PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=546529}

Ida

2013
6,6 118 tys. ocen
6,6 10 1 117925
7,4 74 krytyków
Ida
powrót do forum filmu Ida

Pomijam techniczny aspekt fatalnego, niestety typowego dla polskiego kina, udźwiękowienia tego obrazu.
Jest to przede wszystkim następny film wymierzony przeciwko Polsce i Polakom, obok takich „dzieł” ostatnich lat jak Joanna czy Pokłosie, w których nasz naród jest przedstawiony jako krwiożercza tłuszcza mordująca Żydów (tu: siekierą!), żeby zawłaszczyć ich dorobek. Nie wiem, czy takie zdarzenia miały miejsce w ogóle. Oprócz nierzetelnej, a wręcz kłamliwej relacji Grossa na temat Jedwabnego nie spotkałam się z inną historycznie potwierdzona okolicznością. Przyjmijmy jednak teoretycznie, że fakt zamordowania Żydów przez Polaków, gdzieś miał miejsce, ludzie są różni. Ale gdzie proporcja? Polacy są najliczniejszą grupą wśród odznaczonych medalem „Sprawiedliwy Wśród Narodów Świata”, bo w znakomitej większości Żydów ratowali, a nie mordowali. To był bodaj jedyny kraj, gdzie za jakąkolwiek pomoc okazaną Żydom, groziła kara śmierci, niekiedy całej rodzinie. Jak zatem wytłumaczyć fakt, że nie powstał ANI JEDEN obraz filmowy mówiący o tym, że Polacy ratowali swoich żydowskich sąsiadów?
Dlaczego zabrakło funduszy na zrobienie fabularnego filmu o rodzinie Kowalskich z Ciepielowa, którą wymordowano za ukrywanie Żydów? (Powstał jedynie fabularyzowany dokument – świetny zresztą obraz). Dlaczego nie doczekał się ekranizacji wstrząsający reportaż H. Krall o Apolonii Machczyńskiej i jej rodzinie?
Dlaczego nie powstał film o Rotmistrzu Witoldzie Pileckim, który na ochotnika udał się do Auschwitz, by zdobyć dowody na hitlerowskie zbrodnie i przekazać je na Zachód?
Na tej ziemi tysiące ludzi zdało egzamin z człowieczeństwa, niosąc pomoc z narażeniem życie swojego, i najbliższych. A jaki przekaz niosą o Polakach w świat wymienione wyżej dzieła? Kto nas ma szanować, jeżeli my sami nie potrafimy odnajdywać w swoich dziejach tego, co piękne i dominujące.
Pytam, czy nas można porównać np. z Francuzami, którzy rękami swoich żandarmów ręka w rękę z Niemcami wywlekali swoich obywateli żydowskiego pochodzenia z domów i pędzili na stadion, by tam ich przetrzymywać w nieludzkich warunkach przed deportacją do obozów?
Straszne jest także to, że Pawlikowski zdaje się także usprawiedliwiać rolę i postawę Żydów po wojnie, gdy w znacznej liczbie zasilili szeregi UB i znęcali się nad takimi Polakami, jak wspomniany Rotmistrz Pilecki.
Czy to naprawdę jest uczciwe?

fiolet11

Pani fiolet11,

Choć nie zgadzam się z Pani oceną filmu - wydaje się Pani być osobą ciepłą i inteligentną.
Dlatego Pani coś powiem. Niektórzy członkowie mojej rodziny zostali zamordowani przez Polaków z Armii Krajowej.

W jaki sposób? Mój dziadek został zabity strzałem w tył głowy, w potylicę, gdy siedział ze Świętą Księgą w swoim pokoiku i się modlił.

Pani fiolet11, czy to naprawdę jest uczciwe?

