Pomijam techniczny aspekt fatalnego, niestety typowego dla polskiego kina, udźwiękowienia tego obrazu.
Jest to przede wszystkim następny film wymierzony przeciwko Polsce i Polakom, obok takich „dzieł” ostatnich lat jak Joanna czy Pokłosie, w których nasz naród jest przedstawiony jako krwiożercza tłuszcza mordująca Żydów (tu: siekierą!), żeby zawłaszczyć ich dorobek. Nie wiem, czy takie zdarzenia miały miejsce w ogóle. Oprócz nierzetelnej, a wręcz kłamliwej relacji Grossa na temat Jedwabnego nie spotkałam się z inną historycznie potwierdzona okolicznością. Przyjmijmy jednak teoretycznie, że fakt zamordowania Żydów przez Polaków, gdzieś miał miejsce, ludzie są różni. Ale gdzie proporcja? Polacy są najliczniejszą grupą wśród odznaczonych medalem „Sprawiedliwy Wśród Narodów Świata”, bo w znakomitej większości Żydów ratowali, a nie mordowali. To był bodaj jedyny kraj, gdzie za jakąkolwiek pomoc okazaną Żydom, groziła kara śmierci, niekiedy całej rodzinie. Jak zatem wytłumaczyć fakt, że nie powstał ANI JEDEN obraz filmowy mówiący o tym, że Polacy ratowali swoich żydowskich sąsiadów?
Dlaczego zabrakło funduszy na zrobienie fabularnego filmu o rodzinie Kowalskich z Ciepielowa, którą wymordowano za ukrywanie Żydów? (Powstał jedynie fabularyzowany dokument – świetny zresztą obraz). Dlaczego nie doczekał się ekranizacji wstrząsający reportaż H. Krall o Apolonii Machczyńskiej i jej rodzinie?
Dlaczego nie powstał film o Rotmistrzu Witoldzie Pileckim, który na ochotnika udał się do Auschwitz, by zdobyć dowody na hitlerowskie zbrodnie i przekazać je na Zachód?
Na tej ziemi tysiące ludzi zdało egzamin z człowieczeństwa, niosąc pomoc z narażeniem życie swojego, i najbliższych. A jaki przekaz niosą o Polakach w świat wymienione wyżej dzieła? Kto nas ma szanować, jeżeli my sami nie potrafimy odnajdywać w swoich dziejach tego, co piękne i dominujące.
Pytam, czy nas można porównać np. z Francuzami, którzy rękami swoich żandarmów ręka w rękę z Niemcami wywlekali swoich obywateli żydowskiego pochodzenia z domów i pędzili na stadion, by tam ich przetrzymywać w nieludzkich warunkach przed deportacją do obozów?
Straszne jest także to, że Pawlikowski zdaje się także usprawiedliwiać rolę i postawę Żydów po wojnie, gdy w znacznej liczbie zasilili szeregi UB i znęcali się nad takimi Polakami, jak wspomniany Rotmistrz Pilecki.
Czy to naprawdę jest uczciwe?
A jak wyglądają Żydzi z osiedli powstałych na ziemiach ukradzionych rdzennym mieszkańcom wbrew prawu międzynarodowemu? Co będzie, jak państwa arabskie postanowią odpłacić wam pięknym za nadobne i USA nie posmarują miliardami dolarów wyłudzanymi na amerykańskich podatnikach przez waszą V kolumnę? Myślisz, że wtedy będzie exodus m.in. do Polski?
nazwiska i fakty poproszę, bo dla mnie wyssałeś to rękawa. Ida jako "polski" kandydat do Oskara to dowód na hoolywodzkie zapotrzebowanie. To środowisko opanowane przez ....
Zamiast słowa Polacy zamiennie możesz użyć 'wszyscy ludzie', bo taka jest właśnie mentalność człowieczeństwa. Wszyscy chcą być wychwalani, nikt lub mało kto lubi być oczerniany. Chodzi jednak przede wszystkim o to, że mało powstaje filmów o heroicznej i altruistycznej postawie Polakow wobec Narodu Zydowskiego, bo teraz powstają filmy na skalę światową, które mogą utwierdzać innych ludzi, nie znających dokładnie historii, że to Polacy byli zbrodniarzami, że my to ci najgorsi, to były nasze obozy i to my mordowaliśmy, co mija się z prawdą. Najbardziej boli zła interpretacja i niedocenienie wysiłków, bezinteresownej pomocy naszych przodków... I tu też nie chodzi o przyznawanie nam jakichś nagród. Chcemy by fakty były faktami.
