PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=626983}

Igrzyska śmierci: Kosogłos. Część 1

The Hunger Games: Mockingjay - Part 1
2014
6,7 217 tys. ocen
6,7 10 1 216763
5,7 61 krytyków
Igrzyska śmierci: Kosogłos. Część 1
powrót do forum filmu Igrzyska śmierci: Kosogłos. Część 1

Co z Europą, Azją, Australią, Afryką, Ameryką Południowa? Podczas czytania liczyłem że będzie coś na ten temat...a tu nic...a może coś mi uciekło?
Jest jakaś oficjalna mapa Panem?

ocenił(a) film na 8
Anthrax91

W książkach nie ma żadnej wzmianki na temat innych kontynentów, niestety.

A mapa, z tego co wiem wygląda tak:
http://fc06.deviantart.net/fs71/f/2013/345/1/2/official_map_of_panem_by_zaduky50 0-d6xk807.png
Gdzieś raz czytałam, że autorka sama pomagała ją stworzyć, ale nie wiem czy to prawda i ręki uciąć za to nie dam.

użytkownik usunięty
Julia_20

Jak dla mnie jest ona dobra ;D. Dystrykt 12 to na pewno rejony dzisiejszych Appalachów

ocenił(a) film na 8

no, a poza tym pamiętamy jak dwie uciekinierki z 8 dystryktu chciały się przedrzeć przez 12 do 13. Czyli położenie tych dystryktów na mapie też byłoby właściwe.

użytkownik usunięty
Julia_20

+ Dystrykt 4 - morze/ocean

ocenił(a) film na 7
Julia_20

Nie pasuje D. 11, gdyż był megawielki :(

filmowy_laufer

Niewiadomo nic co do jego wielkości. Narratorką była Katniss i nie pamiętam żeby wiedziała dokładnie że dystrykt jest "megawielki ". Być może miała takie złudzenie. W końcu jechali trochę tym autem przez uprawy itp.

ocenił(a) film na 7
dastan3000

Przeczytaj ten fragment, gdzie mówi o lekcjach geografii ;)

ocenił(a) film na 6
Anthrax91

Z tego co pamiętam, to reszta świata jest zniszczona przez jakąś klęskę żywiołową, katastrofę globalną czy coś w tym stylu. Nie przypominam sobie żeby pisało co dokładnie się stało i kiedy. Znalazłam tylko cytat dotyczący powstania Panem : "Burmistrz przedstawia historię Panem, państwa, które powstało na gruzach miejsca zwanego niegdyś Ameryką Północną. Wylicza
katastrofy, susze, burze, pożary, podniesienie poziomu oceanów, co pochłonęło sporą część
kontynentu, brutalną wojnę o resztki żywności. " Ja myślę że po prostu reszty świata nie ma, tzn. że Panem jest jedynym większym skupiskiem ludzi.

ocenił(a) film na 8
Alitka_tv

Taa, i dziwnym trafem tylko Ameryka Północna się jako-tako ostała. Trochę nierealne.
Panem jako państwo było samowystarczalne i nie potrzebowali/nie chcieli jakichkolwiek kontaktów z innymi lądami zza oceanu. Co z kolei nie jest od razu dowodem na to, że owe inne kontynenty zniknęły z powierzchni Ziemi. Tak myślę ;]

ocenił(a) film na 7
Julia_20

Słyszałem tą teorie gdzieś i dla mnie jest najbardziej realistyczna, wiec się z tobą zgadzam :)

ocenił(a) film na 8
Julia_20

Też przychylałbym się do tej teorii...ale skoro autorka nic nie wspomniała to możemy sobie tylko gdybać. Szkoda że ten temat został pominięty.

ocenił(a) film na 10
Anthrax91

A tak w ogóle gdzie były areny? Bo musiały zajmować dużo miejsca skoro były duże i nie niszczono ich po igrzyskach.

WeraaA98

Wydaje mi się że poza terenami Panem. Po igrzyskach na każdej arenie powstaje coś w rodzaju muzeum gdzie organizowane są inscenizacje igrzysk. Mieszkańcy Kapitolu mogą je zwiedzać