MIIM

Zupełnie jak z żydowskimi partyzantami którzy mordowali Polaków, np. niesławni bracia Bielscy i sprawa Koniuchów i Naliboków. I co im te biedne dzieci czy niemowlaki zrobili?

ocenił(a) film na 1
MIIM

Żołnierze Armii Krajowej zamordowali Pańskiego dziadka za to, że modlił się "ze Świętą Księgą"? Jakoś nie potrafię w to uwierzyć. Ale jestem otwarta na dyskusję i wiedzę, proszę o dowody. Może Pański dziadek dostał wyrok za inne poczynania? Proszę o dowody, fakty i nazwisko(a) ofiary i oprawców. Przysięgam, że będę prowadzić swoje prywatne śledztwo, nie mam uprzedzeń.

użytkownik usunięty
fiolet11

Polacy mówią, że antypolski, a żydzi, że to film antyżydowski do tego pełen antysemickich stereotypów

ocenił(a) film na 7
fiolet11

FW, to portal filmowy, nie historyczny. Zgadzam się z Tobą, że w polskiej kinematografii wątki o czasie II WŚ notorycznie zjeżdżają w stronę jakichś bliżej nieokreślonych win całego polskiego społeczeństwa wobec wszystkich Żydów. Polska była antysemicka, jak i cała Europa, również ta tzw. cywilizowana, w domyśle zachodnia. Antysemityzm jest tym samym, co antyromizm - prostacką reakcją na inność. "Inny" w każdej kulturze jest sekowany - taka natura ludzka, wręcz cywilizacyjna. Dopiero ostatnie półwiecze coś pod tym kątem zmienia. Rzeczywiście, II RP była krajem przyjaznym i uznawanym za tolerancyjny. Tu osiedlali się Karaimi, Arianie. Inny był nietolerowany na najgłębszej prowincji , ale każda prowincja pod każdą szerokością geograficzną jest taka sama - wroga. Może będzie lepiej - Smarzowski myśli o nakręceniu filmu o Rzezi Wołyńskiej. Mógłby przebić w realiźmie "Szeregowca Ryana". Za to, dlaczego Polska kinematografia nie kręci innych filmów z historią w tle, niż te kajające się, rozliczeniowe, podziękuj samym Polakom, takim gremiom np., jak otoczenie p. dyr. Odorowicz z PISF. Nie ma dowolności w doborze tematów - jest polityczna poprawność. Nie wiem, czy w Smoleńsku był zamach, chyba nie, ale taki Krauze jako twórca ma prawo zrobić film, jaki mu się podoba. A nie może . Nie przez niezidentyfikowane skrzaty - przez decydentów, takich jak on Polaków. Wszystko co piszesz, to prawda. "Ida" jest dobrym filmem, ale lepszym, w podobnej stylistyce jest moim zdaniem "Papusza". Szczere intencje Twojej wypowiedzi zaburza to, że Twoje zdanie o historii i Polakach przenosisz na dzieło filmowe, oceniając "Idę" na 1. Można mieć uwagi do tego filmu, ale w tak nonszalancki, dziecinny sposób traktować mimo wszystko pod kątem filmowym oceniając niezły obraz - dziwne. Zachowujesz się, przepraszam, jak dziecko.

BTW : mam nadzieję, że tego wątku FW nie skasuje, jak rok temu ciekawej dyskusji o "Pod mocnym Aniołem", którą założył niejaki wubeEN.

ocenił(a) film na 1
artiosso

to dziecko w baśni Andersena widzi, że król jest nagi, więc dzięki za to dziecko.
Pozdrawiam serdecznie

ocenił(a) film na 7
fiolet11

Piękne porównanie. Andersen jest moim najmocniejszym wspomnieniem z dzieciństwa. Nadal jednak nie pasuje mi do Ciebie ta "1" za "Idę" :-/

ocenił(a) film na 8
fiolet11

Właśnie oglądałem i z tego co pamiętam, to rodzice Idy również byli Polakami...