No i oczywiście, nie wszyscy Polacy byli gotów do poświęceń. Tylko, ze tą część Polaków, którzy zabijali Żydów, to mały odsetek wszystkich Polaków. A tworząc takie produkcje jak Ida, moze się wydawać, że to więcej było Polaków morderców aniżeli Polaków ratujących.
Włączę się w rozmowę - Głupi Polak , głupi Żyd cecha wspólna ? Głupota nie ma narodowości !!! Dużo mogę zarzucić żydom ale i dużo zarzucam polakom - jaki rozum takie hasła. My Polacy mamy problem z własną historią - dlaczego ? Bo wiedzy mało rozumu mało etc. Wy Żydzi macie problem z antysemityzmem - pytam gdzie on jest ? Antysemityzmu nie ma - są grupki imbecyli bez żadnej wiedzy i ideologi, bez pomysłu na siebie. Trzeba zatem wskazać winnego. Kogo ? Żyd !!! W końcu zabili Jezusa hahaha. A żydom to na rękę bo na tym budują własne usprawiedliwienie własnych działań chociażby w Palestynie. W nas i w was są i dobrzy i źli...
1. Jezusa zabili rzymianie. Żydzi o ten wyrok tylko zabiegali.
2. Kiedy mówimy o głupocie, przychodzi nam to bardzo łatwo. Mówimy "ludzka głupota" i takie tam różne rzeczy. Ludzki umysł jest tak skonstruowany, że mówiąc o głupocie, stawiamy się do niej w opozycji. Nigdy nie przyjdzie nam do głowy, że tkwimy w oku cyklonu.
Strasznie się wzruszyłem losem Żydów... Tak samo jak Żydzi losem Polaków... A jest znany CHOĆ JEDEN przypadek Polaka uratowanego przez Żyda? Dlaczego to Polacy mieli was ratować, a wy już nas nie? Bo co? Bo ratowanie żyda przez goja to zwyczajne wyjście na przeciw przeznaczeniu tak dokładnie opisanemu w Talmudzie?
A oprócz potwarzy "ograniczony intelektualnie głupiec", która punktuje Twoją i moją wrażliwość, masz mi coś do zarzucenia?
Oprócz tego, to nic. Chyba, że moje złe samopoczucie spowodowane przeczytaniem Twojego komentarza :)
Nie widzę związku, czy czuję się polakiem czy nie. Na pewno żaden film nie zachwiałby mojej polskości, ani nigdy nie doszukiwałbym się w żadnym filmie na siłę antypolskości. A Ty widzę, masz z tym duży problem. I nie masz prawa decydować kto w Twoim mniemaniu jest polakiem, a kto nie.
Z premedytacją, gdyż wiedziałem, że będzie to Twoja jedyna i największa bolączka.
To proponuję napisać "żyd" z małej litery. Zobaczymy, czyś tutaj tak samo pyskaty jak w przypadku Polaków...
Będzie Oskar, będzie. Z Wałęsą się nie udało. Film o niczym ale siekiera użyta właściwie. Polska judeożercza masa morderców z siekierami od wieków przyciągała wyznawców religii mojżeszowej. Przybywali z całego świata, bo tylko tu była gwarancja męczeńskiej śmierci ze strony katolików. (co prawda niektóre rody czekać musiały i ponad sto lat)
Nie dziwię się reżyserowi, że dziwią go coraz to nowsze nagrody, faktycznie nieporozumienie jakieś.
a może kluczem jest nie reżyser, ale scenarzystka , Rebecca Lenkiewicz? Kim ona jest?
To straszne. Nie powinna się zajmować niczym istotnym w życiu, bo jeszcze kogoś zarazi.
Film istna masakra. Wszystko jednowymiarowe. Polacy są odpowiedzialni tylko za jakąś straszną zbrodnię na Żydach i to sami antysemici, młoda zakonnica to kołek który kompletnie nie wie czego chce od życia i czuje straszną chuć, sędzina z kolei tylko pije, użala się nad sobą i daje d..py. Na dodatek film z fatalnie zrealizowanym udźwiękowieniem do tego stopnia że żeby coś zrozumieć to trzeba aż korzystać z napisów. Wielkie LOL.
