Ida

2013
6,6 118 tys. ocen
6,6 10 1 118142
7,4 60 krytyków
Ida
powrót do forum filmu Ida

jestem esteta i to co zwrociło moja uwage to nieprawdopodobne zaniedbanie i nędza . w takim razie nie wiem jakim cudem w PRL wybudowali pałac kultury ktory nadal jest najwyzszym budynkiem Polski , katowicki spodek , poznanski okraglak i setki a wlasciwie tysiace budynkoe ktore słuza do dzisiaj . wystarczy tez poogladac kroniki filmowe czy stare filmy zeby zobaczyc ze takiego zaniednbania i nędzy nie było . T o tak jakby teraz porobic foty warszawsjkiej Pragi , Bytomia , Wałbrzycha albo niektore ulice we Wroclawiu i na podstawie tych ruder wydawac op

Redsky

ten film to jest taka typowa propagandowa agitka pod zachodniego odbiorce ktory jest przekonany ze PRL to byl taki oboz koncentracyjny na wzor Korei pln , gdzie wymordowano wszystkich zydow , zreszta za 50 lat jak wymrze ostatnie pokolenie prl-owskie wszechobecny big brother bedzie karac ludzi za sama mysl ze w PRL-u dalo sie zyc i ze tu nie bylo samych obozow koncentracyjnych pod napieciem , ze istnieje alternatywa dla judeo- kapitalizmu

ocenił(a) film na 7
Redsky

Ja akurat pamiętam PRL (co prawda końcówkę). Owszem film nieco przerysowuje rzeczywistość - taka konwencja. Tym niemniej lata pięćdziesiąte i w dużej mierze 60-te w Polsce raczej mlekiem i miodem nie płynęły. W mniejszych miejscowościach porządne chodniki pojawiły się dopiero w tym "złym kapitalizmie" w latach 90-tych i później. W tamtym okresie to raczej było błoto i syf. Generalnie okres powojenny to wielka bieda, dopiero w latach 70-tych zaczęło się nieco poprawiać. Pozdrawiam.
P.S. W starych kronikach pokazywano to co chciano pokazać. Na początku lat 50-tych trzeba było uważać na każde słowo, które się powiedziało. Nawet dzieci były specjalnie uczone jak się zachować jak w domu zjawi się ktoś nieznajomy (tj. pan z UB). Lata 60-te to już owszem po odwilży. Więcej swobody, ale i tak, gdyby przenieść w te czasy np. współczesnych młodych ludzi, dwudziestolatków, to chyba jednak byliby w sporym szoku, że Polska może tak wyglądać.

Andy2008

bieda to była przed wojna , powszechny analfabetyzm i brak powszechnej opieki zdrowotnej , jeden samochod na jedno miasteczko bo przed wojna na wsiach w ogole nie bylo samochodow tylko błoto i ciemnota , brak prądu , przyszla komuna i to wszystko zmieniła . Ale ludzie wolą zyc mitami jak to było super przed wojna tylko niemiec z ruskim przyszedl i ta arkadie nam zabrał a potem brudna komuna to sama bieda , ludzie lubia sie oszukiwac , Polacy lubia zyc mitami .

Andy2008

wiesz andy 2008 ja tez dokladnie pamietam PRL i dokladnie pamietam ze byl jednak porzadek , jak ktos zrzucil smiec na chodnik to potrafili mandat wlepic nie tak jak teraz syf i zaniedbanie powszechne i tylko enklawy czystosci i dobrobytu , za komuny tylu zaniedbanych ruder nie było

ocenił(a) film na 7
Redsky

Oczywiście, że przed wojną Polska wcale nie była bogatym krajem i była bieda, tak jak piszesz. Ale też się rozwijała. Gdyby nie wojna i komunizm to w latach 60-tych bylibyśmy gospodarczo dużo dalej. Czy naprawdę uważasz, że prąd na wsiach jest dzięki komunie? I gdyby nie komuna to by tego nie było? Otóż byłoby i to szybciej i lepiej. Jeśli ktoś ma jakieś wątpliwości to można sobie porównać jak rozwinęła się RFN i NRD. Znajdź mi Niemca (poza komunistami), który wolałby żyć w NRD. Raczej ludzie stamtąd uciekali. Nie chce mi się pisać o Koreach, ale to też dobre porównanie.
Podsumowując, jasne że w komunie Polska też się rozwijała, tyle że bez komuny rozwinęła by się dużo szybciej i lepiej. I jak pisałem wyżej są na to konkretne przykłady empiryczne.