ocenił(a) film na 8
fiolet11

Dlaczego to jest tak, żę większość narodów na świecie (nawet Amerykanie!) jest w stanie przyznać się w swojej kinematografii do błędów przeszłości i do tego, co zrobili źle, Amerykanie przyznają się do tego, że wojna w Wietnamie to był horror i że przysłowiowo schrzanili, Niemcy potrafią otwarcie powiedzieć, że druga wojna światowa to wina Hitlera i że zawiedli. U nas, tak jak zostało już powiedziane wcześniej - znakomita większosć ludzi chroniła Żydów przed nazistami, ukrywali ich i często sami tracili za to życie, tyle, że o tym filmów jest już mnóstwo i będzie jeszcze więcej. Ale potrzeba też, żeby ktoś powiedział wprost i uświadomił społeczeństwo (które w większości nie zdaje sobie z tego sprawy) że do sytuacji jak w Jedwabnem dochodziło. I że nie wszyscy Polacy byli rycerzami na białym koniu. Dlatego, proszę, skończcie wrzeszczeć, że dany film jest antypolski, tak samo w przypadku Idy, Pokłosia czy Pianisty, tylko pogódźcie się z tym, że nawet w naszej historii są te 2% ludzi, którzy zrobili to, co zrobili. I nie można ich pomijać.
Nieświadomość błędów przeszłości prowadzi do powielania ich, a chyba o to chodzi, żeby wyciągnąć z czegoś (nawet czegoś koszmarnego) lekcję, prawda?

ocenił(a) film na 7
jestem_rudy

Prawda.

ocenił(a) film na 1
jestem_rudy

Nieprawda.

Problem w proporcjach. To 98% filmów pokazuje Polaków w złym świetle w kontekście spraw polsko-żydowskich, a nie te 2%, które powinno. Przypadek? Och nie sądzę.

użytkownik usunięty
trollstein

To ja bym wprowadził wyjątkowo parytet 50/50. Co drugi film propolski, co drugi antypolski i prożydowski. Akurat zgadza mi się to z opiniami, które spotykam na temat Żydów i Izraelczyków rozmawiając z Polakami. Średnio co drugi coś ma do Żydów. Idę na kompromis. Tylko nie mów, że to zła propozycja. Zróbmy pół na pół.

użytkownik usunięty

Vermes czy Ty się dobrze czujesz? To, że ktoś nie darzy sympatią jakiegoś Żydka to nie znaczy, że zaraz odrąbie mu łeb. A taki wyłania się obraz Polaków w ostatnich filmach i z twojej wypowiedzi. Przedstawia się nas, jako bezwzględnych morderców bez skrupułów. Ilu jest Polaków, którzy mieli coś do Żydów i w konsekwencji popełnili zbrodnie? Jesteś wstanie to wyliczyć, że to 50/50? Czy każdy Polak, który nie lubi Żydostwa jest mordercą? Na pewno nie. Więc uważam, że twoja proporcja jest do dupy:-). Dlaczego jak mamy na 10 osób 9 porządnych i 1 mendę to robi się film o tej mendzie? Tak bardzo wam zależy by nas upodlić i zgnoić? Zdajesz sobie sprawę z tego, że Żydzi też mają krew na rękach?

użytkownik usunięty

Gdzie ja mówię o mordowaniu Żydów przez Polaków. Mam na myśli pewną tendencję. Zresztą temat Żydów i homoseksualistów już brzydnie.

użytkownik usunięty

Wczoraj napisałeś, że co drugi film ma być antypolski tylko dlatego, że co drugi Polak ma coś do Żydów. Tak wynika z twojej wypowiedzi. A ja się pytam czy sama niechęć Polaków do Żydów już jest wystarczająca do tego by kręcić filmy antypolskie. Podam przykład: podczas II wś wielu Polaków którzy czuli niechęć do Żydów mimo to ukrywało ich w swoich piwnicach przed Niemcami ryzykując życie własne i swojej rodziny. Część Polaków ciężko jednoznacznie ocenić gdyż ukrywało Żydów za pieniądze. Tylko niewielka część Polaków mordowała Żydów i wydawała ich Niemcom. Zresztą to działało także w drugą stronę o czym już się oczywiście nie mówi. A jakie teraz powstają filmy? Nieobiektywne, przekłamane i wybiórcze. Co do reszty to się zgadzam, że problem Żydowski jest wciskany ludziom wręcz do obrzydzenia, jakby tylko Żydzi w tej wojnie cierpieli.