Zazwyczaj oglądając polskie filmy wcielamy się w role gnębionych, poniewieranych ofiar, tym razem jednak możemy poczuć się przez chwilę jak kaci mordujący ludzi i rujnujący życie ich bliskich. I za to jakże "miłe" urozmaicenie dziękuję twórcom tego filmidła.
Możesz to sprecyzować? Znasz może moich rodziców? Wiesz o nich coś czego ja nie wiem?
Nie znam, ale przeczytałem twoje wpisy. Nieźli jajcarze, że spłodzili takiego intelektualistę.
To tak jakbym napisał, że jesteś debilem. Ja ciebie przecież nie obrażam tylko stwierdzam fakty. Taką logiką się w tym momencie kierujesz.
Też jestem ciekawa, co Ty człowieku masz za argumenty w obronie swoich tez? Obrzucanie prymitywnymi insynuacjami tych, którzy mają inne zdanie?
Dyskusja o filmie zeszła na p*erdolenie o antypolskim charakterze filmu. Antypolski to jest Jerzy Robert Nowak, który napisał książkę "100 kłamstw Grossa" wdając się w durną polemikę z tym polsko-amerykańskim Żydem. Wystarczy poczytać Onet, aby znaleźć pełno chamskich komentarzy na temat Żydów i Izraela. Strefa Gazy dostarczyła nowe paliwo dla miłośników biednego narodu palestyńskiego. Narodu od początku wymyślonego, bo nigdy nie istniał, tak jak nie istniało nigdy państwo palestyńskie.
Ludziom marzy się film o tym, jak Polacy serce sobie wyrywali, żeby uratować Żydów.
A drugim marzą się filmy które w świecie zmieszają Polaków z błotem. Pisząc o nie istnieniu jakiegoś narodu tylko pokazujesz że niczym nie różnicie się od innych oszołomów którzy ostatecznie zgotują nam nuklearną zagładę. Radośnie przywitam błysk jasnego światła.
Skąd przypuszczenie, że ludziom się taki film marzy? Od kiedy to ratowanie Żydów jest jakimś wyjątkowym poświęceniem, które wymaga 'wyrywania serca'? Ty segregujesz ludzi! To jest straszne! Uważasz, że ludzie chcą coś udowadniać, a zwłaszcza, że Żydów ratowali, bo ratowanie Żydów to coś największego na świecie.
Polacy nic takiego nie chcą, po prostu chcą, by się od nich odczepili hochsztaplerzy pokroju Grossa i kilku innych spryciarzy, a takich i w Polsce niestety nie brakuje.
Bo Gross to zwykły kłamca ktory żyje z tego ze oczernia Polaków ....DLA NIEGO WSZYSTKO JEST CZARNE .
"Narodu palestyńskiego, który nigdy nie istniał"... O proszę! Hasbara w całej okazałości... A czytałeś na kursiku w Hajfie publikację niejakiego Szlomo Sanda "The Invention of the Jewish People"? Jak kazali wam się wasi oficerowie prowadzący z nią na forach internetowych obchodzić?
Tylko dialogi byly dla mnie nie dosc wyraznie slyszalne, ale caly stricte postprodukcyjny dzwiek byl ok..
ciekawe że tyle lat po wojnie już przeciez druga dekada XXI wieku leci a w Polakach nadal jest tyle nienawisci do Żydów. i to rownież w tych młodych bo chyba tacy piszą pod tym wątkiem. skąd się to bierze? prosta odpowiedź to narodowe kompleksy i frustracje. no i w indywidualnych przypadkach zwykła głupota. ale to nie tlumaczy dlaczego akurat w Polsce antysemityzm jest tak potężny i nie słabnie z czasem mimo że przecież prawie wszystkich Żydów w Polsce się wymordowało (nawet w Niemczech przeżyło wojnę więcej Żydów niż w Polsce) i teraz jesteśmy jednym z najbardziej homogenicznych etnicznie państw w Europie i na świecie. może ktoś zna odpowiedź?