Andy2008

tylko ze w RFN nie było klasycznego kapitalizmu tylko model chińsko-skandynawski taki hybrydowy socjalizm , dobrobyt zbudowany na pozyczkach amerykanskich w połączeniu z ogromnym przemyslem i produkcją , w RFN zostal volksvagen , mercedes , bmw , zaglebie Ruhry , mysl technologiczna , naukowa dodatkowo niemiecka organizacja , pracowitosc , pomyslowosc . akurat w NRD byla dyktatura z elementami socjalizmu z batem Rosji. czy w NRD byl komunizm?
co do Polski moze bylaby wyzej gdyby plan Marshala a moze bylaby sytuacja jak w Kolumbii albo jak w Ameryce srodkowej , gdybanie, Prawdopodobnie bylyby dyktatury prawicowe , wojskowe , nacjonalizm bylby szalejący , pewnie bylaby wojna domowa , jakies przewroty . Nie bylibysmy na poziomie hiszpani czy Grecji bo te zbudowaly dobrobyt w o

Redsky

Historyk się znalazł. Znafffca.

"Baza wyjściowa była dobra" terefere. Poczytaj sobie szanowny Panie o zniszczeniach na terytorium PL w czasie I wojny światowej. O np. takim tam zniszczeniu Kalisza czy innych miast. O stratach to zacytuję tylko Wikipedię:
"Ocenia się, że w latach 1914-1920 zniszczeniu uległo około 30% majątku narodowego na ziemiach polskich, zaś poziom produkcji przemysłowej w roku 1919 wyniósł w Polsce 30% stanu z roku 1913 w tych samych granicach. Straty materialne szacowano na 73 mld franków francuskich, w tym na 10 mld w przemyśle"

Później wojna z Rosją w 1920, Wielki kryzys itp. itd. Nie no super było....

neutrico

hej a ile masz lat ze porownujesz I wojne swiatowa z II , pszypuszczam ze nie masz pojecia o jednej i drugiej.
1 wojna to byly zniszczenia ale 2 wojna swiatowa to byla hekatomba - jedno gruzowisko , nie tylko Warszawa ale tez Wroclaw , Poznan , Gdansk , mnostwo malych miast , totalna kradziez , morderstwa , gwalty i piekło . I wojna przyniosla straty ale nie była wojną totalną jak druga wojna swiatowa szczegolnie dla Polski , no i na marginesie wypominanie przez Zydow ze jacys Polacy zamordowali jakichs Zydow jest ohydne bo Polska byla okupowana i POlacy byli bydłem dla Niemcow troche wyzszego sortu niz Zydzi . w czasie wojny dominuja złe instynkty (poczytaj o przezyciach w obozach , w koszarach , wspomnienia okupowanej ludnosci , popytaj ludzi bardzo starych ja k bylo w czasie II wojny) i z pewnoscia zdarzaly sie złe rzeczy u Polakow w stosunku do Zydow ale byla wojna , byl zly czas , zreszta ZYDZI z pewnoscia tez zle rzeczy wtedy robili

Redsky

trzeba tez dodac ze po tych zgliszczach wojennych ludzie to wszystko odbudowali , ze to byl ogromny niewyobrazalny wysilek ogólnonarodowy , ile wtedy odbudowano to juz tylko nieboszczycy wiedzą .

ocenił(a) film na 7
Redsky

Przeczytaj sobie:

http://zasoby.politykainsight.pl/politykainsight.pl/public-analyses/140813-PKB-k ontrfakt.html

Pozdrawiam

Andy2008

no i ta wisząca tablica rejestracyjna z samochodu tej Wandy , po prostu parodia bo juz nawet nie paszkwil

Redsky

wzięli i we współczesnym jakimś mieście sceny pokręcili nawet nie musieli dekoracji budowac bo gotowe rudery stoją , czarno-białe ujęcia i bezczelnie powiedzą żydki jak to w PRL-u żle i szaro było a oni najlepiej wtedy mieli i dzisiaj też