użytkownik usunięty

Wielu żydów o tym wie i są za to dozgonnie wdzięczni. Zrozum, z Żydami jest pod tym względem tak samo, jak z Polakami. Jedni lubi, inni nienawidzą.

użytkownik usunięty

Są tak dozgonnie wdzięczni, że w USA piszą obrzydliwe artykuły w gazetach na temat Polaków. Niedawno nawet przeczytałem, że Polacy w takim samym stopniu odpowiadają za masową zagładę Żydów, co Niemcy. Przepraszam nie Niemcy tylko naziści... ot tak wygląda teraz prawda historyczna. Za 10 lat to będą pewnie naziści na terenach polskich. Ja dziękuję za taką wdzięczność. Podobnie jak Davus nie odp na pytanie, dlaczego jesteś za tym by kręcić antypolskie filmy? Posunąłeś się nawet tak daleko, iż stwierdziłeś, że co drugi film o Polakach powinien być antypolski. Dlaczego? Podobnie jak w przypadku, Davusa jeśli nie otrzymam odp to kończę dyskusję gdyż nie ma to sensu.

użytkownik usunięty

Bardzo dobrze, że skończyłeś.Ani przez moment nie miałem ochoty przyjąć twoich poglądów.

użytkownik usunięty

No więc spodziewałem się tego. Jak zwykle brak argumentów i wyszła z tego dupa Maryna. Dziękuję za dyskusję i pozdrawiam.

ocenił(a) film na 7

<Niedawno nawet przeczytałem, że Polacy w takim samym stopniu odpowiadają za masową zagładę Żydów, co Niemcy. >

Gdzie to przeczytałeś? (ciekawość)

No cóż, po polskiej stronie "barykady" bez problemu można przeczytać sążniste wywody, których autorzy z kolei obwiniają Żydów o całe zło tego świata. Odsyłam zwłaszcza do przedwojennej prasy endeckiej. Chociaż i bardziej współcześnie niejedną rzecz w tym tonie można by znaleźć, z tym że oczywiście teraz dochodzą jeszcze zbrodnie "żydokomuny".
Czubków po obu stronach nie brakuje.Warto nabrać dystansu, bo zdrowia szkoda.

użytkownik usunięty
Arya_2

Pomyśleć, że są w Polsce tacy kretyni, którzy chcieliby do polskich lektur wrzucić Pogonowskiego i Konecznego.

Fakt, Koneczny może być dla uczniów zbyt wyszukany, nie łatwo się to czyta, bo jest napisane nieco staroświeckim językiem. Ale jak widzę, Vernes, przemawia przez ciebie wyjątkowa życzliwość dla wszystkiego, co nie pokrywa się z twoim światopoglądem.

użytkownik usunięty
wojteczek

To prawda. Dziękuję, że to zauważyłeś. Staram się być tolerancyjny.

użytkownik usunięty
wojteczek

Vermes to typowy Żydek prowokator. Możesz być dla niego życzliwy a On i tak będzie wyzywał innych od kretynów, idiotów itp. Pała olbrzymią nienawiścią. Wystarczy poczytać jego wcześniejsze posty. To przerażające...

ocenił(a) film na 1

Rozumiem, że do polskich lektur trzeba by wrzucić Szimona Perrresa: "Polacy powinni wiedzieć z historii tylko o Holocauście ze szczególnym naciskiem na Jedwabne"... Szkoda, że Szimon Perrres nie był jednocześnie tak samo wylewny na temat swojego udziału w eksterminacji Palestyńczyków...

