimi, niz bez nich. Dzis nie wiemy kto kim jest w panstwie. Kazdy ma polskie nazwisko, ale z pochodzeniem to juz roznie. Nie wiem tez w czyjej intencji podejmuje decyzje. Natomiast bezsprzecznie duch w narodzie ginie, czego jestes przykladem , o ile nie jestes Zydem

ocenił(a) film na 10
Tho

Żydzi są, byli i będą częścią Polski.
Pochodzenie człowieka nie ma kompletnie żadnego znaczenia.
Żałosny antysemita, brzydzę się takimi jak ty, jesteś obrzydliwy.

skalp_el

Uzasadnienie poprzez obrazanie, toz to sa metody lewaków szanujacych wolnosc ( byle nie moja, czyli np katolicka ), pederastwo, lesbijskosc, eutanazje, poprawnosc i wyrywkowe poszanowanie ( w szczegolnosci osob pochodzenia zydowskiego ). Samo to, ze glownymi wlascicielami bankow i mediow w Europie i Ameryce Polnocnej to Zydzi, trudno zalozyc, ze oni mieszkajac w Polsce postepuja sprawiedliwie i dla dobra Polakow ( mam na mysli narodowosci polskiej ) . Stad byc moze znalazly sie pieniadze na film Ida mowiacy o "polskim antysemityzmie".Twoja wypowiedz swiadczy o twym wychowaniu. Prosze zmien sie.

ocenił(a) film na 10
Tho

Haha, znów standardowy bełkot o lewakach. Każdy kto ma inne zdanie niż ty jest lewakiem. Znów bełkot o Żydach panujących na światem. To przechodzi ludzkie pojęcie, że w XXI wieku ktoś pisze takie bzdury.
Stwierdzam fakt. Nienawidzisz ludzi z powodu ich pochodzenia, narodowości, to jest obrzydliwe. Takie myślenie propagowali naziści, ty robisz to samo.
Żałosne.

skalp_el

Uzasdniasz tym ,ze mnie obraziles w poprzednim poście? Nie rozumiem obroncow Zydow, jesli nimi nie sa. Powiedz co Toba kieruje ? Czemu nie sprawdzisz kto jest z pochodzenia wlascicielem roznych bankow, studiow filmowych, gazet i agencji informatycznych ?
Poczucie wspolnoty powoduje ,ze nie kala sie wlasnego gniazada, film "Ida" to robi, sadze ,ze powstal w wyniku jakiegos lobbowania o charakterze Zydowskim.
Polsce nie sa potrzebni Zydzi, choc ich lubie przegadalem z nimi tysiace godzin, potrafia tworzyc fajne rzeczy czasem. Ale ich miejsce jest w ich panstwie.
W Polsce jest zle, trudno powiedziec kto jest winny, ale gdyby osob tej narodowosci nie bylo na wielu eksponowanych miejscach, to z pewnoscia mozna powiedziec kto winny nie jest.
Jeszcze raz zapytam co Toba kieruje? Jesli jestes z pochodzenia Zydem nie musisz odpowiadac.

skalp_el

Nie jestem antysemitą, jestem za tym by Polska byla jednonarodowa, poniewaz od 1980 roku jest tu ciagly kryzys. Jesli bedzie tak dluzej nasz kraj moze zniknac z mapy swiata. Mysle, ze taka Polska ( jednonarodowa ) bedzie umiala wyzwolic sie z biedy i kryzysu.
Cala prywatyzacja przebiega nad glowami Polakow. Nie ma polskich gazet, nie ma polskich bankow, sa za to produkcje mowiace o morderstwie Zydow przez Polakow. Czemu to ma sluzyc , udowodnieniu swiatu po raz kolejny, ze nie zaslugujemy na niepodleglosc?
W zwiazku z tym ,ze nie odpowiedziles mi na pytanie sadze ,ze jestes Zydem, co zmienia troche wymiar naszej rozmowy.

skalp_el

hahahhaa nie wiem czy zartujesz ,ale jesli nie to jestes niezlym ewenemtem wsrod dziwakow. Na mojej liscie ladujesz wysoko. Naprawde zabawny ostatni twoj komentarz :)

ocenił(a) film na 8
Tho

Typowy "unik" antysemitów: > nie mam nic przeciwko Żydom, ale niech się wynoszą z mojego kraju <. Pamiętaj, że Polacy nie są właścicielami Polski, tylko w niej mieszkają; mieszkać w niej a nawet być obywatelami mają prawo przedstawiciele dowolnych nacji i grup etnicznych.
Generalnie - państwa narodowe (jak i ksenofobiczne religie) są nieszczęściem świata i powinny zniknąć. Wszyscy ludzie są równi. Patriotyzm jest dobry, ale szowinizm i ksenofobia to zło.

ocenił(a) film na 1
jak45

"Pamiętaj, że Polacy nie są właścicielami Polski, tylko w niej mieszkają;"

