Ida

2013
6,6 118 tys. ocen
6,6 10 1 118139
7,4 60 krytyków
Ida
powrót do forum filmu Ida

Nie chcę pisać czy film mówi prawdę czy nie, ponieważ tego nie wiem.
Chcę napisać o tym jak pokolenie powojenne i pokomunistyczne łatwo ocenia ludzi którzy żyli w czasach wojennych lub PRL-owskich.
Ja nie wiem jak bym się zachowała gdybym miała do wyboru: życie moje lub ukochanego syna, a życie obcego dla mnie człowieka.
To co przeżyli Żydzi w czasach wojennych okrywa hańbą ludzkość i człowieczeństwo, ale ja nie wiem jak bym postąpiła…
Nie rozumiem również tego, dlaczego to Polacy muszą się z tego nieustannie tłumaczyć? przecież to nie my wymyśliliśmy Holocaust.
Natomiast jeśli chodzi o czasy komuny to wydaje mi się, że Ci co najgłośniej teraz krzyczą i potępiają ludzi współpracujących z ówczesnym aparatem władzy, żyjąc w tamtych czasach chodziliby w białych koszulach i czerwonych krawatach.
Wiem ile zbiorę hejtów, więc od razu wyjaśnię jedno – nie żyłam ani w czasach powojennych, natomiast w czasach PRL-u byłam dzieckiem.
ŻYJ W TAKICH CZASACH A POTEM OCENIAJ…

ocenił(a) film na 8
juliusz2011

Ze wszystkim się zgadzam, poza: "dlaczego to Polacy muszą się z tego nieustannie tłumaczyć? przecież to nie my wymyśliliśmy Holocaust". Z holocaustu nie musimy i nie powinniśmy się tłumaczyć. Polacy, poza folksdojczami, z nazistami nie współpracowali - w każdym razie mniej, niż inne kraje europejskie (nawet słowiańskie). Natomiast, dopóki to będzie zaciekle negowane, powinniśmy się tłumaczyć ze stosunkowo nielicznych mordów na Żydach, szmalcownictwa, pogromów tuż po wojnie, uczestniczenia w PRL-owskim aparacie represji.

Zwracam uwagę, że te sprawy bynajmniej nie są tematem "Idy", Są tylko tłem dla filmu o tożsamości, wyborach życiowych oraz wycofywaniu się z życia.