Arya_2

Z tego co mnie wiadomo, taki pogląd wyraziła np. Alina Cała, która stwierdziła, że Polacy są w jakiś sposób odpowiedzialni za zagładę trzech milionów Żydów. Można by to odwrócić i stwierdzić, że Żydzi są w jakiś sposób odpowiedzialni za śmierć jakichś trzech milionów Polaków.

użytkownik usunięty
wojteczek

Nikt normalny tak nie twierdzi. Polacy nie są odpowiedzialni za jakikolwiek element holokaustu i trzeba być idiota, aby promować jakikolwiek inny pogląd.

ocenił(a) film na 1

Za to o Żydach tak się z powodzeniem twierdzi: Żagiew, Abraham Gancwajch itd. Sami pomagaliście w mordowaniu swoich, więc najpierw ROZLICZCIE SIĘ Z SAMYMI SOBĄ, a potem wytykajcie swoimi brudnymi paluchami innych! I zapamiętajcie sobie jeszcze jedno: pamiętane są wam wasze zdrady po 17.09.39 na kresach wschodnich, jak witaliście ruskich z listami Polaków do zsyłki. Pamiętane są też wasze zbrodnie w komunizmie. Pamiętamy o Beriach, Bermanach, Morelach, Fejginach, Szechterach, Brystygierach, Jagodach i wszystkich innych zbhodniarzach...

użytkownik usunięty
Arya_2

Nie pamiętam gdzie to przeczytałem. Nie chce mi się szukać bo i tak moje konto jest w trakcie likwidacji. Wpisz sobie w google to znajdziesz. To była gazeta z USA nie Polska. Przy okazji wyskoczy pewnie masa innych ciekawych artykułów. Nie jest też tajemnicą, że różne organizacje i stowarzyszenia Żydowskie są wrogie Polakom aż do bólu (np. Otwarta Rzeczypospolita). Rozpowszechniają różne głupoty. Z jednym się zgodzę - chyba potrzeba do tego więcej dystansu, bo z Żydami i tak nie da się prowadzić normalnego dialogu. Są, bowiem zawsze najbardziej pokrzywdzeni i zawsze mają rację...

ocenił(a) film na 1

Oni nie są najbardziej pokrzywdzeni. Oni są najbardziej NIKCZEMNI. Myślą, że tak będą prowadzić narrację, że każdy będzie przed nimi padał na ryja, bił pokłony, zapewniał bezkarność i bulił.

fiolet11

Ojej, obrażono "polskość" - trzeba płakać i wystawiać wybitnemu filmowi jedynkI!!! :O

Jesteś śmieszny. :P

użytkownik usunięty
Davus

Davus czy Ty kiedyś napisałeś coś mądrego?

Zawsze i wszędzie piszę wyłącznie rzeczy mądre, wartościowe i objawione. :)

użytkownik usunięty
Davus

Nikt nie będzie płakał z tego powodu, że powstał taki film. Zarówno fiolet11 jak i ja podaliśmy konkretne argumenty i przykłady. Nie twierdze, że dla każdego dobry wizerunek Polski jest ważny. To twoja sprawa jak dbasz o swoją "polskość". Nie bardzo mnie to obchodzi. Nie musisz jednak drwić z kogoś dla kogo Ojczyzna znaczy trochę więcej niż dla Ciebie. Nie odpowiedziałeś sensownie na żadne z pytań.

Ojczyzna znaczy dla mnie bardzo dużo - dlatego właśnie pogardzam narodowcami. To pajace niszczący naszą kochaną Ojczyznę. :)

użytkownik usunięty
Davus

Widziałem to bydło niedawno u siebie w mieście. Stali na placu gotowi świętować 13 grudnia i ubliżać każdemu, kto się od nich różni. Mój kuzyn mieszkający w Berlinie, nota bene gej, był przerażony tym, co zobaczył u rodziców w Warszawie. Niestety, odzwyczaił się.

ocenił(a) film na 1

A co widziałeś, jak widziałeś żydostwo rozsiadłe ze smartfonami w łapach oglądającymi jak na jakimś pikniku bombardowanie Strefy Gazy? Coś tu widzisz? A może widzisz to, co mówili Niemcy, gdy was mordowali? WYARTYKUŁUJ, co tutaj widzisz!!!

http://palestyna.wordpress.com/2014/07/13/teatr-sderot-izraelscy-zwyrodnialcy-sw ietuja-mordowanie-palestynczykow/

ocenił(a) film na 1

Popatrz sobie jeszcze na to bydło:

https://www.youtube.com/watch?v=lPsHAJdv8Ns

I nie myśl, że po II wojnie światowej będziecie całkowicie bezkarni i nikt nie śmie wam powiedzieć prawdy w oczy!

