Bardzo mi się podobał, ale bardzo się dłużył ( nie mówię, że był nudny ). Osobiście podoba mi się rola Jennifer Lawrence, choć są lepsze aktorki, więc nie przyznałabym jej Oscara:) Rywalem igrzysk jest Niezgodna. Bardzo są do siebie podobne : Dwa piękne widoki , Dwie niezwykłe bohaterki , oczywiście wątek miłosny i dwa nazwiska Kravitz ( Lenny Kravitz jest ojcem Zoe Kravitz ). Obie walczą o pokój, lecz bardziej podobała mi się Niezgodna. Nie powinnam tak naprawdę ich porównywać, ponieważ Igrzyska mają już trzy części, a niezgodna nawet nie ma drugiej, choć widziałam zwiastun i bardziej mi się podobał niż " W pierścieniu ognia". A wam co bardziej się podobało? Niezgodna, czy Igrzyska śmierci ( nie biorąc pod uwagę pozostałe 2 części igrzysk )
Nie czytałem Niezgodnej ze względu na to, że wypromowała się na Igrzyskach. Teraz autorzy serii dla młodzieży kopiują Collins (autorkę Igrzysk dla ignorantów) i wszystko jest na jedno kopyto. Zero oryginalności.
Dokąd ten świat zmierza?
Ten świat zmierza do tego że jednak trzeba coś przeczytać ... Lubię IŚ ale ze względu na to że nie czytałeś Niezgodnej nie wiesz że to zupełnie inna historia z całkowicie odmienną końcówką. Tak naprawdę oprócz młodej obsady i postapokaliptycznego świata nie ma wiele elementów wspólnych.
"że to zupełnie inna historia z całkowicie odmienną końcówką."
SPOILER
Tris umrze XDD
Niezgodna to dziwny twór powstały na fali popularności IŚ. Gdy pierwsza cześć ksiazki jest jeszcze znosna to dwie pozostałe sa po prostu przesycone milosnymi scenami miedzy Tris a Tobiasem. Niestety, nie sa one az tak wciagajace zeby wystwic pozytywna opinie calej seri. Dziwny zlepek Igrzysk Śmierci i Zmierzchu (choć przy Niezgodnej to arcydzieło) napisany w sposób łopatologiczny niczym 50 Twarzy Graya.
Moze i sama historia nie bylaby zła ale niestety autorce zabrakło warsztatu.
Film oczywiscie jeszcze gorszy niz ksiazka.
Natomiast IŚ sa naprawde fajna, młodziezowa literatura na poziomie. Filmy zostały przemyślanie zrobione a nie jak w przypadku Niezgodnej- zróbmy jak najprędzej dopóki jeszcze jest popularna.
Wiec jezeli o mnie chodzi to zdecydowanie Igrzyska