Film IDA w bogatej tkance własnej treści zawiera - między innymi - krytykę prostackiego antysemityzmu niektórych mieszkańców Polski. Dlatego właśnie czuje się Pan, Panie BartSmith, dotknięty, ugodzony trafną wymową tego filmu. Miło mi to słyszeć, jak bardzo się Pan piekli i złości: oznacza to bowiem, że strzał był celny.
Skąd moja, tak sroga ocena Pana osoby?
Czy nie odpowiedział Pan wcześniej użytkownikowi Vermesowi , gdy ten ubolewał nad powszechnym w Polsce antysemityzmem i zanim użytkownik Vermes jeszcze nie wytrzymał z nerwami: "co ty u nas jeszcze robisz? Przenieś się tam, gdzie nikt nie będzie ciebie irytował. A może lubisz chodzić tam, gdzie patrzą na ciebie z byka?".
Czy napisał Pan w podobny sposób do użytkownika sygnującego się obrazkiem Gwiazdy Dawida? Napisał Pan, czy nie napisał?
Pozwala Pan sobie na podobne sformułowania, czy nie? Istnieje powód dla portretu w filmie "IDA", czy nie?
:
"Skoro jesteś taki sprawiedliwy to może napiszesz coś o zabijaniu Palestyńczyków (cywilów) przez twój naród?"
Nie naród Żydowski, ale państwo Izrael. Wielu Żydów ma wrogi stosunek do polityki Państwa Izrael, między innymi przywódca Powstania w Gettcie Warszawskim, Marek Edelman.
czyli jak kogos bezpodstawnie oskarżasz i ta osoba się przez to oburza, to jest to "celny strzał"?
Większą zagadkę stanowi dlaczego uważasz niechęć do Żydów za głupotę, a np. nie do Rosjan, których w XX wieku wymordowano znacznie więcej niż Żydów. Ludzie się uprzedzają. I to w XXI wieku.
A jeszcze większą zagadką jest: czemu piękne Żydówki nie będą już nigdy więcej spać z Polaczkami?
Powiem Panu dlaczego: bo większość Polaczków cuchnie świńskim potem. Aż szkoda, że tych Polaczków na wojnie więcej nie wymordowano, prawda? Więcej byłoby powietrza, mniej przykrych miazmatów.
Zaraz, zaraz - zanim Panowie mnie będą oskarżać. Dlaczego Panowie uznają niechęć do Polaków za ostatnią podłość - podczas gdy na niechęć do Żydów przymykane jest oko? Mam wyjmować statystyki ilości popełnionych morderstw? A może to uprzedzenia w XXI wieku?
Panowie nie będą przymykać oka na jawne, prostackie objawy antysemityzmu - a wtedy ja nie będę przymykał oka na okropny antypolonizm niektórych środowisk. Nie będzie antysemityzmu, nie będzie antypolonizmu: problem zniknie.
Póki co ja mieszkam w Polsce i w Polsce będę się martwił o Polaków. Żydzi mają swoje organizacje, swój rząd, są dobrze zorganizowani. Dlatego guzik mnie obchodzi antysemityzm, obchodzi mnie antypolonizm. Szkoda, żebym martwił się o inne narodowości. Ciekawe, czy Żydzi się tak martwią o innych.
Rzeczpospolita była Ojczyzną i siedliskiem największej zbiorowości Żydowskiej na świecie, od początków istnienia Państwa Polskiego. Z całym szacunkiem, ale Pana i Pana kolegów jeszcze wtedy na świecie nie było.
Antoni Słonimski, jeden z Żydów zasymilowanych, przyczynił się do rozkwitu Kultury Polskiej w o wiele większym stopniu, niż Pan wojteczek, Pan BarthSmith i cała czeredy "prawdziwych patriotów" pijących wódkę pod trzepakiem.
No tak...Masz rację! Ale Słonimski stał po stronie Polski, a nie ją atakował. Tacy ludzie, jak Kazimierz Wierzyński stali po stronie Polski i Polaków, bo czuli się Polakami. Wierzyński napisał 'Czarny polonez', w którym bronił Polski przeciw sowietyzacji, o ludziach takich jak Tadeusz Mazowiecki pisał, że są to 'katolicy w stanie łaski ubeckiej'.