użytkownik usunięty
Davus

Davus a po co piszesz mi tutaj o narodowcach? Na Boga... Co ma jedno do drugiego? Mam nadzieje, że to nie było do mnie. Nie jestem z tych prawdziwych patriotów w kominiarce wyrywający bruk, bez obaw. Dyskutujemy o filmach i po raz kolejny brak argumentów z twojej strony. Dlaczego filmy, które tak zakłamują relacje polsko-żydowskie i sprowadzają ten temat w zasadzie do jednego, czyli kiedy Żyd został zabity przez Polaka mają niby sens? Czemu służą? Bo wg mnie nie służą ani Polsce ani relacjom polsko-żydowskim. Podaj jakieś przykłady i argumenty za powstaniem takich "dzieł". Ostatni raz Cię o to proszę i jeżeli nie otrzymam odp kończę z Tobą dyskusję...

Jeśli ktoś ma w awatarze to co ty, a w nicku "PL" to nie jest patriotą - tylko ostentacyjnym bubkiem, któremu się wydaje, że podbuduje swoje ego, pokazując wszystkim, że ma się za patriotę.

A po co takie filmy? Choćby po to, żeby wywołać dyskusję i zgodzić się na krytyczne spojrzenie na polską historię i polskie pojęcie narodu. A takie spojrzenie jest potrzebne. Zawsze i bezdyskusyjnie.

użytkownik usunięty
Davus

Dziękuję za bardzo inteligentną uwagę odnośnie mojego nicku i awatara. Jest to moja prywatna sprawa. A teraz skończony idioto życzę Ci wesołych świąt i prezentów pod choinką.

Dziękuję za życzenia. :)

użytkownik usunięty
Davus

Proszę bardzo Panie inteligentny. Dzięki twojej wrogości poważnie zastanowię się nad likwidacją konta i założenia go pod nowym nickiem i z innym awatarem. Doszło bowiem do takiego paradoksu, że na polskim forum jestem szykanowany i wyzywany z powodu awatara jakiego mam. Udowodniłeś jaki jesteś nietolerancyjny. Po prostu jesteś zwykłym przygłupem. Zwrócę też uwagę na to, że widziałem już różne symbole narodowe na forach. Nawet w tej dyskusji jest użytkownik z gwiazdą Dawida. To kolejna osoba którą powinieneś zwymyślać.

użytkownik usunięty

Ja am na awatary nie zwracam uwagi. wystarczy, że masz głupie poglądy. Głupie, bo uważasz Polaków za ciemiężonych i prześladowanych. Ja nigdzie nie widzę dyskryminacji Polaków.

użytkownik usunięty

oj od razu głupie... bo się nie zgadzasz. Ja też mogę tak powiedzieć, że twoje głupie bo uważasz, że prawie każdy ma coś do Żyda. To jest głupi i wyolbrzymiony problem.

ocenił(a) film na 1

A dyskryminację Palestyńczyków widzisz? A ich mordowanie widzisz? Czy może tylko widzisz cierpienia swojego plemienia? Tylko one cię interesują i odcinanie od nich kuponów do następnego zlodowacenia?

ocenił(a) film na 1

"Ja nigdzie nie widzę dyskryminacji Polaków"... Za to pewnie widzisz wszystko, co dotyczy twojego plemienia, co pozwoli mu doić pozostałe do następnego zlodowacenia...

Davus

Czy myślisz, że np. Niemcy patrzą krytycznie na swoją historię? Bynajmniej, wręcz zaczynają się wybielać i stawiać w pozycji ofiar. Przez gardło nie może im przejść, że zrujnowali fizycznie i psychicznie pół Europy. A już w kwestii obozów koncentracyjnych są wyjątkowo skromni.

Davus

Racja. Lepszy jest półnagi mężczyzna w czapce św. Mikołaja.

BartSmith

Zgadłeś. :)
I generalnie cieszę się, że się ze mną zgadzasz. :P