Brednia, Polska to wlasnosc narodu Polskiego

"Generalnie - państwa narodowe (jak i ksenofobiczne religie) są nieszczęściem świata i powinny zniknąć. "

Brednie, panstwa narodowe sa naturlane i nie ma w nich wewnetrznych sporow, Izrael dązy do stania sie panstwem narodowym bo wie, ze upadnie, kazde nienarodowe panstwo w konca upada, Ukraina, Izrael, w kazdym panstwie z mniejszosciami sa problemy

"Wszyscy ludzie są równi. "

Komusze brednie, ludzie dziela sie na lepszych i gorszych.

ocenił(a) film na 8
Al_Bundy

Państwo, to nie własnośc prywatna, z którą robisz, co chcesz, Mieszkać w Polsce mają prawo inni też.
Czy USA to państwo nietrwałe i w końcu upadnie?
Gdyby nie było państw narodowych, nie byłoby problemów etnicznych. A może masz rację, może to podział na narody jest nieszczęściem ludzkości?
Równość ludzi to nie "komuszy" pomysł.
Oczywiście to ty należysz do tych "lepszych"? Hitler próbował udowodnić, że do gorszych - i o mało co mu się nie udało.

ocenił(a) film na 1
jak45

Panstwo to instytucja, zas kraj to w zasadzie jest zbiór własnosci prywatnych, zreszta nie o to chodzi, chodzi o sama idee, wiekszosc krajow istnieje dla narodow, sensem istnienia Polski jest narod Polski.

Oczywiście, ze USA w koncu upadnie, akurat to, juz widac, akurat słabna przez nieprzecietna głupote prezydenta, aczkolwiek bedzie gorzje.

Zresztą Ukraina i Izrael problmy maja.

Problemy etniczne powodują sme mniejszosci, zarówno antysemityzm jak i antymuzulmanizm nie wzial sie sam z Siebie. Panstwa narodowe nie sa zle, zreszta w Europie wiekszosc narodow ma swoje panstwo.

Podzial na narody jest naturalny, nie mowiac o konkurencji miedzy nimi,

Rownosc nie istnieje, jest calkowicie nierealna.

Adolf Hitler to przedstawiciel narodu Niemieckiego, cechy narodowe ksztaltuje glownie jezyk, to w jakim jezyku myslimy ma wplyw na to jak myslimy, Niemcy dobrze nadaja sie do nauk scislych bo mysla uporzadkowanie, po faszystowsku, jednak warunki geograficzne, atmosferyczne i skomplikowany jezyk Polski sprawiaja, ze Polacy są ponad wszystkimi innymi narodami, pod prawie kazdym wzgledem i jak maja odpowiedni rzad to są niezwyciezeni.

jak45

Tylko Europa i Stany maja takie nowoeczesne podejscie, do sprawy osiedlania sie nowych nacji na ich terenach ( przy czym USA tylko deklaruja, a nie wpuszczaja ). Nawet Izrael, czyli panstwo ludzi ktorych jak rozumiem koichasz, nikogo nie wpuszcza i niszczy inny narod w swym panstwie.
Europa wielonarodowosciowa pokazuje juz swa slabosc. Zamach we Francji to preludium do tego co moze byc dalej. Nie zdzowie sie jak plodni Arabowie przejma w Europie zachodniej wladze ( bo bede zintegrowani i bedzie ich juz duzo ) i nakaza przestrzeganie ich religii, po kara smierci nawet.
Kraje jednonarodowe sa silne wewnetrznie.
Twoja teza to zwykla poprawnosc polityczna i az milo sie patrzy jak Ci wyprali mozg.
Proponuje pare ksiazek z historii i analize tego.

ocenił(a) film na 8
Tho

Nie przyszło ci do głowy, że poprawność polityczna ma zwolenników właśnie ze względu na brak prania mózgu?
Świat dąży do integracji (globalizację już mamy), zaniku państw narodowych, laicyzacji i paru jeszcze postępowych rzeczy. Co nie znaczy, że nie będzie związanych z tym problemów (zachowanie zdrowej etniczności, walka z agresywnością korporacji międzynarodowych, fanatyzmów religijnych, skłonnościami do autorytaryzmu, itd.). Kluczowe dla tego procesu będą edukacja i dystrybucja dóbr - a z tymi jest w tej chwili dramatyczna sytuacja.

jak45

Tak to co sie dzis dzieje ma pewna rzesze zwolennikow, szczegolnie tych, ktorym sie dobrze powodzi. Globalizacja oznacza brak konkurencji, produkty, ktore otrzymujemy sa kiepskiej jakosci, reklamacje nie maja sensu, poniewaz produkt konkurencyjny jest podobnej jakosci, a moze nawet oba podmioty sa wlasnoscia tej samej korporacji.
Obecna wolnosc polega na zapieprzeniu do smierci na smieciowych umowac, pensjach i mozliwosci bycia gejem lub lesbijka.
Zwykly czlowiek nie ma wplywu ani na wyniki wyborow, ani na obywatelske oddzialywanie na sily rzadzace.
Jesli czujesz inaczej jestes slepy i gluchy.
Tysiace lat, ktore ludzie wypracowali by wzniesc sie na wyzyny rujnuje teraz bylejakosc nijakosc i sex z byle kim.
Czy to jest w ogole czlowieczenstwo?
Czuje sie jak w zagrodzie, zwierzyna potrzebna swemu panu by ja maksymalnie wykorzystal.

ocenił(a) film na 8
Tho

Masz rację, że w ciężkich czasach żyjemy, ale właśnie to, o czym pisałem wyżej, jest szansą. Gdyby tylko ludzka głupota, zaślepienie nietolerancją i nieposkromniona chciwość nie przeszkadzały...

jak45

Tolerancja owszem, np ludzie obywatelstwa zydowskiego w Izraelu krecacy film "Ida". Choc nie bylbym zadowolony z takiego filmu, ale potrafilbym to zrozumiec, ich kraj, ich problemy gdzies kiedys w Polsce. To moja tolerancja, ale krecenie takiego filmu w Polsce wzbudza wielka niechec i rozczarowanie, niemoc.
Puszczanie takiego serialu w naszej tv jak "Nasze matki, nasi ojcowie" to ublizanie Polsce, i to sie dzieje w naszym kraju !!!
Masz zle wyobrazenie o slowie tolerancja.
Moja corka mowi ,ze nie ma nic przeciw gejom. Powiedzialem ,ze kiedys przyjde z moim chlopakiem do niej.... a ona no jak Ty tato nie mozesz, nie jestes taki ( przerazila sie )... wiec jaka jest jej tolerancja ? Gdzie jest granica ?
Pewnie juz dawno przekroczona.
Problemem sa powiazania kapitalowe, w Polsce prawdopodnie nie ma zadnej gazety z polskim kapitalem, one pisza to co nakaze im ich zarzad. Pisza to co TY rozumiesz jako swoja wolnosc i nowoczesne idee.
Tylko one wcale nie sluza naszemu narodowi.
Upadlaja go i robia wielu sieczke w glowie.

ocenił(a) film na 1
skalp_el

Narodowi socjalisci nie zawsze sie mylili, Hitler mowil, ze jak nie zniszczy ZSRR to ZSRR zniszczy swiat i ma racje, gdyby nie straty zadane przez Niemcow, oraz w zasadzie podzial europy (gdzie niestety Polska dostala tam gdzie dostala) to ZSRR rozpetalo by wojne swiatowa, a jakakolwiek zbrodnia niemiecka mieknie przy sowieckich, Hitler to przy Stalinie cienias.

ocenił(a) film na 1
skalp_el

Żydzi nie byli, nie są i nie będą częścią Polski ani żadnego innego kraju. Oni się nigdy nie aklimatyzują. Nigdy, przenigdy. Zawsze tworzą państwo w państwie. Tylko jakiś ostatni ślepiec może tego nie dostrzec.

ocenił(a) film na 10
robokopo

Tylko obrzydliwy ksenofob może napisać coś takiego.

ocenił(a) film na 1
skalp_el

Mityguj się z tą "obrzydliwością", bo ci jej nie starczy, ostatni naiwniaczku, kormoranie z szeroką gardzielą przystosowaną do natychmiastowego wchłaniania syjonistycznej propagandy...

ocenił(a) film na 10
robokopo

Nazywam rzeczy po imieniu. Tyle w tobie człowieka co w pantofelku.

ocenił(a) film na 1
skalp_el

Nie ty nazywasz. Tylko ci, którzy wysmażyli ten "światopogląd", który ty przez swoją szeroką gardziel połknąłeś z całokształtem innych podszeptów...

ocenił(a) film na 10
robokopo

Bełkoczesz. Nienawiść zżarła ci kawał mózgu.
Żegnam.

ocenił(a) film na 1
skalp_el

Ile razy można żegnać i unosić się tym honorem? To, co ty nazywasz "nienawiścią", jest zwyczajnym REALIZMEM. U ciebie jest tylko bezwiedne wydalanie z siebie popłuczyn propagandowych mantr wysmażonych zupełnie gdzie indziej i bynajmniej nie w twoim interesie... Zrozumiesz to jednak dopiero, gdy poddasz się DETOKSOWI antypropagandowemu. Inaczej będziesz zawsze żył w innej dymenzji...

ocenił(a) film na 8
skalp_el

Ze zdziwieniem zauważyłem, że zablokowali Ci dwa wpisy. Radzę zablokować wszystkie wpisy "robocopo" - ewidentnie są niezgodne z Konstytucją i wypełniają kryteria przestępstwa [Ustawa z dnia 06 czerwca 1997 r. Kodeks karny (Dz. U. z 1997, Nr 88, poz. 553 z późn. zm.), zakazuje nawoływania do nienawiści oraz znieważania z przyczyn różnic narodowościowych, etnicznych, rasowych, wyznaniowych albo ze względu na bezwyznaniowość.]